Hirdetés

Tánccal és technológiával gyógyít a magyar startup

Egy magyar startup olyan okos és hordozható táncpadlót fejleszt, ami segít a különböző spanyol, magyar vagy ír táncok ritmusképleteinek és helyes technikáinak elsajátításában. A jelenleg a Start it @K&H inkubátorban fejlődő DosGolpes okos táncpadlója a mozgásszervi betegségből fölépülők és az egyéb mozgásterápiás kezeléssel fejlesztett, például a viselkedészavarral élő gyermekek számára is nagy segítséget nyújthat.

A flamenco a spanyolországi Andalúziából származó zenei és táncműfaj, de még inkább egy életérzés, ami egyszerre szenvedélyes és fájdalmas; közvetíthet szerelmi vágyat vagy akár egy halott iránt érzett gyászt is. Kulturális hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen 2010-ben az UNESCO a „Kulturális Világörökség” részévé tették. „Aki a flamencóba belekezd, és nem adja föl az első nehézségek kapcsán, szinte biztosan beleszeret a tánc adta életérzésbe, a különleges gitártechnika és a speciális énekhang elegyébe. Mi a flamenco titka? Az, hogy a mediterrán országoknál északibb társadalmak, így a magyar, a svéd vagy épp a japán is, kulturálisan zártabbak, tehát nincsenek gyerekkorban kialakított eszközeik a mély érzelmek átéléséhez és megmutatásához. A flamenco és a mi táncdeszkánk azoknak a felnőtteknek tud sokat adni, akik érett fejjel szembesülnek azzal, hogy életük gondjai a belső világukban gyökereznek, tehát ott is kell megoldani azokat. A tánc – amellett, hogy folyamatos gyakorlásra és tanulásra inspirál –

a legjobb anti-aging módszer, hiszen boldogsághormont szabadít fel testünkben, fejleszti a ritmusérzékünket és a mozgáskoordinációnkat, ráadásul remekül oldja a feszültséget is.

Mobil táncpadlónkkal pontosan ezt az életérzést és a tánc pozitív hatásait szeretnénk átadni mindenkinek” – mondta el Megyesi Zsuzsa, a DosGolpes okos táncpadló megalkotója.

Aki flamencót táncol, jól tudja, hogy nem mindegy, milyen talajon gyakorol. „A tánctermekben gyakran belefuthatunk abba a problémába, hogy a padlózatot nem a speciális cipőkkel táncolt, kopogós táncokhoz készítik. Ha ilyen talajon tökéletesítjük a lábtechnikánkat, sajnos nagyon könnyű megsérülni. A DosGolpes okos táncpadlót kifejezetten az ilyen jellegű táncokhoz alakítottuk ki, méretéből adódóan pedig hordozható, így akár egy utazás során is hódolhatunk szenvedélyünknek” – ismertette a táncpadló lényegét Megyesi Zsuzsa. A már 10 ország táncfesztiváljain és számos startup rendezvényén bemutatott hordozható táncpadló a flamenco mellett számos egyéb tánc gyakorlására is alkalmas, hiszen minden fémmel patkolt cipővel táncolható, illetve intenzív lábmunkát igénylő tánchoz – mint például az ír vagy az amerikai sztepp – is kiváló gyakorlóeszköz. Emellett pedig használhatják ugrókötelesek, nép- és akrobatikus Rock and Roll táncosok is.

Versenyezz Michael Flatleyvel!

A Start it @K&H inkubátorban fejlődő DosGolpes eddig kétfajta okostelefonos szoftvert fejlesztett a hordozható táncpadlóhoz. Az egyik egy metronóm alkalmazás, amelynek lényege, hogy a szenzorokkal ellátott táncpadlón gyakorolva az alkalmazás jelzi nekünk, hogy mennyire tartjuk az ütemet. A most zajló fejlesztésnek két célja van. Az egyik egy olyan komplex ritmustanító alkalmazás, amely az egyes táncok főbb ritmusképleteit tanítja meg a fejlődni vágyóknak. A másik fejlesztés a táncosok egészségének megóvásában segít. Rengeteg táncos gerince és ízülete sérül meg gyakorlás és fellépés közben, mivel könnyen előfordulhat, hogy egy szép mozdulat, amit a profi táncosok akár naponta több százszor is végrehajtanak, apránként tönkre tesz valamit a lábukban, derekukban. Az új eszköz hang- és fényjelzéssel tudatja a gyakorlóval, hogy mikor egészséges az adott mozdulat, így segíti elsajátítani a karrierjük szempontjából is lényeges, egészséges mozgást. Ezekben a tudományosan megalapozott fejlesztésekben a DosGolpest a BME Média Informatikai Tanszék kutatói segítik.

Mindezek fejlesztése közben a csapat elkészített egy játékos alkalmazást is, ahol két rekorder táncos „koppintási világcsúcsával” versenyezhetünk, és lemérhetjük, hogy 10 másodperc alatt mennyit tudunk teljesíteni. A kihívás nem csekély, hiszen a világhírű ír sztepptáncos, Michael Flatley másodpercenként 35-öt képes koppintani a lábával, míg az amerikai sztepptáncos, Anthony Morigerato világcsúcsa percenként 1163 koppintás. Ennek az alkalmazásnak a legnagyobb ereje abban áll, hogy a felhőtlen, felszabadult játék kisiskolás kortól a felnőttekig nagyon gyorsan beszippantja az embereket. Így tehát jól használható akár olyan helyeken is, ahol a gyerekek tornaórán demotiváltak, vagy épp nincs megfelelő tornaterem.

Táncpadló mint terápiás eszköz

„A fejlesztések során arra is fény derült, hogy táncpadlónk a táncok gyakorlása mellett rehabilitációs és terápiás eszközként is remekül használható. A felhasználóját 10 másodpercig taposó, toporzékoló, „földelő” mozgásra indító alkalmazás

hihetetlenül jó stresszoldónak bizonyult, így kiváló eszköz lehet az olyan iskolákban is, ahol hiperaktív vagy autista gyerekekkel foglalkoznak.

Emellett a flamenco tánc kiváló lehetőséget nyújt a nemek eltérő szerepeinek táncos megélésére, ezért terápiás és önismereti tréningek módszereként is alkalmazható” – mutatta be a táncpadló további lehetséges felhasználási módjait Megyesi Zsuzsa.

Újra Budapestre jön a millió dolláros startup verseny!

Budapest újra a startupok versengésének középpontjába kerül, amikor az idei évben is megrendezik a világ egyik legnagyobb startup eseményét, a Startup Világbajnokságot. Ez a megmérettetés olyan fiatal tehetségeknek kínál lehetőséget, akik nem csupán innovatív ötleteiket és technológiai fejlesztéseiket akarják bemutatni, de nemzetközi kapcsolataikat fejleszteni szeretnék.

Bővebben

Most bárki elsajátíthatja a takarékos vezetés technikáját a hazai startupp

A takarékos vezetés sokak által ismert, de a gyakorlatban kevésbé alkalmazott technika. Dacára a statisztikáknak, amelyek rendre bebizonyítják, hogy a tudatos odafigyelés a megspórolható üzemanyagon túl az autók műszaki állapotára, a sofőrök mentális egészségére is pozitív hatással bír. Pont ezek miatt tartja fontosnak ennek az energiatakarékos szemléletnek a terjesztését a hazai közösségi autózás elindítója, a GreenGo is. A szolgáltató idén augusztusban nem csak az autózásra vonatkozóan, hanem tágabb értelemben is szeretné felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. Ennek érdekében a saját Facebook oldalán, játékos formában olyan tényeket oszt meg a követőivel, amelyek ismeretében ők is tudatosabb energiafelhasználók lehetnek.

Bővebben

Hazai szinten is vannak ígéretes MI fejlesztések

A mesterséges intelligencia korába léptünk, ami számos kérdést felvet – többek között azt, hogy a nagy technológiai cégek által kifejlesztett megoldásokat hogyan tudják a kisebb, akár induló startupok használni. Hazai szinten is vannak már ígéretes megoldások, amelyek az MI-t alkalmazzák, például a betegségek felismeréséhez, a növényi kártevők ellen bevetett robotoknál, a textilhulladék újrahasznosításához vagy éppen egyedi fotóadatbázis létrehozásához.

Bővebben

Hét innovatív korai fázisú csapat kapott befektetést

Az OXO csoport az elmúlt két évben az érettebb technológiai cégek akvizíciója, illetve az ilyen cégekbe irányuló tőkebefektetések mellett a korai fázisú innovatív vállalkozások finanszírozására irányuló tevékenységét is fenntartotta. Az OXO Labs az elmúlt időszakban hét innovatív vállalkozással jutott el a befektetési megállapodás aláírásáig, illetve az egyes befektetési összegek folyósításáig mindösszesen 370 millió forint értékben.

Bővebben

Idén is lesz Ideathon: fókuszban a jövő

Immár ötödik alkalommal rendezik az Ideathon 5.0 ötletversenyt Győrben. A résztvevők ebben az évben a jelenben már észlelhető, de igazán a jövőben realizálódó problémák megoldásaira tesznek kísérletet.  Újdonság,  az eddigi megszokott gyakorlattól eltérően, hogy először öt dedikált altémakörben kerülnek problémák feltárásra illetve megfogalmazásra, majd a csapatalkotás követően kezdődik az adott ötlet kidolgozása. A győztes csapat minden tagja részesül egy 100 000 forint értékű elektronikai vásárlási utalványban és még sok minden másban.

Bővebben

Átadták a magyar startup által fejlesztett növénytermesztő konténer farmot

Április 26-án átadták a Green Drops Farm Kft. legújabb, saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farmját. A debreceni startup által megálmodott és forgalmazott saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farm újdonságnak számít Magyarországon, a konténerben ugyanis hidropónikus technológiával működő tornyok találhatók, amelyekben salátafélék, fűszernövények termelhetők talaj nélkül, tápoldatos vízben.

Bővebben

Budapest lehetne az új Boston? – Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből

Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tart előadást az innováció és tech-guru szerző, a MIT Technology Review és a Business Week tech-rovatának korábbi főmunkatársa, Robert Buderi. Az újságíró, szerző legújabb könyve, a Where Futures Converge: Kendall Square and the Making of a Global Innovation Hub kapcsán látogat a magyar fővárosba, május 4-i nyilvános előadásában arról beszél majd, hogy hogyan lehetne létrehozni a bostoni példából tanulva virágzó és fenntartható startup-ökoszisztémát Budapesten.

Bővebben

A startupok zöld technológiára és AI-ra összpontosítanak a fenntarthatóság érdekében

Az üzleti világ lassulása és az óvatosság miatt a befektetők kihívást jelentenek a startupok számára. Az innováció azonban kulcsszerepet játszhat a gazdasági fellendülésben. A hazai nagyvállalati inkubátor, a start it @K&H a tudásmegosztás és a kapcsolatépítés felgyorsításával segíti a legújabb 12 csapatát, hogy átlendülhessenek a kihívásokon. Az immár tizedik inkubációs program, amely márciusban zárult, főleg a környezetbarát megoldásokra és a mesterséges intelligencia alkalmazására összpontosított.

Bővebben

Megérkezett Magyarországra a Lightyear – korlátlan hozzáférést biztosít a tőzsdékhez, rejtett díjak nélkül

A Lightyear, az ex-TransferWise alapítói által létrehozott európai befektetési platform, ma bejelentette magyarországi indulását. A platform az első olyan eurózónán kívüli terjeszkedése, amely lehetővé teszi, hogy felhasználói többdevizás számlájukkal korlátlan hozzáférést kapjanak a globális tőzsdékhez, miközben elkerülik a rejtett díjakat. A Lightyear eddig már 35 millió dolláros befektetést vonzott be, befektetői között olyan nagy nevek találhatók, mint a Lightspeed Venture Partners és Sir Richard Branson. A magyarországi indulás újabb lépést jelent a cég globális terjeszkedésében, amelynek célja, hogy az európai befektetési piac meghatározó szereplője legyen.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások