Négy nap, hatvan kilométer – ilyen a világ legnagyobb tech kiállítása magyar szemmel

Ma már Budapesten, sőt olyan pezsgő vidéki városokban is, mint Győr vagy Szeged, sok izgalmas és színvonalas startupok számára releváns témájú rendezvény közül válogathatunk, ahol aztán egyaránt bővíthetjük az ismereteinket és a kapcsolati hálónkat. Azonban aki globális piaci babérokra szeretne törni, annak nem érdemes kihagyni a nagy nemzetközi tech-és innovátor konferenciákat sem. Most induló cikksorozatunkban vendégszerzőink a legmenőbb rendezvényekre kalauzolnak bennünket.

A CES (Consumer Electronics Show) nevű rendezvényt már több mint 50 éve rendezik meg, s mára már a világ legnagyobb és talán legismertebb digitális technológiákkal foglalkozó szórakoztató elektronikai kiállításává nőtte ki magát. A CES mindig a naptári év második hetében zajlik – ami tagadhatatlanul  tökéletes dátum – már túl vagyunk az év végi hajtáson és őrületen, de még igazán nem kezdődött meg az új. Sőt, a helyszín is tökéletes – Las Vegas ad neki otthont. A tavalyi konferencián a győri Synthesis-NET képviseletében Kardos Lajos vett részt, az ő tollából olvashatjátok az alábbi beszámolót. 

Hello Commodore 64!

Az esemény eredetileg a Chicago Music Show „spinoffja” ként indult New York-ban, 1967. júniusában, majd Chicago-ba került, míg végül megtalálta a helyét a kaszinóvárosban. Kezdetben a Sony, Hitachi, Sharp, Panasonic, Philips voltak a legnagyobb húzónevek, később a CASIO, Nintendo is csatlakozott, de például itt mutatták be a legendás Commodore 64-et is 1982-ben, illetve sokaknak lehet emlékezetes Bill Gates 2005-ös kékhalálos Windows Media Center bemutatója. Az elmúlt években már tényleg minden nagyobb gyártónak „kötelező” a megjelenés, az Amazon, Nvidia, Google mellett megjelentek az autógyártók is.

Számokban kifejezve a CES mára egy 2 és fél millió négyzetkilométeren megrendezett, hozzávetőleg 4 és fél ezer kiállítót és több, mint 182 ezer látogatót vonzó eseményé nőtte ki magát.

Itt mindenki egymásra licitál

Las Vegas önmagában „fabolous”, ezt mindenki tudja, de itt tényleg mindenki egymásra licitál. Mindjárt a legelső napon sikerült megkóstolnunk a világ legfinomabbnak mondott marhahúsos szendvicsét – egészen kiváltságosnak éreztük magunkat, hogy ilyen élményben lehetett részünk, mire realizáltuk, hogy ez igazából a szürke hétköznapok szerves része. Itt nincs átlagos, minden world famous, biggest, largest, number 1. Magyar szemmel furcsa, meg kell szokni.

A rendezvény 4 napos, egész Vegas erről szól ilyenkor, mindenhol találhatunk programokat, de alapvetően 3 nagyobb helyszín van: Tech South (Aria környéke), Tech West (Sands Expo és Wynn), illetve a Tech East (Las Vegas Convention Center és Westgate).

Első nap az Aria nevű helyszínen kezdtünk, délelőtt előadásokon vettünk részt, elsősorban technológiai változásokról, trendekről beszéltek az előadók. A hely meglehetősen szolid volt, nem is volt túl sok vendég, kezdő CES látogatóként meg is lepődtünk, hogy ez ennyi, ez ilyen lesz? Hát nagyon nem! Délután átmentünk a Sands Expo Convention Center-be, ahol elindult számunkra a kiállítás. Rengeteg startup, innovátor, ötlet- és termékgazda képviseltette magát a különböző standoknál. Szinte az összes most induló Kickstarter és Indiegogo kampánytól jelen volt valaki. Sok mindenkivel sikerült megismerkednünk itt, többek között két magyar startuppal is – egyébként összesen 5 magyar kiállító vett részt a 2018-es eseményen, őket az esemény applikációjának segítségével direkt fel is kerestük.

Gary Vaynerchuk, személyesen

A Sands annyira nagy volt és annyi impulzust kaptunk és érdekes emberrel és termékkel ismerkedtünk meg, hogy a komplett második napot is ennek a helyszínnek szenteltük. Olyanokkal előadókat sikerült élőben meghallgatnunk, mint Gary Vaynerchuk (akivel személyesen is tudtunk beszélni pár szót), de például vendég volt az egyik fejhallgató gyártó standjánál Stevie Wonder. Nagyon menő volt a franciák standja, bár minden kiállító önállóan volt jelen, ők minden francia gyártót/startupot összefogtak és egységes megjelenést alakítottak ki számukra (logó, színek, pólók), így már messziről lehetett látni, ha valaki tőlük van – ez kifejezetten jó húzás volt, mert egyébként nehéz kitűnni a tömegből.

Sorry, I don’t speak english

A harmadik nap helyszíne a Las Vegas Convention Center volt, ahol már nagyobb kiállítókkal lehetett találkozni. Volt itt az amerikai postától kezdve, az Atari-n át a NASA-ig mindenféle szervezet. Rengeteg drón, robot (sok ipari) és VR megoldást láttunk. Szóval ez más, a Sands-sel ellentétben itt hatalmas standok vannak, már nem ötletgazdákkal, CEO-kkal és CTO-kkal találkozol, hanem inkább hostesek dolgoznak a standon, mutatják be az adott terméket és segítenek, ha kérdésed van. Van ahol ezt a szerepet az adott cég munkatársai látják el és tényleg tudnak segíteni, de van ahol inkább a dekoráció a lényeg.

Valós történet: számomra ismeretlen kisebb kínai gyártó valamilyen terméke, kérdeztem, hogy mi ez? Hölgy hibátlan angolsággal elmondott egy 30 másodpereces pitch-et, majd a következő technikai kérdésemre finoman jelezte, hogy ő egyébként nem beszél angolul(!), de szívesen szól valakinek, ha még van kérdésem. Szerencsére persze nem ez a jellemző, de van ilyen is. Itt az épületen kívül volt egy hatalmas terület, ahol óriási sátrakban kisebb ázsiai cégeknek volt standja – már akinek, volt olyan, aki stand nélkül is kiállított, hiába na, leleményesek ők is.

Buli, tudomány, technológia

A rendezvény utolsó napja a Westgate nevű helyen telt, ahol a legnagyobbak voltak, mint a Samsung, vagy a Google, illetve szinte minden autógyártó itt mutatta be az újdonságait. Önvezető autó koncepciók és elektromos hajtás volt a sláger, de volt tuning-autó részleg és helikopterek is. Ez az a rész, ahonnan a vágóképek kerülnek a hírekbe. Szól a zene mindenhol, ez már inkább egy hatalmas show és high-tech buli. A nap zárásaként még megnéztük a Horizon2020, Európa legnagyobb befektetési alapjának standjait, ahol a programban résztvevő innovátorok fejlesztéseit ismerhettük meg.

Külön érdekesség volt este a Bellagio Hotel előtti híres zenélő szökőkút, ahol a rendezvény ideje alatt fokozták a fokozhatatlant és az Intel jóvoltából látványos drón-show volt látható minden este.

Lényegében 250 világító drónt engedtek a magasba és a zenével összhangban ezek különböző alakzatokat vettek fel és „táncoltak” az égen Kygo Stargazing című számára. Nem adja vissza az élményt, de érdemes azért rákeresni erre a látványosságra valamelyik videó megosztón.

Top tippek:

 • A látogatói jegy 2018-ban $100 volt, ha jól tudom, akkor azóta talán $300-ra emelkedett, ami ebben a kategóriában kifejezetten olcsónak mondható (összehasonlítva a többi giga esemény belépőjével). Voltak drágább, delux jegyek is, amik bizonyos helyeken elsőbbséget élveztek, de én semmilyen hátrányát nem tapasztaltam a „sima” jegynek, szóval elég az.
 • Mindenképp legyünk ott már a rendezvény előtti napon, hogy kényelmesen el tudjuk foglalni a szállásunkat, kicsit ismerjük meg a helyszíneket előzetesen.
 • Las Vegasban alapvetően nem drága a szállás, viszont a rendezvény idejére ez már nem igaz, ezért foglaljunk idejében hotelt! Érdemes a Las Vegas Strip környékén megszállni, innen könnyen tudunk mozogni bárhova.
 • Számomra a repülők és hotelek foglalási rendszere egy varázsdoboz, így nem tudom, hogy minden esetben működik, vagy csak nekünk volt szerencsénk: 6 éjszakát töltöttünk kint, a teljes időtartamra irreálisan drága volt minden Strip környéki hotel, viszont nem akarunk külvárosban éjszakázni, így megpróbáltunk kétszer 3 éjszakát foglalni. Az eredmény meglepő! Igaz, hogy végül 2 szállodában laktunk és kellett egyet költözni, viszont spóroltunk legalább 25%-ot az eredeti ajánlatokhoz képest.
 • Az egész rendezvény egy borzasztóan nagy daráló, ha valaki felül az ilyen-olyan gamification-nel megspékelt játékokra, akkor lehet, hogy nyer egy random kütyüt, de sok mindenről lemaradhat. Például a Google-nek volt játéka, ha xy helyeken megjelensz, akkor kapsz valamit. Ez tök jópofa, de olyan sorok kígyóztak ezeken a helyeken, mint szombat este a balesetin – szóval csak mazochistáknak ajánlom. Ajándékvadászoknak a pénteki nap utolsó órái valók, több standnál is láttam, hogy szétosztják/jelképes áron eladják a kiállított termékeket.
 • Sok rendezvényen volt szerencsém részt venni, Európában még nem volt olyan, hogy autót kellett volna bérelnem, viszont Amerikában még nem volt olyan, hogy NE kellett volna autót bérelnem. Meglepően drága tud lenni a parkolás, ezért szállásfoglalásnál és helyi közlekedésnél is figyeljetek! Némi odafigyeléssel és egy kis sétával sokat tudtok fogni a felesleges költségeken.
 • Mivel volt autónk, így nincs személyes tapasztalatom, de rendezvény ideje alatt van ingyenes busz, látszólag működik, a közlekedési dugókat persze ezzel sem úszod meg.
 • Meglepően jó és használható a rendezvény applikációja! Mindenkinek ajánlom, hogy töltse le és használja, akár networking célból tud itt találkozókat szervezni, akár tájékozódásban is segít, ha egy adott kiállítót keresel.
 • Tervezd meg a napod! Nagy területen leszel, sokan vagytok, ha csak úgy nekiszaladsz valamelyik helyszínnek, akkor garantáltan elveszel és csak a szerencsén múlik, hogy milyen keynote-ot, előadást, standot, személyt, terméket, vagy mit csípsz el.

 • Az említett applikáción legalább nagyvonalakban tervezd meg, hogy mit szeretnél látni az adott napon!
 • Teljesen evidens, de figyelj az időzónára! Gyakorlat ide, tapasztalat oda, sikerült lemaradnunk pár dologról, csak azért mert rossz időpontra tettem az eseményt a naptárba.
 • Öltözz kényelmesen! Sokat fogsz sétálni! Nagyon! Az iPhone lépésszámlálója szerint több, mint 62 kilométert sétáltunk a 4 nap alatt, a legdurvább szerdai napon ez 18 kilométert jelentett. Kényelmes cipő, kényelmes öltözet – ha olyan találkozóid vannak, ahol öltönyben kell megjelenned, akkor azokat lehetőleg szervezd ugyanarra a napra, vagy valahogy próbálj optimalizálni.
 • Jó, ha van nálad egy kisebb táska, folyadék, powerbank, mert le fogsz merülni és ajakbalzsam. (Utóbbi kulcsfontosságú! Nem tudom, hogy a nevadai sivatagi szél, vagy mi miatt, de teljesen készen leszel e nélkül.)
 • A szervezés profi, több helyen van beléptetés, de viszonylag sima, nem kell sokat várni. Vihetsz magaddal táskát, vagy bármit (erre matricát ragasztanak ellenőrzés után).
 • Sok önkéntes segítő van, akiket egy nagy zászlóról lehet már messziről felismerni, viszont érdemi segítséget nem nagyon tudnak adni, tényleg csak nagyon általános tájékoztatásra vannak felkészítve.
 • Ha valami tetszik, akkor nézd meg, ne írd fel, hogy „na, ide még vissza fogok jönni”, mert nem fogsz visszajutni.
 • Ha még nem voltál itt és teheted, akkor maradj a rendezvény után egy plusz napot és menj el a Grand Canyon-hoz, felejthetetlen élmény! Útközben kötelező megálló a Hoover-gát!

Összességében nagyon erős a rendezvény, startupoknak kifejezetten érdekes lehet akár új impulzusok, akár kapcsolatépítés miatt. A magam részéről ajánlom, illetve remélem lesz szerencsém újra ellátogatni majd ide 2020-ban. Remélem sok magyar sikerrel fogok majd kint találkozni! Hajrá!

Itt vannak az újragondolt Hiventures befektetések részletei

A Hiventures indulása óta több, mint 2000 beérkező projektet vizsgált meg, amely során 204 esetben született pozitív befektetési döntés, 17 milliárd forint értékben. A hatalmas volumenszám következtében felhalmozódó piaci visszajelzések és tapasztalatok alapján június 1-től még versenyképesebb befektetési konstrukcióval várják a startupokat. Az inkubáció, magvető és növekedési életszakaszokban a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek is változni fognak.

Bővebben

Személyre szabott ajánlatok jönnek a költéseink alapján

A mindennapi pénzügyeket leegyszerüsítő megoldásokkal rukkoltak elő a K&H fejlesztői innovációs versenyére jelentkező startupok. A világ minden tájáról összesen 45 csapat nevezett többek között mesterséges intelligencián alapuló adatfeldolgozó alkalmazással, láthatatlan és különböző elektronikus fizetési megoldással. A K&H szakmai zsűrije a Mondriaan csapatot választotta győztesnek.

Bővebben

A Google rákapcsol a biztonságra

Magyar szervezetek is pályázhatnak  június 28-ig a Google az Impact Challenge on Safety-re. Az új, 10 millió eurós alap olyan európai, internetbiztonsággal és adatvédelemmel foglalkozó szervezetek támogatására jött létre, amelyek tevékenységükkel aktívan fellépnek a szélsőségek és a gyűlölet ellen, valamint az online és az offline térben is segítik a fiatal generáció életét.

Bővebben

A nagyvállalatok állami támogatása a startupokhoz is tovább gyűrűzhet

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által gondozott Ipar 4.0 támogatási program 2019-ben is 1,5 milliárd forint forrással járul hozzá az innovatív újraiparosításhoz – közölte Szigeti Ádám, a tárca innovációért felelős helyettes államtitkára. A program az új technológiák mellett új üzleti modellek kialakítását, bevezetését, a nagy hozzáadott értéket termelő szolgáltatások megjelenését is segíti.

Bővebben

A szülők és a fiatalok egyszerűen követhetik pénzügyeiket ezzel az applikációval

Egy évtizede még maximum a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan állt a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy a gyerkőcöknek megmutassák, mi is az a pénz és mit jelent tudatosan bánni vele. Ma a digitalizáció elhozta az egyszerűbb és élőbb lehetőségeket: a pénzügyi tudatosság fejlesztését segítő, egyebek mellett egy családi zsebpénzkezelő alkalmazáson egy fiatal magyar fintech startupdolgozik. A Family Finances most 175 millió forint befektetést kapott a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-től.

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások