Hirdetés

Miért fektetünk egy cégbe a Vespucci Partnersnél?

Röviden: csapat, nagy piac és versenyelőnyt biztosító technológia. Ennél egy kicsit hosszabban, pedig lejjebb Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írásából.

A csapat ugyan egy elcsépelt fogalom, mert minden kockázatitőke-befektető ezt mondja, de talán érdekesebb, hogy mik azok a konkrét dolgok, amiket mi nézünk, mint egy seed és series A befektető. Először is kiemelném, hogy mik azok a dolgok, amik piros pontot érdemelnek és közel vannak az ideális állapothoz.

  • Az alapítók már dolgoztak együtt és vesztek is össze. Ez azért fontos, mert egy cég/technológia kifejlesztése egy kifejezetten stresszes és nehéz folyamat, és addig igazán nem ismersz senkit, amíg nem küldtétek el egymást igazán a francba. A profi csapatra kiváló példa a TranscendH20 portfóliócégünk, de nyilván
  • Az alapítóknak már volt előtte saját cége és akár el is bukott. Ez azért lényeges, mert voltak olyan hibái, amit mások/saját pénzéből megfizetett és nem a befektető pénzéből kell az első vállalkozás gyerekhibáit finanszírozni.
  • A csapat rendelkezik mentorral vagy szakmai befektetővel. A mentor azt bizonyítja, hogy a csapat belátja, hogy nem ért mindenhez és aktívan kér segítséget. A szakmai befektető pedig, hogy valós ipar által validált problémát akar megoldani a csapat.

A feketepontot érdemlő dolgok, amik ugyan nem kizáró tényezők, de erősen elgondolkodtatják a befektetőt, pedig a következők:

  • A csapat csak szakértőkből áll, és nem is látjuk a hajlandóságot arra, hogy bevonjanak üzleti oldalról valakit.
  • Az alapító egyedül van. Ez az előbb említett stresszes szituáció miatt kifejezetten fontos, hogy valakivel megtudja beszélni a problémáit, illetve felteszi a befektető a kérdést, hogy mi történik a pénzével, ha valamiért „elüti a busz” az alapítót?

Nagy piac

A nagy piacra azért van szükség, mert a befektető elvárása a korai fázisokban 10X az általa befektetett startup-okba a kockázati faktor miatt. Ezért, ha valaki csak a Magyarországon lévő bélyeggyűjtőknek tud értéket adni, akik az 1897-1910 közötti bélyegeket gyűjtik, akkor köszönjük szépen, nem velünk kell együttműködni.

A megalapozottságot keresi a kockázatitőke-befektető

Amennyiben viszont valaki egy megfelelően gyorsan növekedő iparágban nemzetközi szinten is tud értéket adni, akkor az számunkra is érdekes, érdemes végig nézni portfóliócégeink, például a Haris Digital ipari megoldásaival az USA-ban is szerzett elismeréseket, vagy vehetjük a Molliát, mely a robotok oktatásában végez úttörő munkát. Itt viszont szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy az a cél, hogy minél több milliárdos nemzetközi TAM-ot (total available market) írjon be egy startup a tervébe, azt gondolván, hogy a befektető akkor boldog, ha ez a szám minél nagyobb. Itt nem a méret a lényeg, hanem hogy ez a szám kellően megalapozott legyen és a startup-on érezzük, hogy érti, hogy miről beszél.

Versenyelőnyt biztosító technológia a startup kezében

Ahhoz viszont, hogy egy jó csapat értéket tudjon teremteni egy nagy piacon szüksége van egy technológiára is, ami ezt elősegíti. Technológia alatt ideális esetben szabadalommal védhető terméket/szolgáltatást értünk, mert ez a legkönnyebben értékesíthető, de nem ez az egyetlen megoldás, ami érdekes lehet számunkra. A technológia alatt érthetünk olyan algoritmust vagy szoftveres megoldást is, amit nem érdemes levédetni, de mindenképpen versenyelőnyt jelent a jövőben a versenytársokhoz képest. Bőven elég nehéz felépíteni egy új céget, ha a versenytársokhoz képest óriási versenyelőnnyel rendelkezel nem kell ezt azzal tetézni, hogy még a terméked sem jobb a többinél.

Konklúzió: ezért fektetünk egy startupba

Összefoglalva nehéz prioritási sorrendet felállítani, hogy a három elvárás közül egy startup felé melyik a legfontosabb, mert mind a háromnak ott kell lennie ahhoz, hogy komolyan elgondolkozzunk egy befektetésen, de az biztos, hogy ami a legkönnyebben eloszlatja a kételyeket, az egy nagyon erős alapítói csapat, akiben hinni tudunk, mert egy korai fázisú befektetés végsősoron mindig a hiten alapul.

Balázs Gergely, a Vespucci Partners investment managerének, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben