Hirdetés

Nagy ütemben növekszik a GreenGo flotta

A GreenGo 2016 novemberében, 45 autóval és 25 négyzetkilométeres területtel elsőként indított autómegosztó szolgáltatást Magyarországon. Azóta is ők az egyetlen tisztán elektromos flottával rendelkező szolgáltató. Az indulás óta már 320-ra bővült a flotta, több mint háromszor ekkora területen lehet greengózni és a nagy tárgyak szállítására idén már bevezették a Cargo szolgáltatást is.

Hirdetés

A kezdeti 45 autóról az eltelt öt évben az e-carsharing szolgáltató flottája 320 villanyautóra bővült, ezzel együtt folyamatosan nőtt a területi lefedettség, valamint bevezették a GreenGo Cargot, amellyel a nagyméretű csomagok szállítására kívánt megoldást nyújtani felhasználói számára a cég. Az évek alatt a felmerülő igényeknek megfelelően fejlesztették a szolgáltatást is: hosszabb utakhoz kedvezményes napidíjjal rukkoltak elő, kedvezményes parkoló zónákat alakítottak ki, GreenGoval már a reptérre vagy az ország bármely pontjára el lehet jutni, a flotta autóit pedig folyamatosan újabb modellekre cserélik. Összességében a fenntartható, zöld jövőt szem előtt tartó cég indulása óta több mint 2 000 tonna szén-dioxidot spórolt meg a környezetnek azzal, hogy az elmúlt 5 évben nem hagyományos, hanem kizárólag elektromos autós flottát üzemeltet.

Fenntartható, élhető városi közlekedés

A GreenGo elkötelezett az elektromos autózás mellett és küldetésének tekinti a fenntartható, élhető városi közlekedés megteremtését, ahol az emberek tudatosak abban is, hogy milyen közlekedési típust, eszközt választanak.

“Ami a tudatos városi közlekedést illeti, azt látjuk, hogy – a környezettudatosságot most nem is említve – a budapestiek jó része nem méri fel például azt, hogy mennyibe kerül egy saját autó fenntartása és hogy valóban szükségük van-e egyáltalán autóra. Sokan csak a benzinárakat nézik, amikor a költségeket kalkulálják, de nem számítják bele a tulajdonlással és a fenntartással kapcsolatos költségeket. Érdekes adat, hogy egy saját autó kihasználtsága átlagosan kb. 3-4%. A maradék 96%-ban csak áll, ezzel parkolóhelyeket foglalva másoktól, fizetve utána az adót, a biztosítást és a fenntartás egyéb költségeit. Ezzel szemben egy közösségi autó akár 5-10 saját autót is ki tud váltani a forgalomban. Minél többen térnének át az autómegosztásra, hosszútávon annál kevesebb parkolóhelyre lenne szükség, kisebb lenne a dugó, az elektromos autókkal pedig a zaj- és károsanyagkibocsátás is csökkenne lokális szinten” – mondja Ádám Boglárka ügyvezető.

A jövő városa

Az egyre növekvő felhasználói számokból is látszik, hogy a carsharing ma valós alternatívát jelent, miközben a többeszközös közlekedés trendjébe is illeszkedik, amely jelenleg egy világszerte megmutatkozó tendencia. Itthon is ez jellemzi a GreenGo használóit: közel 80%-uk egyszerre 4-6 eszközt is igénybe vesz, mint például robogót, kerékpárt, rollert, saját vagy közösségi autót és tömegközlekedést.

Ami a GreenGo jövőbeli fejlesztéseit illeti, a cég a flottáját fokozatosan cseréli le nagyobb akkumulátorral rendelkező modellekre, amely lehetővé teszi az eddigi 100-140 km helyett az akár dupla távolság megtételét is egyetlen töltéssel. Tervezési fázisban van, hogy Prága után más közép-kelet-európai nagyvárosban is megjelenjen az autómegosztó és egyéb izgalmas fejlesztéseket is terveznek az elkövetkező évre, amikre természetesen hatással lesznek az egyre növekvő GreenGo közösség felhasználói visszajelzései is.

Hirdetés

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben
Hirdetés

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben

Kriptovalutázó startupokat támadnak a hekkerek

Kis és közepes méretű vállalkozások elleni támadássorozatra bukkantak a Kaspersky szakértői. A fejlett állandó fenyegetésekkel támadó BlueNoroff hekkercsoport támadásai következtében az áldozatok komoly kriptovaluta-veszteségeket szenvednek el világszerte. A SnatchCrypto nevű kampány célpontjai olyan vállalatok, amelyek a tevékenységük jellegéből adódóan kriptovalutákkal és okos szerződésekkel, decentralizált finanszírozással (DeFi), blokklánc technológiával és a FinTech iparággal foglalkoznak.

Bővebben

A környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt a házigazda MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Bővebben