Hirdetés

RocketShepherd: a hazai startupok 1,44 milliárd eurót vontak be

A RocketShepherd.com egy hazai fejlesztésű startup adatbázis amely automatikusan összegyűjti a régió innovatív vállalatainak adatait egy közös platformon. Az oldal – amely lényegében egy „startup startupoknak” – készített egy átfogó infografikát a hazai ökoszisztémáról,  amiben vizualizálta, hogy mi történt itthon az utóbbi években, hány startup jött létre, mennyi tőkét vontak be és egyéb érdekes információkat is tartalmaz a hazai innováció piac állapotokról.

Hirdetés

Az infógrafika fontos érdekességeként megemlíthetjük, hogy több mint 2,000 hazai startup jött létre itthon, amelyek 84%-át az utóbbi 10 évben alapították. Összesen 1.44 milliárd euro finanszírozást vontak be, 47%-uk szerzett valamilyen tőkeforrást (pályázatok, kockázati tőke, crowdfunding). Az utóbbi 5 évben pedig ezek a cégek összesen 3.7 milliárd euronyi árbevételt termeltek (évi ~740M euro). Ezek közül 21 cég (top 1%) termelte ki 54%-át a fent említett összesített árbevételnek, és csak a cégeknek ötöde (19%-a) generált több mint évi 100 ezer euro árbevételt. A ’healthcare’, ’food & beverage’ és ’financial technology’ iparágak szerepeltek a legjobban miközben az ’e-commerce & marketplace’, ’marketing & advertising’, valamint a ’food & beverage’ szektorok között ment a legtöbb cég csődbe. Az oldal által összegyűjtött magyar startup-ok 23%-a ma már nem tevékenykedik.

„Végre tudjuk, hogy mi történt és mikor. Most látjuk, miből lehet főzni”

– nyilatkozta Sebastian Tamas (Sebi), a RocketShepherd alapítója. „Most már van mihez benchmarkolni magunkat és összehasonlíthatóak lesznek a múltbeli trendek a jövőbeli haladási irányokkal és azok mértékével. Végre latjuk automatikusan, hogy mi történik a saját régióinkban, hogy ne kelljen olyan más, minden esetben manuális adatbázisokra alapoznunk az értelmezéseinket, amik kevesebb, mint 31%-át fedik le a már általunk ismert regionális cégeknek” – tette hozza Sebi. A RocketShepherd a közeljövőben az eddigieken felül, további 20,000 regionális startup cég profilt kapcsol be, amik adatait továbbra is ingyenesen tekinthetik át a felhasználók, ugyanúgy, mint a magyar cégek esetében.

A hazai és nemzetközi szereplők között mindig nagy vitákat generál, hogy mit is jelent a “startup” meghatározása, mikor jelentek meg az első fecskék és kik azok a szereplők, akikhez köthető egy ökoszisztéma kialakulása. Azon túl, hogy nincsen egy globálisan elfogadott definíciója a ’startupnak’, a vita másik gyújtópontja, hogy annak ellenére, hogy innovatív vállalkozások mindig is létrejöttek, – elég csak a “dotcom” boom-ra vagy 2008-as gazdasági válságot követő időszakra gondolni – , a ‘startup’, mint kifejezés csak lassan jelent meg a közép-kelet-európai régióban.

Az tényszerűen kijelenthető, hogy a Prezi (2004), Logmein, (2003), NNG (2004), Ustream (2007) ’usual suspects’ megalapításai 2008 előtti időszakra tehető, és több ‘Venture Capital’ cég is megjelent a régióban már az ezredforduló előtt. A RocketShepherd algoritmusa pedig az összes olyan céget startupnak tekinti, akit a sajtóban vagy a startupokkal foglalkozó tanulmányokban megemlítettek így, ezeket az adatbázis mind mutatja, és hamarosan több szűrő segítségével mélyebb kutatást is lehet végezni majd köztük.

„Amiben mi hiszünk, és így is tekintünk rá, hogy egy startup az nem is egy cég típus, hanem sokkal inkább egy módszertan, egy ’framework’ hogy hogyan tegyük a vállalatunkat globálisan felfedezhetővé és skálázhatóvá. De a nap végén az a cél, hogy jövedelmező vállalkozásokat építsünk, ne csak divathullámokat lovagoljunk meg” – mondta el Sebi.

Kövessétek a RocketShepherd Facebook oldalát: https://www.facebook.com/rocketshepherd/

Infografika bővebben: https://rocketshepherd.com/public/learn/infographics/6020ef82b6897fb14192d569

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben