Hirdetés

Új lendületet vett a Design Terminal visegrádi régiós programja

Már a kiválasztási folyamat során is értékes ismeretekkel és kapcsolatokkal vértezett fel 20 startupot az újragondolt V4 Startup Force. A végső válogatásba a 4 ország legjobb csapatai kerültek be, akik már meg is kezdték online vállalkozásfejlesztési turnéjukat. 

Hirdetés

A héten indult a V4 Startup Force Program, melyet a Design Terminal a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, valamint lengyel, cseh és szlovák partnereivel szervez. A régió első ösztöndíjprogramjaként 2018-ban indított vállalkozásfejlesztési projekt ebben a szemeszterben új lendületet vett, és már a kiválasztási folyamat során értékes üzleti tudással gazdagította a startupokat.

94 jelentkezőből a szervezők először minden ország 5 legjobb vállalkozása mellett tették le voksukat, majd a 20 kiszemelt startup számára rendhagyó módon újabb rosta következett: a V4 SUF Bootcamp, vagyis a felkészítő tábor. A cél itt nemcsak az volt, hogy megtalálják a 4 legkiválóbbat, akikkel elindul a program, hanem az is, hogy már a többi 16 vállalkozás is profitáljon a Bootcampből.

Az öt nap alatt workshopok és networking események várták a startupokat, sőt nagyvállalatokkal valamint kis- és középvállalkozásokkal üzleti találkozókon is részt vehettek. Két pitch-en, vagyis prezentációs eseményen is megmutathatták magukat. A Shark Tank során befektetők, a tábort záró Demo Day során pedig szakértő mentorok előtt bizonyíthattak. Hogy mennyire volt hatásos ez a pár nap, azt az is jól mutatja, hogy végül több csapattal is további egyeztetéseket kezdeményeztek befektetők.

A Bootcamp-en Klára Horton, a cseh startupokat tudással, kapcsolatokkal, eseményekkel segítő CzechCrunch Shine alapítója tartott nyitó előadást. Tőle arról hallhattak a startupok, milyen vezetői képességekkel lehet jól irányítani egy vállalkozást. Most először szervezett a Design Terminal Alumni Közösségépítő Eseményt, melyhez a DT különböző programjaiból összesen 70 startup csatlakozott online.

A V4 SUF végül az algoritmus segítségével projektcsapatokat formáló lengyel dodo work, az adótanácsadókat, bérszámfejtőket és könyvelőket vállalatokkal összekötő magyar Könyvelő-Net, az elektromos autók töltési rendszerét Airbnb stílusban megújító szlovák AgeVolt és a vállalati adatokat felhőplatformmal központosító cseh Boost.space részvételével indul.

A program egyik legfőbb célja most is az, hogy a régiós terjeszkedésben segítse a visegrádi országok startupjait: üzleti találkozókon, országspecifikus workshopokon vehetnek részt a három hét alatt. Sőt, ettől az évtől már nemcsak nagyvállalatok, de kis- és középvállalkozások is bekapcsolódnak a programba, ami még több potenciális együttműködési lehetőséget jelent a résztvevőknek.

A csapatok ebben a szemeszterben is virtuálisan járják be a visegrádi régiót. Magyarországon kezdenek, majd Lengyelország és Csehország lesz a házigazda, végül pedig június 2-án Szlovákiában ér véget a V4 Startup Force. A Design Terminal partnerei ebben az évben is a cseh DEX-IC, a lengyel ReaktorX Warsaw és a szlovák CAMPUS.

Hirdetés

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben
Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben