Hirdetés

Miért veszélyes, ha eladják a szelfidet?

Az interneten bármi megtörténhet, pláne ha a világháló mélyebb, sötétebb rétegeiről beszélünk. A hekkerek legújabb döbbenetes akciója, hogy a hamis személyazonosságok mellett már szelfikkel is kereskednek a darkweben, komoly károkat okozva ezzel a képek jogos tulajdonosainak.

Hirdetés

A darkweb egyre közismertebb fogalom: olyan illegális online platform ez, ahol gyakorlatilag bármit meg lehet vásárolni. Többek között a kriptovalutáknak köszönhetően egyre elterjedtebb, hiszen ezek alkalmazása  teljes anonimitást biztosít az online kereskedelemben. Azt gondolhatnánk, hogy leginkább a kábítószer, fegyver-és emberkereskedelem talál itt magára – de bizony jelen van a hamis személyazonosságokkal való biznisz is.

Ez utóbbi kategória aztán egy igen érdekes jelenséget hozott magával: a lopott szelfikre való igény is felütötte a fejét. Nemrég a sötét webet feltáró izraeli kutatóintézet, a Sixgill tárt fel egy olyan adathalmazt, mely főként orosz nyelvű darkwebes fórumokon keringett. Legnagyobb meglepetésükre ez aztán szelfiket tartalmazott!

“Találtunk egy eladót a zárt hozzáférésű fórumon, aki 100.000 személy adatait tartalmazó dokumentumot szeretett volna 50 ezer dollárért értékesíteni. A hirdetés különlegessége abban rejlett, hogy a személyi igazolványok, útlevelek és címek mellett, már  hozzájuk tartozó szelfiket is tartalmaztak a dokumentumok” – mondta Aled Karlinsky kutató.

Miért veszélyes ez? Egy szelfivel önmagában persze senki nem tud mihez kezdeni – eltekintve hamis profilok létrehozásától. De ez még mindig nem lenne feltétlenül káros! Mindazonáltal, az egyéb személyes dokumentumokkal kombinálva, lehetővé tehetik az adott illegális vásárló számára, hogy például bankszámlákat nyissanak – és ezzel súlyosan károsítsák és felelősségre vonhatóvá tehessék azok tulajdonosát

Egyes bankok ugyanis lehetővé teszik mostmár az ügyfelek számára, hogy számlát nyithassanak úgy, hogy feltölti az azonosító okmányokat, valamint egy szelfi elég ahhoz, hogy személyazonosságukat és valódi kilétüket ellenőrizzék. Ez egyre elterjedtebbé válik, mivel a bankok a hagyományos ágazati szolgáltatásokat online ügyintézési lehetőségekkel váltják fel, sőt tudjuk, hogy léteznek kizárólag online létező pénzintézetek is.

Forrás: https://thenextweb.com

 

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben