Hirdetés

Startupok adnak választ a mezőgazdaság kihívásaira

Az elmúlt években egyre többször halljuk a mezőgazdaság tekintetében is a fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásokat – az ezeknek való megfelelés a termelők számára fokozódó kihívás. Biztosítani kell a növekvő lakosság számára az egyre jobb minőségű, biztonságos és egészséges élelmiszereket, alapanyagokat, a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme és az állatjólét megteremtése mellett. Mindezt úgy, hogy a termelés hatékonysága, versenyképessége, jövedelmezősége növekedjen a várható szélsőséges időjárási körülmények között is.

Hirdetés

Ennek a magasabb szintű szimbiózisnak az alapja lehet a digitalizáció, mely segítségével a gazdálkodók a régi termelési módszerek helyett új, innovatívabb megoldásokat vezethetnek be. Jelenleg a piacon csak szigetszerűen működő megoldások érhető el, amik jellemzően nem tudnak összefüggő rendszereket alkotni. A döntéstámogatás mellett a termelésben használt inputanyagok innovációja is elengedhetetlen. A növényvédő, tápanyag-visszapótló szerek csökkentése, vagy akár teljes kiváltása, a precíziós gazdálkodás fejlődése – mind-mind elengedhetetlen a változáshoz. A digitalizáció a gazdaságok általános működésében is elősegítheti a környezetterhelés csökkentését. Például egy-egy jól szervezett logisztikai rendszer képes csökkenteni a géphasználatot, ezzel a károsanyag-kibocsátást, a talajterhelést, a gépek amortizációját is. Egy vállalatirányítási rendszer részeként működő pontos készletnyilvántartással pedig könnyedén pontos képet kaphat a gazdálkodó a rendelkezésre álló anyagokról, amivel a felesleges vásárlásokat, kiadásokat csökkentheti.

Ahhoz, hogy a fenntarthatósági kritériumok teljesíthetők legyenek, elengedhetetlen a lehető legtöbb, termeléshez kapcsolódó innovatív megoldás fejlesztése. Mára ezek elsősorban nem agrárszakmai tudást igényelnek. Előtérbe kerülnek az IT-hez köthető technológiák, a robotika is. Könnyen belátható, hogy a hazai termelőket érintő kihívásokra mielőbbi válaszokat kell találni, hogy a felgyorsult világban is versenyképesek tudjanak maradni. Ezt leghatékonyabban a gyors reakciókra képes startup vállalkozások tudják biztosítani, akiknek a fejlődése inkubátorok segítségével stabilizálható. Mindezt felfedezve, a magyar agrárium első inkubátorát hozta létre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a NAK TechLab inkubációs programjával, mellyel biztosítani kívánja, hogy a tagjai számára minél előbb hatékonyan használható megoldások szülessenek.

A nemrégiben indult NAK TechLab inkubációs programba többek között olyan startupok is bekerültek, akik a fenntarthatósági kihívásoknak is megfelelnek. A növényvédő és tápanyag-visszapótló szerek csökkentése többüknél is megvalósulhat a preventív védekezést elősegítő megoldásuknak köszönhetően. A programban szerepel olyan fejlesztés is, ami teljesen kontrollált, zárt termesztő-berendezésben való termeléssel foglalkozik, ezáltal a növények pontosan annyi tápanyagot kapnak, amit felhasználnak, így nem marad szermaradvány a terményben. Egy másik startup segítségével pedig az energiafogyasztás csökkenthető, korszerű, LED-technológiás világítási rendszerüknek köszönhetően. Összességében mindegyik, a programban szereplő megoldásról elmondható, hogy biztosítják a termelés feletti magas szintű kontrollt, és csökkenthetik a munkaerő-szükségletet.

Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben