Hirdetés

Nobel-díjas tudósok előtt is bemutatkozhat a magyar találmány

A cukorbetegek számára kifejlesztett applikációval nyerte meg a Falling Walls Lab innovációs verseny nemzeti fordulóját Havlik Károly, a budapesti Semmelweis Egyetem mesterszakos orvostanhallgatója, a DiabTrend startup egyik tagja. Ezzel a fejlesztésük nemzetközi porondon is bemutatkozhat a novemberi berlini finálén.

Az applikáció az inzulin-kezelt cukorbetegeknek segít vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában, az alkalmazás a felhasználóról gyűjtött információkat analizálva képes megmutatni a vércukorszint várható alakulását. Testvéreivel  ezen a fejlesztésen dolgozik a DiabTrend csapatában, amiről bővebben korábbi interjúnkban Havlik Marcellel beszélgettünk.

„A startup versenyek és konferenciák elsősorban azért is fontosak, mert ilyenkor visszajelzést kaphatunk eddigi munkánkról, elősegítve ezzel azt, hogy a megfelelő irányba haladjunk, így az elmúlt napok eseményei azt gondolom az egész csapatnak egy újabb lendületet is adnak.” – mondta el Havlik Károly a StartUP! Magazinnak. Hozzátette, hogy az első helyezés azért is nagyszerű, mert  a berlini döntő lesz az első lehetőség, hogy a fejlesztésük nemzetközi porondon is bemutatkozzon.

„Az elnyert bizalom nem csak lehetőséggel, de felelősséggel is jár mind a csapatot mind pedig az országot képviselve egy ilyen innovatív versenyen.”

Havlik Károly 56 ország mintegy 200 versenyzőjével küzd majd meg a berlini Falling Walls konferenciához kapcsolódó nemzetközi innovációs verseny döntőjében. Itt Nobel-díjas tudósokat, akadémikusokat és vállalatvezetőket is felvonultató zsűri előtt szerepelhet majd fejlesztésükkel, és lehetősége lesz meggyőzni őket arról, hogy ötletükbe érdemes befektetni.

„A novemberi döntőig még elég sok idő van, így a csapattal a rendszert tovább fejlesztve újabb és jobb eredményeket fogunk tudni felmutatni. Továbbá az ilyen események esetében talán az egyik legfontosabb, hogy a nyelvi és kommunikációs készségeinket megfelelő szintre hozzuk, hiszen az mind az előadásnál, mind pedig az utána következő kapcsolatépítésnél nagyon fontos” – számolt be Károly a berlini finálére való felkészülési folyamatról.

A nemzeti döntőben második helyezett Fülöp Ádám (BME) vak és gyengénlátó embereknek kifejlesztett olvasó szerkezetet mutatott be (GlovEye), amely segítségével az írott szöveg Braille-írássá konvertálódik, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. A harmadik helyen pedig Dávid Bálint (BME) végzett, aki projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta.

Amíg nem sikerül skálázni az újságírók számát, addig a média kihagyott ziccer marad a startup-ökoszisztéma számára

Nagy szükség lenne egy virágzó, plurális médiakörnyezetre a startupvilágban, ami tisztítani tudja az ökoszisztémát, és ami rendszerszinten képes betölteni az ökoszisztéma fejlesztését szolgáló funkciók sokaságát. A közéletben az újságírók képesek ilyesfajta hatást elérni – csak az ottani piac éppenséggel nem kong úgy az ürességtől, mint a startupmédia.

Bővebben

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben