Hirdetés

Startup innováció hozhat fordulatot az agráriumban

Az agrár szektorra nehezedő fogyasztói és a változó klímából adódó nyomásra épp úgy választ adhat a digitális transzformáció, mint a fiatalok bevonzására.

Hirdetés

A GDP 3,4 százalékát adó agrárium az elmúlt évtizedben a teljes és az exportra szánt kibocsátása egyaránt másfélszeresére nőtt, ezzel pedig egyre jobban felzárkózik a nyugati országokhoz, a termelékenység és versenyképesség megőrzése és növelése céljából azonban elengedhetetlenül nagy szükség van az innovációra is. A szektort folyamatosan új kihívások elé állítja a változó klíma, ráadásul továbbra is sürgető problémát jelent, hogy a mezőgazdaság évek óta küzd a fiatalok bevonzásával. Az agráriumban már most testközelből érzékelhető a klímaváltozás hatása, a megváltozott hőmérsékleti és csapadékviszonyok miatt újra kell gondolni az eddig bevált gyakorlatokat és ahol lehet, át kell térni olyan megoldásokra, amelyek az erőforrásokkal való hatékonyabb gazdálkodást tesznek lehetővé. Ráadásul a klímaváltozás közvetlen hatásai mellett az agráriumnak reagálnia kell a fogyasztók és a jogalkotók felől érkező fenntarthatósági elvárásokra is.

Nem véletlen, hogy ezekre válaszul egyre rohamosabb tempóban zajlik a digitalizáció a mezőgazdaságban is. A helyspecifikus adatgyűjtésre és az ez alapján történő döntéshozatalra épülő precíziós gazdálkodás, valamint az ehhez szükséges technológiák, mint a mesterséges intelligencia, az IoT, vagy a dróntechnológia már itthon is egyre népszerűbb. Emellett terjed a robotika és a szenzortechnológia, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállás miatt pedig szükség van például olyan fejlesztésekre, amelyek átláthatóbbá teszik az élelmiszerek származásával kapcsolatos kérdéseket, vagy éppen visszaszorítják a permetezőszerek használatát és okos megoldásokkal hatékony alternatívát kínálnak.

Ezen technológiák fejlesztése izgalmas karrierirányt jelenthet sok fiatal számára, agrárstartupok elindításával ők maguk is hozzájárulnak az ágazat újradefiniálásához. Erre jó bizonyíték, hogy az agrár témájú ötletversenyek és startup inkubációk nem csak az agrár hátterű jelentkezőket vonzzák. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal tavaly februári Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathonja már önmagában bizonyította, hogy képes a tehetséges fiatalok figyelmét az agrár szektorra irányítani, a legjobb 13 csapat részvételével megtartott eseményre ugyanis összesen 50 csapat jelentkezett, többségük nem agrár területről.

Emellett az agrárinkubációs kezdeményezések, mint amilyen a NAK vállalkozásfejlesztési programja, a NAK TechLab is, terepet biztosít a nagyvállalatokkal való együttműködésekre is. A NAK TechLab áprilisban zárult programjának nyertese, az okos almamoly csapdát fejlesztő SMAPP már Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt-vel közösen teszteli a termékét, míg a tavalyi Gazdálkodj okosan! hackathonon született, és a kiskereskedelmi zöldségek és gyümölcsök nyomonkövetésével foglalkozó veggID a Veresi Paradicsom Kft-vel kezdte meg a tesztelést.

Az agrár startupok elindításához szükséges kezdőtőke megszerzésére is lehetőséget adhatnak az inkubációs programok, mint ahogy

az idén agrár kihívásokat is állító Startup Campus x BME powered by Hiventures egyetemi programot záró csütörtöki Demo Day-en két agrár tematikájú projekt is bizonyíthat 15 millió forintos befektetés reményében.

A cikk a Startup Campus és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából készült.

Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben