Hirdetés

Növekedés vagy túlélés? Kockázati tőke konferencia Budapesten

A nemzetközi piacokon komoly visszaesés mutatkozott a járvány kirobbanását követően; Kínában 50-60%-al csökkent a befektetett pénz mennyisége az első negyedévben, Nagy Britanniában hasonló mértékben csökkent az új befektetési szerződések száma. A rövid távú következmények tehát katasztrofálisak az iparágra nézve: a befektetések üteme lelassult, sok projekt indulását elhalasztották vagy törölték, rengeteg régóta várt befektetői döntés pedig mégsem született meg ebben az időszakban.

Hirdetés

A lehetőségeket illetően viszont már pozitívabb kép rajzolódik ki. A többség számára az otthonról végzett munka és az online oktatás korábban csupán egy jól hangzó lehetőségként volt elkönyvelve. A tavaszi bezártság azonban elképesztően rövid idő alatt megváltoztatta több százmillió ember életmódját; rengeteg munkahelyen olyan változások zajlottak le, amelyekre korábban évtizedeket kellett volna várni.

Az új körülmények új igényeket szültek: a számítástechnika jelenleg lubickol a megrendelések tengerében, az IP alapú kommunikáció, a távoktatás, és a felhőszolgáltatások szerepe pedig felértékelődött.

Mindennek következtében viszont várhatóan a verseny is éleződni fog ezeken a területeken.

Másrészt az átütemezett befektetések sem feltétlenül enyésznek el véglegesen, s a folyamat azt eredményezheti, hogy a válság után egyszerre indul el, a megszokottnál is több projekt – ami természetesen újabb lehetőségeket és problémákat jelent majd a befektetőknek és a vállalkozás építőinek. Nem szabad tehát egy totális összeomlásra készülni, érdemes inkább okosan végiggondolni, hogy az egyes területekre milyen hatással lesznek a következő hónapok eseményei. A fellendülésre és a kiéleződő versenyre tudatosan készülő piaci szereplők sokat nyerhetnek, sőt, könnyen lehet, hogy egyes területeken a vártnál is nagyobb átrendeződésnek lehetünk majd tanúi.

A Venture Capital Summiton jelen lesz az iparág minden jellemző szereplője, a résztvevők így megtudhatják, hogy a bankok, alapkezelők, angyalok és tanácsadók hogyan gondolkodnak és hogyan döntenek: milyen stratégiával készülnek növekedésre, még akár a legnagyobb gazdasági viharok közepette is.

A konferencián a Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP) egyik igazgatója, Michael Rager osztja meg gondolatait a kockázati tőkepiac jelenleg megfigyelhető trendjeiről, s emellett hasznos tanácsokat ad arról, hogy miképp tehetik a portfóliócégek vonzóvá magukat a világ legnagyobb befektetői, vagy akár a végső vevő szemében. A DTCP Európa legnagyobb kockázatitőke-társasága; a mintegy 70 cégből álló portfólió azt bizonyítja, hogy sikerük nem a véletlen műve; a vállalat megbízhatóan kezeli az innovációkat, egyfajta hídként funkcionál a Szilikon völgy, Izrael és az európai befektetők között.

Az állami szerepvállalás teheti a krízis idején is válságállóvá a piac szereplőit, de vajon milyen hatása van az állami tőkének közép és hosszú távon? Az MFB Invest vezetője Bugár Csaba előadásában arról is beszél, hogy milyen előnyök és milyen veszélyek kapcsolhatók az állami és a magánszektor kooperációjához, hogy hogyan lehet felismerni az ideális társbefektetőt, és mi különbözteti meg a versenytársat a partnertől egy éles helyzetben.

Oszkó Péter ehhez képest arra a kérdésre ad választ előadásában, hogy meddig jelent valóban segítséget az állami beavatkozás, és mikor érdemes inkább egy más típusú befektetőhöz fordulnia az adott vállalkozásnak, illetve, hogy milyen átmeneti mechanizmusok lesznek szükségesek a tartós, egészséges piaci működés kialakulásához és a fejlődéshez fenntartható szintjének eléréséhez.

Szó lesz a konferencián a pénzügyi befektető és a portfóliócég kapcsolatáról is; az együttműködés mikéntkeiről Szűcs Gergely PhD. az egyik legnagyobb független, magántulajdonban lévő pénzügyi csoport, a Cachline Holding vezetője beszél.

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A 7. Venture Capital Summit lesz az ősz egyetlen kockázati tőke konferenciája, ahol a résztvevők a pénzügyi szektor legkiválóbb szakembereivel találkozhatnak, sőt a szünetekben okos tanácsokat kérhetnek tőlük és konzultálhatnak velük terveikről, így építve cégüket és kapcsolatrendszerüket.

Időpont: 2020. szeptember 22.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center, Budapest, 1093, IX. kerület Mátyás u. 8.

Az esemény honlapja: https://vc.ap.hu/

Hirdetés

Világhírű nemzetközi befektető csapott le a magyar startupra

Az elektromosautó-flották számára útvonaltervezőt fejlesztő Volteumra a világ egyik legmeghatározóbb startup befektetője is felfigyelt. A korábban a Start it @K&H inkubátorban fejlődött csapat most bekerült a Techstars „Cities of the Future” akcelerátor programjába, ami  kifejezetten a smart mobility-vel és smart city-vel foglalkozó startupoknak szól. A részvételi lehetőség és a befektetés óriási lehetőséget ad a Volteumnak a növekedésre és a nemzetközi terjeszkedésre.

Bővebben
Hirdetés

Innovatív megoldás jön a mobilpiacon

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

Bővebben

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben