Hirdetés

Szeptember 26-ig lehet jelentkezni a CEU inkubációs programjába

A CEU InnovationsLab idén ősszel is elindítja a startupokat támogató egyéves inkubációs programját. A nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező inkubátorház az egyéni szakmai mentorálás, a vállalkozói know-how és a kapcsolati tőke mellett befektetőkkel való találkozást is kínál a program résztvevőinek.

Ötödik alkalommal indítja el a Közép-európai Egyetem (CEU) keretében működő CEU InnovationsLab (CEU iLab) a startup ötleteket felkaroló őszi kohortját. A 2016 óta működő CEU iLab a fiatal vállalkozásokat segíti, szakmai támogatást nyújtva az ötlettől az üzleti életképességig. A 2021 októberében induló inkubációs program elsőszámú célja, hogy felkészítse a vállalkozókat az üzleti élet kihívásaira, miközben folyamatos mentorálással, visszacsatolással és a legkorszerűbb nemzetközi módszerekkel támogatja a programban résztvevő csapatokat.

„A magyar és a közép-kelet-európai startup ökoszisztéma legnagyobb kihívása az, hogy olyan képességeket fejlesszen ki, amelyek folyamatosan, jelentős mennyiségű, innovatív és jelentős társadalmi hatást kiváltó startupot eredményeznek. A CEU iLab küldetése, hogy hozzájáruljon a nagyszámú, magas színvonalú, gyorsan növekvő és társadalmilag felelős startupok létrehozásához.  A közép-kelet-európai régióban nincs hagyománya a vállalkozói oktatásnak sem a közép-, sem a felsőfokú oktatásban. A felsőoktatásból hiányzik a megfelelő készségekkel és innovációs képességgel rendelkező tehetségek következetes kinevelése. A CEU InnovationsLab visszahozza a vállalkozói oktatást és a projektgyorsítást oda, ahová való: a felsőoktatásba.” – mondta el dr. Kozma Andrea, a CEU iLab igazgatója.

Az idáig 8,5 millió euró összegű tőkebevonással, a csapatok révén 250 munkahely megteremtésével és több mint 300 résztvevővel rendelkező inkubátorház a csapatok számára az egyéni és képességfejlesztő mentorok, illetve folyamatos nyomon követés mellett lehetőséget biztosít a CEU releváns kurzusain való részvételre is. A programban résztvevők az egyéves időszak alatt a CEU iLab közösségi irodáját és annak eszközeit is használhatják, valamint részt vehetnek az ökoszisztéma fontosabb rendezvényein, ahol helyi és globális kockázati tőke-befektetőkkel, angyal befektetőkkel és más potenciális pénzügyi szereplőkkel is találkozhatnak.

A CEU InnovationsLab inkubációs programja ingyenes és mindenki számára nyitott. Szeptember 9-én közelebbről is meg lehet ismerni a programot: az iLab a CEU Nádor utcai épületében és online is várja az érdeklődőket az inkubációs programot bemutató estjére, melynek Facebook eseménye itt található: facebook.com/events/2767900803509352/

Az októberben induló kohortra 2021. szeptember 26-ig online lehet jelentkezni a CEU iLab oldalán.

A jelentkezési feltételekről és a programról részletesebben szintén az iLab weboldalán lehet olvasni: https://www.ilab.ceu.edu/incubation

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben