Hirdetés

Ondrej Bartossal indul a Startup Hungary First Monday sorozata

A romániai dekakornisba fektető Credo Ventures egyik alapítójával találkozhatnak az érdeklődők október 5-én. A First Monday sorozattal a hazai ökoszisztéma legendás alakjának, Záboji Péternek is emléket állít a Startup Hungary.

Ondrej Bartos kockázatitőke-befektető, a Credo Ventures társalapítója lesz a Startup Hungary most induló programsorozatának vendége. A tizenkét ismert magyar startup alapító, valamint a Google, az IVSZ és a Design Terminal által életre hívott szervezet nagy sikerű, szeptemberi kick-off eseményt követően október 5-én 18 órakor veszi kezdetét a First Monday széria. A nyitó alkalomra a régió egyik legsikeresebb befektetőjének társalapítóját hívták meg a szervezők.

A beszélgetés online, a Hopin felületén lesz megtekinthető, ahol a személyes kapcsolatépítés lehetőségeihez hasonló élmény is várja a résztvevőket. A First Monday sorozat természetesen élőben folytatódik majd, amint azt a járványhelyzet engedi. A szervezők azonban addig is olyan neves, a nemzetközi szcénában is elismert vendégeket invitálnak a programba, akiket élőben nehezebb lenne Budapestre csábítani.

A prágai Credo Ventures közép-kelet-európai, korai fázisú vállalkozásokra fókuszál, 2009-es alapítása óta negyvenöt startupba fektetett be. Ezek közül a legsikeresebb a román alapítású UiPath, mely idén nyáron 225 millió dolláros befektetést kapott, így elérte a 10,2 milliárd dolláros cégértéket, vagyis dekakornis lett.

Ondrej Bartos elkötelezett lelkesedéssel keresi az újító ötleteket, melyek formabontó termékeket szülnek vagy akár egész iparágakat képesek felbolygatni. Cége három magyar startupba is befektetett az utóbbi években: a PublishDrive, a Commsignia és a SignAll mögé is odaálltak.

Az eredeti First Monday

Sokak számára lehet ismerős a most induló sorozat elnevezése: Záboji Péter, a hazai startup közösség első ikonikus figurája indított legendás rendezvénysorozatot ezzel a névvel. A First Monday minden hónap első hétfőjén biztosított platformot a közösségnek, itt találkozhattak rendszeresen a startupok, tehetségek, vállalkozók, befektetők.

Záboji Péter kockázati tőkebefektető, üzleti angyal a European Entrepreneurship Foundation (EEF) elnöke és alapítója volt. Az alapítvány akcelerátor kurzusaival tehetséges fiatalokat segített a vállalkozási gyakorlat elsajátításában. A First Monday események fogalommá váltak a hazai startup ökoszisztémában. Ennek az örökségnek kíván méltó emléket állítani a Startup Hungary kezdeményezése, mely minden hónap első hétfőjén jelentkezik majd.

#######

Website: www.startuphungary.io

Facebook: https://www.facebook.com/startuphungary.io

Instagram: @startup_hungary

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/startup-hungary-io/

Így is lehet növelni a vállalkozókedvet

A jól felépített üzleti showműsorokból a még kevés tapasztalattal bíró vállalkozók olyan gyakorlati megoldásokat, ismereteket sajátíthatnak el, amelyekkel könnyebben boldogulhatnak az üzleti életben. A szaktudás és tapasztalat átadásának ugyanis kulcsszerepe van abban, hogy minél többen sikerre vigyék vállalkozásukat – vallja a K&H. A pénzintézet ezért már négy éve az RTL Klub Cápák között című műsorának pénzügyi mentora, ahol a versenyzők felkészítése mellett minden évben díjazza a leginnovatívabb ötletet, valamint oktatóanyagokat készít a vállalkozástervezés és -fejlesztés témakörében. Ezt a tevékenységet ismerték most el a Content Marketing Awards bronz minősítésével.  

Bővebben

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben