Hirdetés

Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva.

Erős kezdést sikerült összehozni az idei első őszi StartupSzerda szervezőinek, amely hivatalosan is megnyitotta a startup események szezonját Győrben, a Mobilis tetőteraszán. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit.

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese, előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan emlegetnek bátran olyan kifejezéseket, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

Az átgondolt nagyvállalati CSR tevékenységnek kitűnő példája azonban az esemény főtámogatója, a Start it @K&H inkubátorprogram, amely „no equity, no share” alapon a legnagyobb hazai, nagyvállalati inkubátorként már 2017 óta támogatja az induló és az ötletfázisban lévő startupokat az eredményes működésben.

A budapesti közösségi iroda mellet Győrben is megnyitották irodájukat, így a helyi startup közösség életében aktív szerepet vállalva köteleződnek el az innovatív megoldások mellett.

A program az idei őszi kiválasztási időszakában kiemelten a fenntarthatósággal foglalkozó csapatok jelentkezését várta, mert hisz benne, hogy az innovatív, újító ötletekkel egyfajta szemléletváltozás is elindulhat, így a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a fenntartható megoldások.

Az inkubátor sikerességét bizonyítja, hogy a program egyik inkubált startupjának, a Munch.hu-nak az egyik alapítója, Perepelica Kirill szintén előadója volt az eseménynek. A Munch.hu egy ételmentő applikáció, melynek segítségével a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kedvezményes áron értékesíthetik el nem adott termékeiket, ezzel többszörös pozitív hatást elérve: az élelmiszer megmentésre kerül; a rászoruló társadalmi rétegek, vagy akár az egyetemisták kedvező áron juthatnak élelmiszerhez; ráadásul a vendéglátóegységek elkerülik az anyagi veszteséget az el nem adott termékek után. A Munch.hu kiváló példája annak, hogyan vált néhány egyetemista ötletéből egy valódi világmegváltó projekt, amely már a nemzetközi piacon, elsőként Romániában is elindította a szolgáltatását.

Nincsenek kisebb céljai Bella Dominikának sem, aki a vegyszermentes termesztéssel foglalkozó Kiskapa Kertegylet tulajdonosa és a rövid ellátású élelmiszerláncok preferálásáról, a kistermelőkkel való kapcsolatról és otthoni növénytermesztésről tartott beszédet. Dominika szerint a változás a nagyvállalatok mellett, az egyén felelősségvállalásával is kezdődik:

  • fontos, hogy mi magunk válasszuk meg a termelőt, akitől gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk,
  • és a szezonnak megfelelően étkezzünk, ezzel is fenntarthatóvá téve az emberi fogyasztást.

Dominika szerint az is előremutató lenne, ha mindenki belekóstolna a növénytermesztés folyamatába, hiszen akkor tudná értékelni a befektetett energiát és időt, nem csak egy adott árral rendelkező termékként kezelné a zöldségeket és gyümölcsöket.

Az agrárszektornál maradva, Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója és a városi kertészet forradalmasítója az “Agrárszektor és urbanisztika, avagy beköltözhet veled a kerted is nagyvárosba?” című előadásában bemutatta, hogyan biztosítanak folyamatosan kiváló minőségű zöldségféléket Budapest belvárosában és hogyan lehetnek a rendszereikkel főállású zöldségtermelők a városi fiatalok. Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz az agrárszektor jövője, hiszen ez önmagában egy egyre kevésbé vonzó pálya a fiatal munkavállalók számára, viszont annál nagyon kihívásokkal küzdünk a termőföldek kapacitásával, minőségével, hozamával és a Föld népességének exponenciális növekedésével kapcsolatban.

Természetesen az élelmiszer termesztéssel és ellátással kapcsolatos kérdések mellett, más tematikák is előtérbe kerültek. Törzsök Máté, a bútoripar innovátora, a Ryta Furniture alapítója, arról beszélt, hogy milyen megoldásokkal lehet a városi ülőalkalmatosságokat környezettudatossá tenni. A Ryta Furnite újrahasznosított műanyagból készít padokat. Máté azonban arra is reflektált, hogyan változik egy startup koncepciója, ők ugyanis egy másik elképzeléssel indultak, de módosítaniuk kellett a terméken a felmerülő kihívások és nehézségek hatására.

A Győrben havonta szervezett StartupSzerda események aktuális eseményei a Start IT up Győr Facebook oldalán érhetőek el: https://www.facebook.com/startitupgyor

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások