Hirdetés

Öt szuper hardver céget indított el a Tungsram startup programja

Sikeresen lezárult a Startup Campus Tungsram hardver akcelerátor első programja, amelyben öt csapat kapott lehetőséget arra, hogy a Tungsram mérnöki és iparági támogatásával, és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus közös, egyenként 20 millió forintos befektetésből eljussanak az ötlettől a prototípus legyártásáig és teszteléséig. Az akcelerátor 2021-től folyamatos jelentkezés mellett várja a korai fázisú és a már érettebb, akár sorozatgyártásban érdekelt cégeket egyaránt.

Hirdetés

A régióban is egyedülálló hardver akcelerátort tavaly indította a Tungsram és a Startup Campus. A bekerült startupok a program során gyártási kapacitást és üzleti képzést kaptak ahhoz, hogy kifejlesszék és tökéletesítsék a prototípusukat és az üzleti modelljüket, valamint megszerezték a Hiventures és a Startup Campus közös, 15 + 5 millió forintos inkubációs befektetését. A kifejezetten hardver-fókuszú program abból a felismerésből született, hogy az életmód-technológiától kezdve, a mobilitáson és városi megoldásokon át az agrár szektorig számos iparágban egyre nagyobb a digitalizációs igény, amelyet a vállalati kutatási-fejlesztési tevékenység mellett leginkább innovatív, skálázható startup ötletekbe való invesztálással lehet kielégíteni. Az akceleráció fő befektetési partnere az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, emellett képzési partnerként csatlakozott a Deloitte Private, az EDC Debrecen pedig a program hivatalos Smart City partnere.

A Startup Campus Tungsram akcelerátor iránti igényt támasztotta alá, hogy a programra országosan 120 hardver ötlettel jelentkeztek. Ezek közül a szervezők 20 céggel tartottak előzetes konzultációt és villám-mentorálást, hogy kiválasszák az 5 legígéretesebb csapatot. A Nimbolo, a LEG Technology, az SDRobot, az Ultimate Waterprobe és a Respray számára a Hiventures 15, a Startup Campus 5 millió forintos tőkebefektetést biztosított a program során. A kiválasztás után a Tungsram felmérte a csapatok igényeit, majd kialakította velük az egyedi együttműködések kereteit. A Tungsram többek közt a tervezési munkákban, a prototípus legyártásában, validációs mérések és tesztelési lehetőség biztosításában, minősítéssel kapcsolatos tanácsadásban, a prototípus továbbfejlesztésében, valamint fejlesztési tervek elkészítésében és ezzel kapcsolatos tanácsadásban segítette a startupokat. Ezzel párhuzamosan  a csapatokat elismert kulcsmentorok is támogatták: Ács Zoltán, az MKB Fintechlab innovációs vezetője, Verő Barbara angyalbefektető és HR tanácsadó, a Nestlé Magyarország egykori HR vezetője, Vattay Dániel termékmenedzser és startup mentor, a Mountain Sight Consulting alapítója, Pál Marcell, az 5 év alatt 1 milliárd forintos bevételt elérő Brewie alapítója, valamint Takács Zoltán, az AAM digitalizációs üzletágvezetője, számos startup program mentora és a Telenor Accelerate program alapítója. A többek közt termékfejlesztésre, üzleti modellre és vezetői technikákra fókuszáló üzleti képzést a Deloitte Private szakemberei pénzügyi és jogi tanácsadással egészítették ki.

Mindegyik csapat ötlettel vagy korai prototípussal érkezett a programba, majd az akceleráció eredményét az idén márciusban tartott, zártkörű Demo Dayen mutatták be. Az elsősorban sportoló gyerekek számára egy vezérelt sokszínű LED-es jelzőeszközből és hozzá tartozó applikációból álló, innovatív tréningrendszert fejlesztő Nimbolo a prototípus elkészítéséig és teszteléséig jutott. A világítástechnikai startup, a saját anyagában világító üvegfelületet készítő LEG Technology jelenleg validációs méréseket végez és a következő hónapokban készül el a prototípussal. A katasztrófavédelmi vagy ipari gyártási helyzetekben adatgyűjtést és megfigyelést végző mobil robotok ötletével és egy házi készítésű robottal érkezett SDRobot csapata a program során legyártotta az első prototípust, amelyet jelenleg is tesztel. Az akcelerátorban két, a Startup Campus egyetemi inkubációs programjaiból érkezett startup is részt vett. Az újratölthető aeroszolos palack és újratöltő automata ötletével a programba kerülő Respray elkészült az első prototípussal, amelynek tesztelését hamarosan megkezdik. A halastavak vízminőségének ellenőrzésére és fenntartására alkalmas okoseszközt fejlesztő Ultimate Waterprobe pedig elkészítette a részleges prototípusát.

A csapatok közül többen az akceleráció befejezése után is folytatják a közös munkát a Tungsrammal, a szervezők pedig 2021-ben megújult formában, folyamatos jelentkezés mellett nyitják meg a programot további hardver fejlesztések előtt.

A még csak ötlettel rendelkező csapatok a bekerülés után a Startup Campus inkubációjában kezdhetik meg a projekt részletes kidolgozását és szerezhetnek a Hiventures 15 millió forintos inkubációs befektetésével kiegészülve, összesen 20 millió forintos tőkebefektetést a munkához, míg a már érettebb fázisú cégek és sorozatgyártásban partnert kereső scale-upok egyedi megállapodás alapján további finanszírozást, képzést és gyártási segítséget kapnak a szervezőktől. Részletek a Startup Campus Tungsram honlapján: https://www.startupcampus.hu/tungsram

 

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben