Hirdetés

Öt szuper hardver céget indított el a Tungsram startup programja

Sikeresen lezárult a Startup Campus Tungsram hardver akcelerátor első programja, amelyben öt csapat kapott lehetőséget arra, hogy a Tungsram mérnöki és iparági támogatásával, és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus közös, egyenként 20 millió forintos befektetésből eljussanak az ötlettől a prototípus legyártásáig és teszteléséig. Az akcelerátor 2021-től folyamatos jelentkezés mellett várja a korai fázisú és a már érettebb, akár sorozatgyártásban érdekelt cégeket egyaránt.

Hirdetés

A régióban is egyedülálló hardver akcelerátort tavaly indította a Tungsram és a Startup Campus. A bekerült startupok a program során gyártási kapacitást és üzleti képzést kaptak ahhoz, hogy kifejlesszék és tökéletesítsék a prototípusukat és az üzleti modelljüket, valamint megszerezték a Hiventures és a Startup Campus közös, 15 + 5 millió forintos inkubációs befektetését. A kifejezetten hardver-fókuszú program abból a felismerésből született, hogy az életmód-technológiától kezdve, a mobilitáson és városi megoldásokon át az agrár szektorig számos iparágban egyre nagyobb a digitalizációs igény, amelyet a vállalati kutatási-fejlesztési tevékenység mellett leginkább innovatív, skálázható startup ötletekbe való invesztálással lehet kielégíteni. Az akceleráció fő befektetési partnere az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, emellett képzési partnerként csatlakozott a Deloitte Private, az EDC Debrecen pedig a program hivatalos Smart City partnere.

A Startup Campus Tungsram akcelerátor iránti igényt támasztotta alá, hogy a programra országosan 120 hardver ötlettel jelentkeztek. Ezek közül a szervezők 20 céggel tartottak előzetes konzultációt és villám-mentorálást, hogy kiválasszák az 5 legígéretesebb csapatot. A Nimbolo, a LEG Technology, az SDRobot, az Ultimate Waterprobe és a Respray számára a Hiventures 15, a Startup Campus 5 millió forintos tőkebefektetést biztosított a program során. A kiválasztás után a Tungsram felmérte a csapatok igényeit, majd kialakította velük az egyedi együttműködések kereteit. A Tungsram többek közt a tervezési munkákban, a prototípus legyártásában, validációs mérések és tesztelési lehetőség biztosításában, minősítéssel kapcsolatos tanácsadásban, a prototípus továbbfejlesztésében, valamint fejlesztési tervek elkészítésében és ezzel kapcsolatos tanácsadásban segítette a startupokat. Ezzel párhuzamosan  a csapatokat elismert kulcsmentorok is támogatták: Ács Zoltán, az MKB Fintechlab innovációs vezetője, Verő Barbara angyalbefektető és HR tanácsadó, a Nestlé Magyarország egykori HR vezetője, Vattay Dániel termékmenedzser és startup mentor, a Mountain Sight Consulting alapítója, Pál Marcell, az 5 év alatt 1 milliárd forintos bevételt elérő Brewie alapítója, valamint Takács Zoltán, az AAM digitalizációs üzletágvezetője, számos startup program mentora és a Telenor Accelerate program alapítója. A többek közt termékfejlesztésre, üzleti modellre és vezetői technikákra fókuszáló üzleti képzést a Deloitte Private szakemberei pénzügyi és jogi tanácsadással egészítették ki.

Mindegyik csapat ötlettel vagy korai prototípussal érkezett a programba, majd az akceleráció eredményét az idén márciusban tartott, zártkörű Demo Dayen mutatták be. Az elsősorban sportoló gyerekek számára egy vezérelt sokszínű LED-es jelzőeszközből és hozzá tartozó applikációból álló, innovatív tréningrendszert fejlesztő Nimbolo a prototípus elkészítéséig és teszteléséig jutott. A világítástechnikai startup, a saját anyagában világító üvegfelületet készítő LEG Technology jelenleg validációs méréseket végez és a következő hónapokban készül el a prototípussal. A katasztrófavédelmi vagy ipari gyártási helyzetekben adatgyűjtést és megfigyelést végző mobil robotok ötletével és egy házi készítésű robottal érkezett SDRobot csapata a program során legyártotta az első prototípust, amelyet jelenleg is tesztel. Az akcelerátorban két, a Startup Campus egyetemi inkubációs programjaiból érkezett startup is részt vett. Az újratölthető aeroszolos palack és újratöltő automata ötletével a programba kerülő Respray elkészült az első prototípussal, amelynek tesztelését hamarosan megkezdik. A halastavak vízminőségének ellenőrzésére és fenntartására alkalmas okoseszközt fejlesztő Ultimate Waterprobe pedig elkészítette a részleges prototípusát.

A csapatok közül többen az akceleráció befejezése után is folytatják a közös munkát a Tungsrammal, a szervezők pedig 2021-ben megújult formában, folyamatos jelentkezés mellett nyitják meg a programot további hardver fejlesztések előtt.

A még csak ötlettel rendelkező csapatok a bekerülés után a Startup Campus inkubációjában kezdhetik meg a projekt részletes kidolgozását és szerezhetnek a Hiventures 15 millió forintos inkubációs befektetésével kiegészülve, összesen 20 millió forintos tőkebefektetést a munkához, míg a már érettebb fázisú cégek és sorozatgyártásban partnert kereső scale-upok egyedi megállapodás alapján további finanszírozást, képzést és gyártási segítséget kapnak a szervezőktől. Részletek a Startup Campus Tungsram honlapján: https://www.startupcampus.hu/tungsram

 

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben