Hirdetés

Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva.

Hirdetés

Erős kezdést sikerült összehozni az idei első őszi StartupSzerda szervezőinek, amely hivatalosan is megnyitotta a startup események szezonját Győrben, a Mobilis tetőteraszán. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit.

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese, előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan emlegetnek bátran olyan kifejezéseket, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

Az átgondolt nagyvállalati CSR tevékenységnek kitűnő példája azonban az esemény főtámogatója, a Start it @K&H inkubátorprogram, amely „no equity, no share” alapon a legnagyobb hazai, nagyvállalati inkubátorként már 2017 óta támogatja az induló és az ötletfázisban lévő startupokat az eredményes működésben.

A budapesti közösségi iroda mellet Győrben is megnyitották irodájukat, így a helyi startup közösség életében aktív szerepet vállalva köteleződnek el az innovatív megoldások mellett.

A program az idei őszi kiválasztási időszakában kiemelten a fenntarthatósággal foglalkozó csapatok jelentkezését várta, mert hisz benne, hogy az innovatív, újító ötletekkel egyfajta szemléletváltozás is elindulhat, így a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a fenntartható megoldások.

Az inkubátor sikerességét bizonyítja, hogy a program egyik inkubált startupjának, a Munch.hu-nak az egyik alapítója, Perepelica Kirill szintén előadója volt az eseménynek. A Munch.hu egy ételmentő applikáció, melynek segítségével a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kedvezményes áron értékesíthetik el nem adott termékeiket, ezzel többszörös pozitív hatást elérve: az élelmiszer megmentésre kerül; a rászoruló társadalmi rétegek, vagy akár az egyetemisták kedvező áron juthatnak élelmiszerhez; ráadásul a vendéglátóegységek elkerülik az anyagi veszteséget az el nem adott termékek után. A Munch.hu kiváló példája annak, hogyan vált néhány egyetemista ötletéből egy valódi világmegváltó projekt, amely már a nemzetközi piacon, elsőként Romániában is elindította a szolgáltatását.

Nincsenek kisebb céljai Bella Dominikának sem, aki a vegyszermentes termesztéssel foglalkozó Kiskapa Kertegylet tulajdonosa és a rövid ellátású élelmiszerláncok preferálásáról, a kistermelőkkel való kapcsolatról és otthoni növénytermesztésről tartott beszédet. Dominika szerint a változás a nagyvállalatok mellett, az egyén felelősségvállalásával is kezdődik:

  • fontos, hogy mi magunk válasszuk meg a termelőt, akitől gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk,
  • és a szezonnak megfelelően étkezzünk, ezzel is fenntarthatóvá téve az emberi fogyasztást.

Dominika szerint az is előremutató lenne, ha mindenki belekóstolna a növénytermesztés folyamatába, hiszen akkor tudná értékelni a befektetett energiát és időt, nem csak egy adott árral rendelkező termékként kezelné a zöldségeket és gyümölcsöket.

Az agrárszektornál maradva, Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója és a városi kertészet forradalmasítója az “Agrárszektor és urbanisztika, avagy beköltözhet veled a kerted is nagyvárosba?” című előadásában bemutatta, hogyan biztosítanak folyamatosan kiváló minőségű zöldségféléket Budapest belvárosában és hogyan lehetnek a rendszereikkel főállású zöldségtermelők a városi fiatalok. Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz az agrárszektor jövője, hiszen ez önmagában egy egyre kevésbé vonzó pálya a fiatal munkavállalók számára, viszont annál nagyon kihívásokkal küzdünk a termőföldek kapacitásával, minőségével, hozamával és a Föld népességének exponenciális növekedésével kapcsolatban.

Természetesen az élelmiszer termesztéssel és ellátással kapcsolatos kérdések mellett, más tematikák is előtérbe kerültek. Törzsök Máté, a bútoripar innovátora, a Ryta Furniture alapítója, arról beszélt, hogy milyen megoldásokkal lehet a városi ülőalkalmatosságokat környezettudatossá tenni. A Ryta Furnite újrahasznosított műanyagból készít padokat. Máté azonban arra is reflektált, hogyan változik egy startup koncepciója, ők ugyanis egy másik elképzeléssel indultak, de módosítaniuk kellett a terméken a felmerülő kihívások és nehézségek hatására.

A Győrben havonta szervezett StartupSzerda események aktuális eseményei a Start IT up Győr Facebook oldalán érhetőek el: https://www.facebook.com/startitupgyor

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben