Hirdetés

Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva.

Hirdetés

Erős kezdést sikerült összehozni az idei első őszi StartupSzerda szervezőinek, amely hivatalosan is megnyitotta a startup események szezonját Győrben, a Mobilis tetőteraszán. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit.

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese, előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan emlegetnek bátran olyan kifejezéseket, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

Az átgondolt nagyvállalati CSR tevékenységnek kitűnő példája azonban az esemény főtámogatója, a Start it @K&H inkubátorprogram, amely „no equity, no share” alapon a legnagyobb hazai, nagyvállalati inkubátorként már 2017 óta támogatja az induló és az ötletfázisban lévő startupokat az eredményes működésben.

A budapesti közösségi iroda mellet Győrben is megnyitották irodájukat, így a helyi startup közösség életében aktív szerepet vállalva köteleződnek el az innovatív megoldások mellett.

A program az idei őszi kiválasztási időszakában kiemelten a fenntarthatósággal foglalkozó csapatok jelentkezését várta, mert hisz benne, hogy az innovatív, újító ötletekkel egyfajta szemléletváltozás is elindulhat, így a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a fenntartható megoldások.

Az inkubátor sikerességét bizonyítja, hogy a program egyik inkubált startupjának, a Munch.hu-nak az egyik alapítója, Perepelica Kirill szintén előadója volt az eseménynek. A Munch.hu egy ételmentő applikáció, melynek segítségével a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kedvezményes áron értékesíthetik el nem adott termékeiket, ezzel többszörös pozitív hatást elérve: az élelmiszer megmentésre kerül; a rászoruló társadalmi rétegek, vagy akár az egyetemisták kedvező áron juthatnak élelmiszerhez; ráadásul a vendéglátóegységek elkerülik az anyagi veszteséget az el nem adott termékek után. A Munch.hu kiváló példája annak, hogyan vált néhány egyetemista ötletéből egy valódi világmegváltó projekt, amely már a nemzetközi piacon, elsőként Romániában is elindította a szolgáltatását.

Nincsenek kisebb céljai Bella Dominikának sem, aki a vegyszermentes termesztéssel foglalkozó Kiskapa Kertegylet tulajdonosa és a rövid ellátású élelmiszerláncok preferálásáról, a kistermelőkkel való kapcsolatról és otthoni növénytermesztésről tartott beszédet. Dominika szerint a változás a nagyvállalatok mellett, az egyén felelősségvállalásával is kezdődik:

  • fontos, hogy mi magunk válasszuk meg a termelőt, akitől gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk,
  • és a szezonnak megfelelően étkezzünk, ezzel is fenntarthatóvá téve az emberi fogyasztást.

Dominika szerint az is előremutató lenne, ha mindenki belekóstolna a növénytermesztés folyamatába, hiszen akkor tudná értékelni a befektetett energiát és időt, nem csak egy adott árral rendelkező termékként kezelné a zöldségeket és gyümölcsöket.

Az agrárszektornál maradva, Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója és a városi kertészet forradalmasítója az “Agrárszektor és urbanisztika, avagy beköltözhet veled a kerted is nagyvárosba?” című előadásában bemutatta, hogyan biztosítanak folyamatosan kiváló minőségű zöldségféléket Budapest belvárosában és hogyan lehetnek a rendszereikkel főállású zöldségtermelők a városi fiatalok. Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz az agrárszektor jövője, hiszen ez önmagában egy egyre kevésbé vonzó pálya a fiatal munkavállalók számára, viszont annál nagyon kihívásokkal küzdünk a termőföldek kapacitásával, minőségével, hozamával és a Föld népességének exponenciális növekedésével kapcsolatban.

Természetesen az élelmiszer termesztéssel és ellátással kapcsolatos kérdések mellett, más tematikák is előtérbe kerültek. Törzsök Máté, a bútoripar innovátora, a Ryta Furniture alapítója, arról beszélt, hogy milyen megoldásokkal lehet a városi ülőalkalmatosságokat környezettudatossá tenni. A Ryta Furnite újrahasznosított műanyagból készít padokat. Máté azonban arra is reflektált, hogyan változik egy startup koncepciója, ők ugyanis egy másik elképzeléssel indultak, de módosítaniuk kellett a terméken a felmerülő kihívások és nehézségek hatására.

A Győrben havonta szervezett StartupSzerda események aktuális eseményei a Start IT up Győr Facebook oldalán érhetőek el: https://www.facebook.com/startitupgyor

Hirdetés

Svéd startup dolgozik a BMW fenntarthatósági törekvésein

A BMW Group sorozatgyártási folyamataihoz 2025-től olyan, akár 95 százalékkal alacsonyabb emisszió mentén előállított acélt fog beszerezni, amely nem igényel fosszilis erőforrásokat, így például szenet sem. A BMW Group erre vonatkozóan most megállapodást kötött a svédországi H2 Green Steel startup vállalattal, amely az acél előállításához kizárólag hidrogént és megújuló energiákból származó zöldenergiát használ. Kiváltképp energiaigényes előállítási folyamatai miatt az acélgyártás a globális károsanyag-kibocsátás egyik legfőbb forrásának számít.

Bővebben
Hirdetés

November 1-ig jelentkezhetnek a 20 milliós befektetésért a legjobb magyar innovációk

Négy startup programot indított idén ősszel a Startup Campus, melyekre november 1-ig van lehetősége jelentkezni a befektetésre vágyó projekteknek. A programokra kiemelten várják az egyetemistákat, valamint a divat és design, autó- és motorsport, borászat, gasztronómia, turisztika vagy akár a logiszitika területéről érkező innovációkat. A legjobb vállalkozások üzletfejlesztési képzést, mentorációt és akár 20 millió forintos befektetési lehetőséget is kapnak az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a Startup Campus jóvoltából.

Bővebben

Új unikornis születhet a régióban

A csehországi Rossum lett a CEE régió egyik legértékesebb startupja, miután a szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott. Az alig hatéves cég fonntos üzleti dokumentumok feldolgozását folyamatautomatizálási eszközökkel könnyíti meg. 

Bővebben

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt.

Bővebben

20 kiválasztott vállalkozás egyenként 50 ezer euró támogatásban részesül

A vállalkozók a változás motorjai. Ezen filozófia mentén indít az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), valamint az Intézet 5 tematikus innovációs közössége új programot, hogy elősegítse az új európai Bauhaus kezdeményezés sikerét és hozzájáruljon egy fenntarthatóbb és befogadóbb Európa megvalósításához.

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások