Hirdetés

Nemzetközi akcelerátorprogramban dolgozhatsz együtt piacvezető vállalatokkal

Az MIT partnerségével létrehozott akcelerátorprogram, a StartSmart CEE célja, hogy támogassa a közép-kelet-európai régió startupjait abban, hogy ötleteiket validálják, és innovációjukkal nemzetközi piacra lépjenek. Ennek során olyan iparági kulcsszereplőkkel dolgozhatnak együtt a startupok, mint a a Warner Bros., a Rossmann vagy a CVC Capital Partners. Mutatjuk a részleteket.

Elindult, és egészen július 25-ig tart a jelentkezés a StartSmart CEE-be, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) partnerségével létrehozott akcelerátorprogramba,

A program célja, hogy támogassa a közép-kelet-európai régió startupjait abban, hogy ötleteiket validálják, és innovációjukkal nemzetközi piacra lépjenek.

A most 16. alkalommal induló StartSmart CEE-ben korábban már összesen több mint 300 startup akcelerációjában vett részt, amelyhez több mint 300 VC és angyal, több mint 220 mentor és iparági szakértő, valamint több mint 50 nagyvállalati partner járult hozzá.

Kik jelentkezhetnek, és hogyan épül fel a program?

Ahogy a StartSmart CEE honlapján olvasható, a nyári programban két kohortot töltenek fel a szervezők.

Az egyik a #ReThink Academy Cohort:

itt a korai életszakaszban lévő startupok 5 hónapon keresztül releváns üzleti oktatást és átfogó mentorálást kapnak annak érdekében, hogy a termék gyorsabban piacra léphessen, pótolja a csapat üzleti kompetenciájának hiányosságait, illetve felkészítse a startupot az ügyfelekkel (vállalatokkal) való együttműködésre.

Egyaránt jelentkezhetnek csapatok és egyéni vállalkozók, az viszont fontos, hogy a startup a program fókuszterületeinek valamelyikére koncentráljon. Ezek:

  • Food & Agritech,
  • Health Tech & Insurtech,
  • Retail Tech,
  • Big Data & Artificial Intelligence,
  • Media & Content Transformation,
  • Energy Efficiency & Environmental Sustainability,
  • Customer Engagement,
  • Social Impact.

A másik a Pilot Ready Cohort, ahol

a már növekedési szakaszban lévő startupok kapnak arra lehetőséget, hogy a program vállalati partnereinek egyikével közösen dolgozzanak a termék piaci illeszkedésének tökéletesítésén, valamint a növekedési stratégián.

Ide már csak azon projektek jelentkezését várják, ahol van legalább kétfős alapítói csapat, valamint MVP, továbbá a fenti iparágak valamelyikében illeszkedik a vállalkozás.

A jelentkezés elbírálása során fontos szempont az is, hogy a startup megoldása illeszkedjen a nagyvállalati partnerek megoldásra váró kihívásaiba – ezek jellemzően az adott iparág kulcsszereplőit takarják. A mostani kohortban olyan cégekkel működhetsz együtt, mint a Warner Bros., a Discovery Poland, a PZU, a MASPEX, a Polpharma, a Rossmann, a CVC Capital Partners, a Smart Soft Solutions, valamint a Credit Agricole Csoport alá tartozó EFL.

Pénzjutalom is jár a legjobb projekteknek

Fontos tudnivaló a program kapcsán, hogy az nem equtiy alapú, tehát az akceleráció fejében nem kell tulajdonrészt átadniuk az alapítóknak. Pénzbeli ösztönző viszont van:

a #ReThink Academy Cohort résztvevői korlátozott számban 90 ezer eurós (átszámítva 35,5 millió forintos) jutalomban részesülhetnek, melyet technológiai fejlesztésre és tesztelésre fordíthatnak a csapatok.

A Pilot Ready Cohort résztvevői közül pedig a legnagyobb társadalmi hatással rendelkező projekt, melynek kulcsfontosságú tagja 30 év alatti, 25 ezer eurós (közel 10 millió forintos) díjazásban részesül.

A StartSmart CEE akcelerátorprogramról további információkért és a jelentkezéshez kattints ide.

NYITÓKÉP: A StartSmart CEE Demo Day eseménye 2024 februárjában. Forrás: StartSmart CEE / Facebook

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben