Hirdetés

Nincs hiány a magyar kriptofejlesztésekből

Igazi világújdonságok mutatkoztak be a Blockchain Budapest konferencián. A fejlesztéseknek csak egy része irányul a pénzügyekre: van magyar blockchainfejlesztés az egészségügy és az ipar területén is.

Világújdonságokat jelentettek be a január 30-án megrendezett Blockchain Budapest konferencián. A kriptopénz-tulajdonosok befektetésükhöz való ragaszkodását két magyar fejlesztés is kiaknázza. E valuták tulajdonosai jellemzően nem pénzként, hanem befektetésként tekintenek kriptopénzükre, azaz nem költenek belőle, hanem tartják: bíznak benne, hogy emelkedik az árfolyama.

Közben persze ugyanők élvezni is szeretnék befektetésük gyümölcsét, amihez egyelőre hagyományos pénzre van szükségük. Erre a problémára ad két különböző választ két magyar fejlesztés, az Income Locker és az Augmint.

Az Income Locker egy olyan platform, amelyen a hitelt fölvenni szándékozók kitöltik a hiteligénylő lapot, a hitelezők pedig kiválasztanak egy pénztárcájuknak és lejárati elképzelésüknek megfelelő kérelmet. Ha a felek megállapodnak, a hitel fölvevője a hitel összegénél nagyobb értékű kriptopénzfedezetet helyez el a rendszerben, ami innentől folyamatosan figyeli a fedezet értékét.

Ha az megközelíti a hitelösszeget, a hitelezőnek ki kell egészítenie a fedezetet, ellenkező esetben a rendszer értékesíti kriptodevizáját, és kifizeti a hitelezőt. Mivel a kriptopénz-tulajdonosok rendületlenül bíznak befektetésük értékének emelkedésében, feltehető, hogy a piacon a megszokottnál valamivel nagyobb kamatot hajlandók fizetni az egyszerű és gyors hitelért.

Ugyancsak magyar fejlesztésként, bár nem üzleti vállalkozásként indult az Augmint, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy létrehozza az első stabil árfolyamú kriptovalutát. A rendszer lényege, hogy az augmint árfolyama létező devizákhoz van kötve: egy augmint-euró (a-euró) egy eurót ér, egy augmint-dollár (a-dollár) pedig mindig egy dollárt.

A rendszer nulla augminttal indul, az első augmint akkor keletkezik, amikor az első kriptopénz-tulajdonos hitelt vesz föl a rendszerben. Ez nagyjából úgy történik, mint az Income Lockeren, de van két fontos különbség: az Augmintnál a hitelt nem dollárban vagy euróban folyósítják, hanem a-euróban vagy a-dollárban. Emellett az Augmint esetében nem két magánszemély köt hitelszerződést, hanem a hitelfelvevők is a rendszertől vesznek fel hitelt, illetve a hitelezők is azt hitelezik.

Az Augmint nagyszerűsége abban áll, hogy egyesíti a klasszikus pénz és a kriptovaluták előnyös tulajdonságait. Az augmint árfolyama stabil, viszont a hagyományos pénzeknél könnyebben utalható bármikor, bárhonnan, bárkinek, és egyszerű fizetést is lehetővé tesz lényegében bárhol, hiszen értéke megegyezik a dolláréval, illetve az euróéval.

Az augmint sajátossága minden más kriptovalutával szemben, hogy van fedezete, hiszen a hitelezettek a saját – legkülönbözőbb fajta – kriptovalutájukat vagy virtualizált befektetésüket töltik fel a rendszerbe fedezetként, és az mindig rendelkezésre áll. Szabó Károly, a rendszert tervező csapat vezetője a konferencián elmondta, hogy a szisztémát etherfedezettel egy éve szimulálják, és ez idő alatt az ether hatalmas árfolyam-ingadozása sem okozott problémát az augmint ökonómiai rendszerében.

A konferencián emellett számos érdekes magyar fejlesztés mutatkozott be. A Corion egy már létező kriptovaluta, amelyik túl van a tőkebevonás és a fejlesztés fázisán.

A TE-FOOD-ot az élelmiszeripari beszállítási láncok ellenőrzésére fejlesztették ki, és már élesben használják Vietnamban a sertés-, marha- és csirkehús nyomon követésére. A megoldás meghamisíthatatlan módon követi az állatok fejlődését, takarmányozását, vágását és csomagolását születésüktől egészen addig, amíg az utolsó porció is elkel belőlük a boltban.

A szintén magyar fejlesztésű Etheal is túl van az első kibocsátáson. Ez a rendszer megreformálhatja az orvos-beteg kapcsolatokat, kiterjesztheti a páciensek orvosválasztását akár az egész világra, hiszen a felhasználók itt akkor kapnak jutalmat, ha értékelik saját kezelésüket. Ilyenformán az új betegek képet alkothatnak az adott orvos és intézmény felkészültségéről, sőt fel is vehetik a kapcsolatot velük, időpontot is egyeztethetnek a szükséges beavatkozásra.

A több mint 20 előadóval, 800 fős érdeklődő közönség előtt megtartott Blockchain Budapest konferencia főszervezője elmondta, hogy a szakmai összejövetel elérte célját, az előadások átfogó képet adtak a vállalkozóknak és a vállalati döntéshozóknak a „blokklánc” felhasználási területeiről.

„Látható volt, hogy Magyarország alapvetően jól áll, ami a blockchainalapú megoldások fejlesztésére képes informatika csapatokat illeti; születnek is sikeres magyar termékek, viszont ezeket a rendszereket kevés magyar vállalkozás használja, holott az új technológia alkalmazása komoly versenyelőnyt biztosíthatna számukra” – mondta Szilágyi Imre, aki jelezte: ősszel újabb, immár nemzetközi blockchain-konferenciának adhat otthont Budapest.

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások