Hirdetés

Nem csak a 20 éveseké a startup világ!

A startupperek nagy példaképeinek sikertörténetei legtöbbször úgy kezdődnek, hogy “és akkor egyetemen a haverokkal alapítottak egy céget”… Ezen sztorik alapján pedig talán azt gondolhatjuk, hogy a startup és a cégalapítás a fiatalok huncutsága – azonban a statsztikák más képet festenek!

Bill Gates 19 évesen indította el a Microsoftot, Steve Jobs 21 évesen az Apple-t, Zuckerberg 19 évesen a Facebookot, Larry Page and Sergey Brin 25 évesen a Googlet. Jerry Yang and David Filo 26 és 28 évesen a Yahoot, David Karp 21 évesen a Tumblrt. De nem lehet, hogy csak azért ismerjük ezeket az üzletembereket, mert meglepő, hogy ennyire fiatalon, az egyetemet is otthagyva vágtak bele életük vállalkozásába? Ha szisztematikusan vizsgáljuk az adatokat, akkor más képet kapunk: a sikeres startupok alapítói átlagosan 45 évesek – derül ki a Qubit által feldolgozott tanulmányból.

Pierre Azoulay (MIT), Ben Jones (Northwestern), Danny Kim (MIT) és Javier Miranda (US Census Bureau) 2.7 millió cégalapító adatait dolgozták fel áprilisban megjelent műhelytanulmányukban(közérthető angol nyelvű összefoglaló itt). Az alapítók átlagos életkora 42 év, de persze cég egy kávézó vagy egy mosoda is, nem csak a Snapchat (alapítók: Evan Spiegel, 21 és Bobby Murphy, 23) meg az Instagram (alapitók: Mike Krieger, 24 és Kevin Systrom, 27). A leggyorsabban növekvő cégeket még ennél is idősebbek alapítják: a legdinamikusabb 1 ezreléket (1000-ből 1 céget) átlagosan 45 évesek.

2.7 millió egy ezreléke 2700 cég, vagyis a legismertebb cégekhez képest nem is olyan széles kör. Ismered például a LinkedInt 35 évesen megalapitó Reid Hoffmannt? Jó, azért a 35 sem 45, és ha random keresed az általad ismert cégek alapítóit, ahogy én is tettem, akkor azért nem annyira könnyű szépkorú vállalkozókra bukkanni.

Jeff Bezos 30 évesen alapította az Amazont, a PayPal legidősebb alapítója a 31 éves Peter Thiel volt a 23 éves Max Levchinnel, Luke Nosekkel és Ken Howeryvel közösen.

A kulcs azonban az lehet, hogy a legtöbb gyorsan növekvő és sikeres cégről soha nem is hallottál: hányat ismersz a Fortune 100 leggyorsabban növekvő cég listájáról?

Mondhatnád, hogy az idősebb vállalkozók biztos unalmasabb cégeket alapítanak, kombájnokat és kukásautókat gyártanak, a tech a fiatalok terepe.

Az igazság az,hogy a mobil telekom, a szoftver és más teches iparágak a legfiatalabbak: itt átlagosan 39-41 évesek az alapító anyák és atyák.

Eközben a gáz- és olajcégeket meg a vegyipari monstrumokat átlagosan 47-51 éves vállalkozók indítják be. De úgy tűnik, még a techiparban sem csak egyetmisták ötletei valósulnak meg. Egyébként nem csak az átlagos olvasók, de a techipari szaklapok is a fiatalabb startupperek hívei: átlagosan 31 évesek nyerték el a TechCrunch díjait, és sokkal alacsonyabb átlagéletkorú alapítók cégeibe szállnak be a nagy kockázatitőke-alapok.

A szerzők szerint úgy tűnik, hogy a fiatalok kreativitását és kockázatvállaló képességét jól kompenzálja az idősebbek tapasztalata.

Akik több mint három évet töltöttek egy iparágban, akár kétszer olyan sikeresen alapítanak céget a szektorban.

Forrás: https://qubit.hu/2018/07/16/startupok-foldje-vennek-valo-videk

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben