Hirdetés

Növekedés vagy túlélés? Kockázati tőke konferencia Budapesten

A nemzetközi piacokon komoly visszaesés mutatkozott a járvány kirobbanását követően; Kínában 50-60%-al csökkent a befektetett pénz mennyisége az első negyedévben, Nagy Britanniában hasonló mértékben csökkent az új befektetési szerződések száma. A rövid távú következmények tehát katasztrofálisak az iparágra nézve: a befektetések üteme lelassult, sok projekt indulását elhalasztották vagy törölték, rengeteg régóta várt befektetői döntés pedig mégsem született meg ebben az időszakban.

A lehetőségeket illetően viszont már pozitívabb kép rajzolódik ki. A többség számára az otthonról végzett munka és az online oktatás korábban csupán egy jól hangzó lehetőségként volt elkönyvelve. A tavaszi bezártság azonban elképesztően rövid idő alatt megváltoztatta több százmillió ember életmódját; rengeteg munkahelyen olyan változások zajlottak le, amelyekre korábban évtizedeket kellett volna várni.

Az új körülmények új igényeket szültek: a számítástechnika jelenleg lubickol a megrendelések tengerében, az IP alapú kommunikáció, a távoktatás, és a felhőszolgáltatások szerepe pedig felértékelődött.

Mindennek következtében viszont várhatóan a verseny is éleződni fog ezeken a területeken.

Másrészt az átütemezett befektetések sem feltétlenül enyésznek el véglegesen, s a folyamat azt eredményezheti, hogy a válság után egyszerre indul el, a megszokottnál is több projekt – ami természetesen újabb lehetőségeket és problémákat jelent majd a befektetőknek és a vállalkozás építőinek. Nem szabad tehát egy totális összeomlásra készülni, érdemes inkább okosan végiggondolni, hogy az egyes területekre milyen hatással lesznek a következő hónapok eseményei. A fellendülésre és a kiéleződő versenyre tudatosan készülő piaci szereplők sokat nyerhetnek, sőt, könnyen lehet, hogy egyes területeken a vártnál is nagyobb átrendeződésnek lehetünk majd tanúi.

A Venture Capital Summiton jelen lesz az iparág minden jellemző szereplője, a résztvevők így megtudhatják, hogy a bankok, alapkezelők, angyalok és tanácsadók hogyan gondolkodnak és hogyan döntenek: milyen stratégiával készülnek növekedésre, még akár a legnagyobb gazdasági viharok közepette is.

A konferencián a Deutsche Telekom Capital Partners (DTCP) egyik igazgatója, Michael Rager osztja meg gondolatait a kockázati tőkepiac jelenleg megfigyelhető trendjeiről, s emellett hasznos tanácsokat ad arról, hogy miképp tehetik a portfóliócégek vonzóvá magukat a világ legnagyobb befektetői, vagy akár a végső vevő szemében. A DTCP Európa legnagyobb kockázatitőke-társasága; a mintegy 70 cégből álló portfólió azt bizonyítja, hogy sikerük nem a véletlen műve; a vállalat megbízhatóan kezeli az innovációkat, egyfajta hídként funkcionál a Szilikon völgy, Izrael és az európai befektetők között.

Az állami szerepvállalás teheti a krízis idején is válságállóvá a piac szereplőit, de vajon milyen hatása van az állami tőkének közép és hosszú távon? Az MFB Invest vezetője Bugár Csaba előadásában arról is beszél, hogy milyen előnyök és milyen veszélyek kapcsolhatók az állami és a magánszektor kooperációjához, hogy hogyan lehet felismerni az ideális társbefektetőt, és mi különbözteti meg a versenytársat a partnertől egy éles helyzetben.

Oszkó Péter ehhez képest arra a kérdésre ad választ előadásában, hogy meddig jelent valóban segítséget az állami beavatkozás, és mikor érdemes inkább egy más típusú befektetőhöz fordulnia az adott vállalkozásnak, illetve, hogy milyen átmeneti mechanizmusok lesznek szükségesek a tartós, egészséges piaci működés kialakulásához és a fejlődéshez fenntartható szintjének eléréséhez.

Szó lesz a konferencián a pénzügyi befektető és a portfóliócég kapcsolatáról is; az együttműködés mikéntkeiről Szűcs Gergely PhD. az egyik legnagyobb független, magántulajdonban lévő pénzügyi csoport, a Cachline Holding vezetője beszél.

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A Venture Capital Summit színpadán minden évben értékes gondolatokat hallhatnak a résztvevők a kockázati tőkepiac hazai krémjétől, s minden évben vannak különleges előadók, vendégek. Az idei eseményen részt vesz Veres Tibor (Wallis) is, akit nagyon ritkán láthatunk hasonló rendezvényeken. A dr. Szabó Pál (Bird & Bird) moderálásával zajló kerekasztal beszélgetés alapkérdése az lesz, hogy a jelenlegi zavaros időszakban vajon hova érdemes befektetnie a vállalkozóknak, mi a jobb döntés: a private equity, a kockázati tőke, vagy inkább a kivárás?

A 7. Venture Capital Summit lesz az ősz egyetlen kockázati tőke konferenciája, ahol a résztvevők a pénzügyi szektor legkiválóbb szakembereivel találkozhatnak, sőt a szünetekben okos tanácsokat kérhetnek tőlük és konzultálhatnak velük terveikről, így építve cégüket és kapcsolatrendszerüket.

Időpont: 2020. szeptember 22.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center, Budapest, 1093, IX. kerület Mátyás u. 8.

Az esemény honlapja: https://vc.ap.hu/

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben