Hirdetés

Sikeres fiatalok választják ki az Év Felfedezettjét 

Egy 17 éves könyvszerző és Z generációs véleményvezér, egy olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó, egy fiatal biológus, aki hazánkat képviselte a Nobel-díjátadón, egy több mint százfős civil szervezet igazgatója, egy 21 éves lány, aki már a Forbes magazin elismerését is kivívta, valamint egy kutató, aki egy fiatalokat segítő innovációs közösség társalapítója. A június 28-ig tartó jelentkezési időszakot követően ez a hat kivételes magyar tehetség választja majd ki azt az innovatív fiatalt, aki az InnoGEN Ifjúsági Program keretében elnyeri az Év felfedezettje címet.  

Hirdetés

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Startup Campus kezdeményezéséből született InnoGEN Ifjúsági Program olyan izgalmas közösséget épít, ahol középiskolás és egyetemista fiatalok mutathatják meg tehetségüket.  A program idén májusban meghirdette az Év Felfedezettje felhívást, ahova olyan 14-21 éves, hazai és határon túli magyar fiatalok jelentkezhetnek, akik alkotásaikkal vagy közösségi szerepvállalásukkal valami újszerűt hoznak létre, de egészen idáig még nem kaptak széles körben elismertséget érte. A programot Z-generációs nagykövetek képviselik, akik érdekes és egyéni karrierutakkal segítik a résztvevőket.

A szakmai zsűrit hat olyan fiatal vállalkozó alkotja, akik kiemelkedő eredményeket értek el szakterületükön. Trunk Tamás 17 évesen mára már két könyv szerzője. A Z-generációs szakértőt 38,000 feliratkozó követi YouTube-csatornáján, előadott már többek közt a TEDx rendezvényén is, emellett pedig magyar válogatott alpesi síző. Liu Shaoang a magyar férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaként, 5000 méteres távon sporttörténeti magyar siker részeseként aranyérmet szerzett a Sanghajban rendezett rövidpályás gyorskorcsolya világkupán. A világ- és Európa-bajnok sportoló a SportTech Hungary Program nagyköveteként sporttechnológiai startupoknak is nyújt mentorációt. Novák Blanka hazai és nemzetközi szinten elismert és díjazott kutató, a Drop the STEM podcast, STEMPOOL és SynthEthics alapítója. A fiatal biológus 2018-ban a Nobel-díj átadási ceremóniáján képviselte Magyarországot, valamint a Floridai Egyetem egy kutatói pozíciót is felajánlott számára. Fábián Sára az Amigos a Gyerekekért Alapítvány megálmodója, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója és állandó óraadója, valamint 2019-ben az Év Embere. A több mint százfős civil szervezet Sára vezetésével egyetemista önkéntesekkel segít a tartósan beteg gyerekeken. Volom Sára az egyetem helyett vállalkozásba kezdett, majd egy gimnáziumi projektből elindult a Photon, ami a megrendelők és a fotósok együttműködését forradalmasította olyan ügyfelekkel, mint az Erste Bank, Telenor vagy a Vodafone. Sára tavaly a Forbes harminc alatti sikeres fiatalok listájára is felkerült. Posta Donát egy olyan fiatal kutató, aki a Budapest Innovation Group társalapítója és a Kutató Diákok Mozgalom vezetője. Szenvedélyesen támogatja a fiatalok szakmai fejlődését és segíti az innovatív vállalkozásokat. A kutatás mellet életében fontos szerepet tölt be a tradicionális íjászat, a sportágban világbajnoki 2. és Európa bajnoki 3. helyezést ért el.

A verseny során a zsűri által kiválasztott Év Felfedezettje, mint abszolút nyertes, valamint a közönségszavazás győztese kerül díjazásra. Az Év felfedezettjére egy kétszázezer forint értékű utazási utalvány, egy negyvenezer forint értékű online kurzuson való részvétel, szakmai mentorálás, valamint sajtómegjelenés is vár. Az Év Divatipari Diáknagykövete kitüntető címet is elnyerheti egy tehetséges fiatal, aki több értékes nyeremény közt egy korszerű technológiával felszerelt varrógéppel is gazdagodhat háromszázezer forint értékben.

Az InnoGEN Ifjúsági Program támogató partnerei a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), a Szellemi Tulajdon Hivatala és a Széchenyi István Egyetem. Szakmai partnerként csatlakozott a Nők a Tudományban Egyesület, a Future: Hungary, a Jövőt Építők Generációja (JÉG), a Studium Generale, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), az Erdélyi Innovációs Műhely és a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), akik a verseny keretén belül meghirdették az Év Divatipari Felfedezettje különdíjat is.

A versenyről és annak részleteiről június 21-én egy kerekasztal-beszélgetés keretében még több információval gazdagodhatnak majd az érdeklődők. A jelentkezésre június 28-ig van lehetőség az alábbi linken: https://www.startupcampus.hu/innogen .

Hirdetés

Így épített a Vacuumlabs és ügyfele virtuális bankot a nulláról Hongkongban

Marcel Klimo, a Vacuumlabs tervező és értékesítési mérnöke a november közepén Budapesten megrendezett Design Summit 2021 konferencián beszélt a szakmai közönségnek azokról a tényezőkről, amelyek biztosítják a 21. századi ügyféligényekre hangolt szolgáltatás sikerét.A Vacuumlabs egy dinamikusan növekvő vállalat, amely 8 irodát működtet világszerte, köztük egyet Budapesten, székhelye pedig a szlovákiai Pozsonyban található. A bankszférára és a kriptovalutákhoz kapcsolódó fejlesztésekre specializálódva mérnöki, tervezési és adattudományi szolgáltatásokat nyújtanak a fintech iparág számára. Tapasztalt szoftvermérnökökből álló csapatuk segített a Moxot a nulláról felépíteni, miközben időzónákon átívelve hangolták össze a projekten dolgozó szakemberek munkáját. Az okostelefonos alkalmazás az ötlet megszületésétől számított 18 hónapon belül, 2020 szeptemberében készen állt a hongkongi bevezetésre. A neobank indulása után mindössze egy évvel már 160 000 ügyféllel büszkélkedhetett, ami azt jelenti, hogy Hongkong felnőtt lakosságának több mint 1,5%-a használja azt pénzügyei tervezéséhez. A Mox a YouGov nemrégiben végzett felmérése alapján a legmegbízhatóbb virtuális bank Hongkongban. A Mox alkalmazás az egyik legjobbra értékelt pénzügyi alkalmazás, az Apple App Store-ban 5-ből 4,8-as, a Google Play Store-ban pedig 5-ből 4,6-os értékeléssel. De mi vezetett a Mox sikeréhez?

Bővebben

Langár Bence: egy álom megvalósulása egyben egy kihívásokkal teli út kezdete is

 A TLF Capital a hazai kockázati tőkepiac egyik legfrisebb szereplője, a száz százalékban saját tulajdonú family office életre hívásával egy hosszú ideje megfogalmazódott álom vált valóra. Ők maguk is igazi álommegvalósítókat várnak, akik számára rendkívül sokszínű nemzetközi tapasztalatukat és magas szintű üzleti jártasságukat kamatoztatva, valódi intelligens tőkével nyújthatnak komplex támogatást a vállalkozás elindításában vagy növekedésében.​ Langár Bencével beszélgettünk.

Bővebben
Hirdetés

A kkv-k felét érte már kibertámadás

A mikro-, kis- és középvállalkozások felét érte már támadás az interneten. Leginkább adathalász levelekkel bombázták őket, de nagyjából minden nyolcadik cégnek törték már fel weboldalát, közösségi média felületét vagy próbálkoztak meg ezzel. Legnagyobb veszélyben a középvállalkozások vannak, de a K&H kutatásából az is kiderül, hogy a kkv-k mindössze tizedének okoztak anyagi kárt a rosszindulatú támadások.

Bővebben

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben