Hirdetés

Sikeresen mutatkoztak be a magyar startupok az ázsiai fintech csúcstalálkozón

A Startup Campus és Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA)  együttműködésében három hazai startup mutatkozott be az Ázsia FinTech Roadshow ötnapos, intenzív üzletfejlesztési túrán a globális pénzügyi innováció élvonalának Szingapúr, Kuala Lumpur és Jakarta érintésével. A résztvevő Brokerchooser, Péntech és Scolvo egyaránt hosszútávú ázsiai együttműködések reményében tértek haza.

Hirdetés

A túra a világ egyik legjelentősebb pénzügytechnológiai eseményével, a 60 ezer látogatót vonzó Singapore Fintech Festival-lal kezdődött a három résztvevő cég, a Brokerchooser, a Péntech és a Scolvo számára, akik a szingapúri Közép-és Kelet-Európai Kereskedelmi Kamarával (CEEC) közös régiós standon képviselték Magyarországot. A standot Dr. Patai Mihály, az MNB alelnöke nyitotta meg a helyi magyar nagykövet és külgazdasági diplomaták jelenlétében. A fesztiválon kívül, a kapcsolatépítésre a második napon szervezett „CEEC and Singapore: Partners in Innovation and Talent” eseményen is volt lehetőség olyan potenciális partnerek előtt mint a házigazda C’M’S nemzetközi ügyvédi iroda, az Expara helyi kockázati tőkebefektető vagy a Deutsche Bank.

A roadshow második állomása Kuala Lumpur volt, ahol az egyik legnagyobb ázsiai akcelerátor, a MaGIC negyedik “Demo Day”-én ismerkedhetett a delegáció az ökoszisztémával és a piaccal. Emellett a Magyar Nagykövetségenlyan cégóriások vezetőivel tárgyalhattak a startupok, mint a ProEchoes, illetve a Kenanga és a Rakuten is vezetői szinten fogadta a küldöttséget. A Kuala Lumpur-i látogatás az MDEC maláj állami scale-up program és a FinTech Association of Malaysia -val való közös egyeztetéssel zárult, ahol a régiós terjeszkedési lehetőségekről egyeztettek a felek.

A delegáció Jakartában zárta a túrát, ahol a csapatok a helyi nagykövetség által szervezett üzleti reggelin prezentálhattak a meghívottaknak. Az eseményt a Pach Judit nagykövetasszony, és Kartika Chandra Negara, a BEKRAF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója nyitotta meg, aki bíztatóan beszélt a két régió együttműködéséről, különösen Magyarország kiemelkedő szerepéről a két ország startup ökoszisztémája közötti kapcsolat erősítésében. A reggeli jó alkalmat teremtett az üzletfejlesztés mellett a befektetőkeresés, valamint a helyi startupokkal való kollaboráció lehetőségére is, hiszen a legnagyobb indonéz telekommunikációs akcelerátor, a Telkom Indonesia három hasonló csapatot hozott saját portfóliójából kimondottan erre a célra.

A túra kiemelkedően sikeres volt mindhárom résztvevő magyar cég számára.

“Az öt nap alatt nagyjából húsz brókercéggel, digitális bankkal és egyéb tőkepiaci szereplővel sikerül találkoznom, akik közül több céget érdekelt a Brokerchooser értékajánlata és nyitottak voltak az együttműködésre. Ebben a húszas listában voltak kimondottan nagy cégek is, mint például a Rakuten Trading Malájziában vagy a Manulife Szingapúrban, illetve helyi startupok is, mint például a Portofolio Indonéziában. Többükkel sikerült már az első találkozón megtárgyalni egy potenciális együttműködés részleteit, szóval meglehetősen nyitottak voltak egy európai startuppal való üzletkötésre. Az út arra is lehetőséget adott, hogy a már meglévő partnereink helyi leányvállalataival találkozzak és megismerjük egymást személyesen is. Egy személyes találkozó mindig jelentősen erősíti ezeket a kapcsolatokat. Ilyenek voltak az IG és a Saxo Bank.”- mondta el Korpos Gergely, az ügyfeleit az igényeiknek legmegfelelőbb online bróker kiválasztásában segítő Brokerchooser alapítója és CPO-ja.

„Az öt napos üzleti út alatt annyi új lehetőségre tettem szert, amennyit egy év alatt is csak nagyon nehezen lehet megszerezni. Három ország, több mint negyven új, személyes partneri kapcsolat, magas rangú vezetőkkel, akik között szerepelnek potenciális technológiai partnerek, kormányzati intézmények, akik a startup együttműködéseket támogatják – Egyiptomi Nemzeti Bank, Malajziai Digitális Ügynökség, illetve potenciális ügyfelek – csak néhányat kiemelve Malajziai HLB bank, indonéziai Citi Bank, szingapúri AXA bank. Ezen felül van mindaz az új piaci – és termékismeret, amit a termékfejlesztésünk során hasznosítani fogunk, amivel még versenyképesebb megoldással tud a Scolvo a világpiacokon megjelenni.” – összegzett Boda Kálmán, az ügyféledukációt és igényfelmérést segítő Scolvo ügyvezető igazgatója.

„A Singapore Fintech Festival-on több lehetséges együttműködésről egyeztettem, melyek közül a fülöp-szigeteki Union Bank tűnik a legígéretesebbnek, hiszen pont egy a miénkhez hasonló termékre van szükségük. A konferencián világklasszis előadóktól kaphattunk képet a fintech világ legújabb fejleményeiről, gondolok itt akár a rendezvényt megnyitó plenáris ülésre, ahol a pénzügyi világ vezetői osztották meg gondolataikat, vagy akár a részben magyar vonatkozású kerekasztal beszélgetésre  -Global Leaders’ Perspectives on Financial Services Innovation – amiben Dr. Patai Mihály MNB alelnök is részt vett. Malajziában a Kananga Bankkal történt sikeres egyeztetés, ők élénken érdeklődtek a PénTech, mint termék és mint befektetés iránt, következő lépésként a küldjük a számukra megfogalmazott értékajánlatot. Az indonéziai nagykövetségen tartott üzleti reggelin az egyik helyi startup, a Carijasa CEO-jával beszélve megegyeztünk, hogy érdemes volna egy közös terméket építenünk, amiben a pentech.hu-n elérhető webapplikációnkba épített hitelminősítő algoritmus játszana kulcsszerepet.”- foglalta össze tapasztalatait Csák János, a kis – és középvállalkozásoknak okos faktoring megoldásokat kínáló Péntech pénzügyi igazgatója.

Az üzleti túra a szervezők szerint is kimondottan hatékony volt, a Startup Campus londoni irodájának és a delegáció vezetője, Gulyás Gergő így értékelt: „A túra a szokásosnál jobb és konkrétabb eredményekkel zárult, ami főleg a csapatok talpraesettségének, a CEEC-el való kollaborációnak, valamint a helyi küldiplomáciai képviseletek magas színvonalú segítségének köszönhető – amit ezúton is hálásan köszönök. Örülök, hogy a Startup Campus és HEPA közös programja, a Startup Campus Hungary már az elejétől ilyen sikeresen halad és releváns segítséget tudunk nyújtani a külpiaci terjeszkedésben érdekelt startupoknak. Legfontosabb tapasztalataim között szerepel, hogy a régió szereplői nyitottak és egyenrangú partnerként kezelik a hazai vállalkozásokat, bár a kulturális különbségek érzékelhetőek. Nagy a potenciál a régióban, ezért feltétlenül szükségesnek érzem a jelenlegi folyamatok és kezdeményezések összehangolt folytatását, a külgazdasági attasé hálózat által elérhető lehetőségek maximális kihasználását, továbbá a folyamatos jelenlét biztosítását -hasonló módon, ahogy ezt jelenleg tesszük állandó londoni és berlini irodáinkban. További pozitívum, hogy potenciális európai célpiacként is érdekes Magyarország, ezért jövőbeli terveink között szerepel a hazai ökoszisztéma népszerűsítése a régióban éppúgy, mint az Egyesült Királyságban, ahol a BREXIT-ből adódóan rengeteg új lehetőséget látunk.”

Hirdetés

Már a Tesla a legértékesebb az autóiparban

Úgy fest, a befektetők teljesen meg vannak győződve arról, hogy a Tesla teljesen átalakítja az autóipart a jövőben, s ennek az átalakulásnak a kaliforniai elektromos autókat gyártó cég lesz a nyertese. Az elmúlt időszak áremelkedésével ugyanis a Tesla piaci kapitalizációja megelőzte a Toyota Motor Corp. piaci értékét.

Bővebben

Jön a családi vállalkozások kiválósági díja

A hazai startupok között is ismerünk jó néhány családi kezdeményezést, de hazánkban a vállakozások közel 40%-át jelenti ez a kategória. Nem mindegy tehát, hogy a családi cégek hogyan tudtak most reagálni a koronavírus-járvány okozta kihívásokra. A túlélés kulcsát a stabil stratégiai alapok, a folyamatos fejlődésre törekvés és gyors döntések adhatták, de a kesztyűt a családi vállalatok a válság ellen sokféleképpen felvették.

Bővebben
Hirdetés

Az érintésmentes parkolásé a jövő?

Átfogó kutatás készült a parkolás jelenéről, jövőjéről valamint az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokról. A kifejezetten autósokra fókuszáló adatgyűjtésből kiderült: a díjmentesség megszűnését követően is szimpatikusabb opció marad az utcai parkolás, bár nőtt az igény az autósokban a parkolóházak iránt is. A magyar fejlesztésű Parkl alkalmazás által megkérdezettek döntöttek a fizetés jövőjéről is: fontosabb lett az érintésmentes parkolási ügyintézés, mint eddig valaha.

Bővebben

Hiánypótló kezdeményezésként segíti a hazai ökoszisztémát a Startup Hungary

Tudásbázis, érdekképviselet, közösség és tájékozódási pont lesz a hazai startup szektor számára a Startup Hungary, melyet a magyarországi ökoszisztéma ismert és nemzetközi szinten bizonyított szereplői alapítottak. Most először fogalmazta meg a közös szándékot egyszerre 12 startup alapító valamint a Google Magyarország, az IVSZ és a Design Terminal. A szervezet legfőbb célja, hogy több és jobb, nagyhatású  startup jöjjön létre és működjön Magyarországon.

Bővebben

Innovatív megoldásban működik együtt a Microsoft a közlekedésbiztonságért

A Microsofttal kialakított partnerség keretében a Bridgestone kifejlesztett egy egyedülálló abroncssérülés-figyelő rendszert, melyhez a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform – MCVP) használják. A rendszer célja a közlekedésbiztonság javítása és a műszaki hiba miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése.

Bővebben

Elsőként kapott magyar startup elismerést az Apple-től

Tegnap hirdették ki az idei Apple Design Awards elismeréseket, ahol ezúttal elsőként magyar vállalkozás is felkerült a listára, mely egy iPadeken futó modellező szoftver (a CAD, azaz számítógép által segített tervezés kategóriában), mellyel internetkapcsolat nélkül, akár utazás közben, gyorsan és egyszerűen lehet térbeli modelleket készíteni.

Bővebben

Átadták a 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat

A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést 1992 óta adják át azoknak a Magyarországon bejegyzett társaságoknak, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű innovációt valósítottak meg és ennek révén kiemelkedő hasznot értek el. Bódis József az elismerés

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások