Hirdetés

Növekszik a vállalkozások száma Magyarországon

Több mint két százalékkal több cég működött Magyarországon 2021 első negyedévében az előző év hasonló időszakéhoz képest. Alig akadt olyan ipari ágazat, ahol ne bővült volna a vállalkozások száma, de az összes megyében is emelkedett ez az érték – derül ki a Dun & Bradstreet legfrissebb negyedéves adataiból.

Hirdetés

Nőtt a cégek száma 2021 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az időszak végén működő 495 549 vállalkozás 2,2 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Több mint negyedével több új céget alapítottak, közel felével (48,2 százalék) csökkent a megszűnő cégek, 6,4 százalékkal a felszámolások, 22 százalékkal a végelszámolások és 89 százalékkal a kényszertörlések száma – derül ki a Dun & Bradstreet március végi adataiból.

Az iparágakat tekintve összesen nyolc területen csökkent a cégek száma (Textilipar; Fafeldolgozás (kivéve bútor), fonottáru gyártása; Gumitermék gyártása; Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása; Oktatás; Művészet, szórakoztatás, szabadidő; Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; Papíripar), az összes többiben több vállalkozás működött, mint az egy évvel korábbi időszakban.

A legnagyobb, 8,8 százalékos növekedést az építőiparban regisztrálta a Dun & Bradstreet, az ágazatban ezzel 4470-nel több (összesen 55 220 vállalkozás működött), mint 2020 első negyedévében. Az arányaiban legnagyobb, 2,85 százalékos esés a papíriparban volt megfigyelhető, ahol 95-tel csökkent a cégek száma, de számszerűleg vizsgálva az oktatási ágazatban volt a legnagyobb az esés, ahol 177-tel kevesebb a cég működött a vizsgált időszak végén (ez 1,85 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve).

A cégalapítási kedv is nyolc ágazatban csökkent: a legnagyobb arányban (55,6 százalékkal) a Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás területen esett vissza az újonnan alapított cégek száma. Ugyanakkor három ágazatban is három számjegyű volt a növekedés aránya: az Egyéb feldolgozóipari tevékenység területén 210 százalékkal, a Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás területén 200 százalékkal, a Pénzügyi, biztosítási tevékenység területén pedig 155,7 százalékkal több új cég létrejöttét regisztrálta a Dun & Bradstreet március végéig a tavalyi hasonló időszakoz képest.

Az arányaiban hatalmasnak tűnő növekedés azonban csalóka: a Közigazgatás védelem, kötelező társadalombiztosítás területén már néggyel több újonnan alapított cég is elég volt a fenti kiemelkedő értékhez, míg az Egyéb feldolgozóipari tevékenységnél ez 21-gyel, a Pénzügyi, biztosítási tevékenységnél pedig 246-tal több új alapítást jelentett. Darabszámra a legtöbb új vállalkozás az építőiparban jött létre idén március végéig: 2139. Ez 581-gyel (37,3 százalékkal) több, mint tavaly.

A legtöbb cég a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg (785), a felszámolások száma az Építőiparban (292) volt a legmagasabb, csődből viszont csupán hat ágazatban (Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat, Papíripar, Fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, Építőipar, Információ, kommunikáció, Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység) regisztrált egy-egy darabot az idei első negyedévben a Dun & Bradstreet. A legtöbb végelszámolás (865) és kényszertörlés (59) a Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatban volt, de mindkét érték jelentős csökkenést mutat tavalyoz képest.

A cégek számának alakulását területi alapon vizsgálva az látható, hogy továbbra is külön kategóriát képvisel a főváros és Pest megye a többi megyéhez képest. Budapesten működött az összes hazai cég 39, Pest megyében pedig 16 százaléka, szám szerint 191 631, illetve 78 200. A fővárosban működő vállalkozások száma 1,8 százalékkal, a Pest megyeieké pedig 2,9 százalékkal bővült tavalyhoz képest.

A megyék közül is mindegyikben több cég működött az év első három hónapjában, mint a tavalyi hasonló időszakban, arányaiban a legnagyobb 3,8 százalékos változást Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálta a Dun & Bradstreet. A megyéket a főváros és Pest megyétől külön vizsgálva egyébként Bács-Kiskun megyében volt a legtöbb működő vállalkozás (19 111), a legkevesebb pedig Nógrádban (4422).

A cégalapítási kedv is a fővárosban volt a legmagasabb, ahol 3644 új vállalkozást hoztak létre, a sereghajtó ebben is Nógrád megye volt 96-tal.

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben