Hirdetés

Növekszik a vállalkozások száma Magyarországon

Több mint két százalékkal több cég működött Magyarországon 2021 első negyedévében az előző év hasonló időszakéhoz képest. Alig akadt olyan ipari ágazat, ahol ne bővült volna a vállalkozások száma, de az összes megyében is emelkedett ez az érték – derül ki a Dun & Bradstreet legfrissebb negyedéves adataiból.

Hirdetés

Nőtt a cégek száma 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az időszak végén működő 495 549 vállalkozás 2,2 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Több mint negyedével több új céget alapítottak, közel felével (48,2 százalék) csökkent a megszűnő cégek, 6,4 százalékkal a felszámolások, 22 százalékkal a végelszámolások és 89 százalékkal a kényszertörlések száma – derül ki a Dun & Bradstreet március végi adataiból.

Az iparágakat tekintve összesen nyolc területen csökkent a cégek száma (Textilipar; Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása; Gumitermék gyártása; Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása; Oktatás; Művészet, szórakoztatás, szabadidő; Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; Papíripar), az összes többiben több vállalkozás működött, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A legnagyobb, 8,8 százalékos növekedést az építőiparban regisztrálta a Dun & Bradstreet, az ágazatban ezzel 4470-nel több (összesen 55 220 vállalkozás működött), mint 2020 első negyedévében. Az arányaiban legnagyobb, 2,85 százalékos esés a papíriparban volt megfigyelhető, ahol 95-tel csökkent a cégek száma, de számszerűleg vizsgálva az oktatási ágazatban volt a legnagyobb az esés, ahol 177-tel kevesebb a cég működött a vizsgált időszak végén (ez 1,85 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve).

A cégalapítási kedv is nyolc ágazatban csökkent: a legnagyobb arányban (55,6 százalékkal) a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területen esett vissza az újonnan alapított cégek száma. Ugyanakkor három ágazatban is három számjegyű volt a növekedés aránya: az Egyéb feldolgozóipari tevékenység területén 210 százalékkal, a Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén 200 százalékkal, a Pénzügyi, biztosítási tevékenység területén pedig 155,7 százalékkal több új cég létrejöttét regisztrálta a Dun & Bradstreet március végéig a tavalyi hasonló időszakoz képest.

Az arányaiban hatalmasnak tűnő növekedés azonban csalóka: a Közigazgatás védelem, kötelező társadalombiztosítás területén már néggyel több újonnan alapított cég is elég volt a fenti kiemelkedő értékhez, míg az Egyéb feldolgozóipari tevékenységnél ez 21-gyel, a Pénzügyi, biztosítási tevékenységnél pedig 246-tal több új alapítást jelentett. Darabszámra a legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre idén március végéig: 2139. Ez 581-gyel (37,3 százalékkal) több, mint tavaly.

A legtöbb cég a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg (785), a felszámolások száma az Építőiparban (292) volt a legmagasabb, csődből viszont csupán hat ágazatban (Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, Papíripar, Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, Építőipar, Információ, kommunikáció, Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység) regisztrált egy-egy darabot az idei első negyedévben a Dun & Bradstreet. A legtöbb végelszámolás (865) és kényszertörlés (59) a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban volt, de mindkét érték jelentős csökkenést mutat tavalyoz képest.

A cégek számának alakulását területi alapon vizsgálva az látható, hogy továbbra is külön kategóriát képvisel a főváros és Pest megye a többi megyéhez képest. Budapesten működött az összes hazai cég 39, Pest megyében pedig 16 százaléka, szám szerint 191 631, illetve 78 200. A fővárosban működő vállalkozások száma 1,8 százalékkal, a Pest megyeieké pedig 2,9 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

A megyék közül is mindegyikben több cég működött az év első három hónapjában, mint a tavalyi hasonló időszakban, arányaiban a legnagyobb 3,8 százalékos változást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a Dun & Bradstreet. A megyéket a főváros és Pest megyétől külön vizsgálva egyébként Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb működő vállalkozás (19 111), a legkevesebb pedig Nógrádban (4422).

A cégalapítási kedv is a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 3644 új vállalkozást hoztak létre, a sereghajtó ebben is Nógrád megye volt 96-tal.

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben