Hirdetés

Óriási sikerrel zárult az osztrák-magyar startupperek szakmai osztálykirándulása

„Egy kicsit olyan ez, mint egy osztálykitándulás, nem?” – ez a kérdés nem egyszer hangzott el a szerdai Startup Pannonia Kick Off meetupján. Ez az alkalom egy új kezdeményezés és egy előremutató együttműködés első állomásaként jött létre, ahol az osztrák és a magyar startupközösség találkozhatott egymással.

Ötven fiatal verbuválódott össze a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara parkolójában szerda délután. A Startup Pannonia meetupja iránt túlnyomó részt győri, soproni és budapesti alapítású startupok érdeklődtek, de az ország más pontjairól is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A program célja, hogy élénkítse a régió startupökoszisztémáját, eltekintve az országhatároktól – a Startup Pannonia ugyanis célkitűzése által lehetőséget biztosít az osztrák-magyar kapcsolatok kiépítésére is. A közös busz éppen ezért Győrből Jois (Nyulas) irányába indult, ahol Leo Hillinger, a sikeres osztrák borász és nagyra becsült befektető birtokán zajlott a délután további programja.

A szervezők közül az utazás alatt INPUT Program Startup koordinátora, Szabó Krisztián tartott velünk, és elmondta: „Meggyőződésünk, hogy egy helyi startupökoszisztéma kiépítésével nem csak a helyi tehetséges fiataloknak segítünk, hanem a gazdaság növekedéséhez is hozzájárulunk.

Olyan rendszer kiépítésére törekszünk, amelynek minden szereplője tud egy kicsit visszaadni a közös jóért, valamint új munkahelyeket teremthet.

Szeretnénk a mostani generáció sikertörténeteivel a jövő fiataljainak is példát mutatni azzal kapcsolatban, hogy nem kell ahhoz messze menni, hogy az ember boldoguljon, és megvalósítsa mindazt amire képes, amiről álmodik.”

A közös utazás remek lehetőséget biztosított arra, hogy elinduljon a networking, és mindenki a régmúlt idők osztálykirándulásain nosztalgiázzon. Megérkezésünket követően a lélegzetelállító helyszínen nagy örömmel és finom borokkal fogadtak bennünket az osztrák vendéglátóink, a Wirtschaft Burgenland Gmbh és a Hillinger borászat munkatársai.

A megnyitó keretében Tüske Tamás – a StartITUp Győr alapítója és a ViddL üzletfejlesztője – hívta fel a figyelmünket arra, hogy a két ország startupperei nagyon sokat tanulhatnak egymástól, és egy nagyszerű lehetőség ez a kezdeményezés arra, hogy az új inspirációk által új ötletek szülessenek meg. Ezután csatlakozott hozzá az osztrák szervezői bizottság részéről Michael Sedlak is, aki ismertette a Startup Pannonia célkitűzéseit. A jó hangulatú megnyitó után négy sikeres startupper előadása következett – Réti Virág, Markus Tscheik, Fekete Dániel, és Michael Prünner – a startup élet nehézségeiről és örömeiről, vállalatvezetési tapasztalataikról és saját történetükről meséltek a közönségnek.

„Fantasztikus érzés számomra, hogy másoknak tetszik annyira a munkám, hogy meghívnak egy ilyen rangos eseményre és kíváncsiak a történetemre és a tapasztalataimra. Ez megerősít abban, hogy jól csinálom, amit csinálok.” – mondta el az előadását követően Fekete Dániel, a Billingo és a POIZO startupok alapítója.

Végül az előadások zárásaként a helyszínt biztosító Leo Hillinger is magához vette a mikrofont, hogy szóljon néhány spontán, ámde annál motiválóbb mondatot az egybegyűlteknek.

„Most sokan talán irigyelnek, mert sikeres vagyok, de a legtöbben nem is gondolják, hogy emögött hosszú évek áldozatos munkája áll. Szívből kívánom  a startupot alapító fiataloknak, hogy ne a pénz és a siker lebegjen a szemük előtt. Hanem élvezzék azt, hogy azzal foglalkozhatnak, amiben hisznek és amit szeretnek.”

“A siker legfontosabb hozzávalói ugyanis az odaadás, a lelkesedés és a kitartó munka”

– ösztönözte karizmatikus beszédével a fiatal közönséget.

Végül megköszönte a szervezők munkáját, s ezzel kezdetét vette a kötetlen beszélgetés, kapcsolatépítés és tapasztalatcsere a résztvevők között, közben pedig rendkívül finom italokkal és vacsorával vendégeltek meg bennünket. Pozsgai Brigitte, az UniPie alaptója, a Start it @K&H egyik mentoráltja szerint ez a hangulat mindenkinek sokat segített a könnyed kapcsolatépítésben. Nagyon fontos egy ilyen eseményen, hogy a szervezők meg tudjanak teremteni egy közvetlen, oldott közeget, amiben a vendégek is közvetlen módon tudnak beszélgetni egymással. A szép táj, a szép hely és a jó minőségű ételek, italok mind segítenek abban, hogy az emberek könnyedén kezeljék azt a szituációt, amiben saját álmaik bemutatása mellett arra is figyelniük kell, hogy miért – vagy kiért – is mentek el az adott rendezvényre. Azt hiszem, a képeken is jól látszik, hogy ez mind adott volt.” – mondta.

Fotók: Roman Huditsch Fotografie

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósul meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások