Hirdetés

Mi a legrosszabb dolog, ami az ötlettel történhet?

„Az a legrosszabb dolog, ami egy ötlettel történhet, hogy nem osztod meg másokkal!”- ezzel a szlogennel indult Győr első ideathon-ja, melynek a győri Iparkamara adott otthont augusztus 31 és szeptember 1 között. Az ideathon egy olyan ötletverseny, amikor másfél nap alatt kell egy ötletet nulláról üzleti szempontból kidolgozni, egy csapatban mentorok segítségével, majd prezentálni a szakmai zsűri előtt.

A péntek déli kezdésre több majdnem 60 résztvevő gyűlt össze a győri Iparkamarában. Jó volt látni, hogy érkeztek fiatalok Kecskemétről, Keszthelyről és még Szegedről is. Kalmárné Dr. Hollósi Erika nyitotta meg a rendezvényt, aki bátorította a fiatalokat, hogyha vállalkozással kapcsolatos kérdésük van, nyugodtan forduljanak a Kamarához. Majd jöttek az ötletelések. Először csak pár kéz lendült a magasba, amikor Turcsán Tamás facilitátor kérdezett, hogy ki szeretné elmondani az ötletét mindenki előtt. Kis idő elteltével már úgy kellett visszafogni a vállalkozókedvű résztvevők ötletelését, mert már kezdett sötétedni. Az összegyűlt több mint 40 ötletből a résztvevők kiválasztottak tízet, amin aztán elkezdtek dolgozni. Érdekes volt tapasztalni, ahogy egy-egy ötlet köré olyan emberek szegődtek, akik előtte nem is ismerték egymást, de innentől kezdve egy csapatot alkottak.

„Amikor összejön ennyi innovatív gondolkodású ember és 2 napig egy ötleten dolgoznak, tényleg nagyszerű dolgot történnek. Hatalmas élmény volt látni, hogy mekkora odaadással dolgoztak a fiatalok a hétvége alatt és milyen kiváló ötletekkel jöttek elő. Remélem, a legtöbb csapat tovább fogja vinni az ötletét, akár egy vállalkozás felé is.”

– mondta Tüske Tamás a rendezvény egyik szervezője és a Start IT up Győr alapítója.

A péntek estébe nyúló ötletelgetések után, mindenki teljes energiával vetette magát a munkába szombat reggel. A mentorok szakmailag segítették a csapatokat, hogy ötletükhöz egy fenntartható üzleti modellt tudjanak rendelni. A 10 csapat közül voltak olyanok, akik őstermelőket kötnének össze fogyasztókkal, akik játszóteret terveznének felnőtteknek, vagy akik optimalizálnák az éttermek fogyasztását.

„Amikor július elején egy kósza gondolatként megfogalmazódott bennem, hogy legyen Győrben is egy ötletverseny, nem gondoltam volna, hogy hozzám közel álló személyiségeket fogok találni a megvalósításához. Szinte az első megbeszélést követően már elindult a szervezés és két hónap alatt 58 ötletgazdát, 6 mentort és 3 zsűri tagot sikerült magunk mellé állítani. Öröm volt számomra megtapasztalni azt, hogy motivált és céltudatos csapattagokat nem csak a munkahelyen, hanem azon kívül, egy önszerveződő közösségben is meg lehet találni, közösen jó dolgokat el tudunk érni. Szervezőként büszke vagyok arra, hogy egy ilyen csapattal dolgozhattam, és egy nagyon jó eseményt össze tudtunk hozni. A projekt elején szinte alig ismertük egymást, de a 2 hónapos közös munka eredményeképpen azt gondolom, hogy egy erős, motivált csapat állt össze, akikről még szerintem fognak hallani.” – nyilatkozott Molnár Pál az esemény szervezője és a Szintézis-NET Kft. innovációs igazgatója.

Szombat este a csapatok egy 3 fős szakmai zsűri előtt mutathatták be az ötletüket. A zsűriben Jakus Gabriella az AUDI Hungária Zrt-től, Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. ügyvezetője és Dőry Tibor egyetemi oktató ült. Minden csapat 3 percet kapott arra, hogy elmondja a zsűrinek mire jutott az ötletével, majd a zsűri további két percig izzaszthatta az ötletelőt a kérdéseivel.

A versenyen végül az első 3 helyezettet díjazták értékes nyereményekkel.

  1. helyezett: Balkon Design
  2. helyezett: Ökolife Hotel
  3. helyezett: iBooker

„Nagyon izgalmasnak találtam a hétvégét. Inspiráló volt számomra, hogy hozzám hasonló szemléletű, de mégis teljesen más területeken tevékenykedő embereket ismertem meg, akik megosztották velem a tapasztalataikat. Hasznosnak tartom az ilyen kezdeményezéseket, mert ilyen környezetben „nagyközönség előtt” próbálhatjuk ki magunkat és az ötletünket. Azonnali véleményekkel, új szempontokkal találkozunk mind szakértőktől, mind a többi résztvevőtől, amikre aztán azonnal reagálni is tudunk és új megoldási tervekkel állhatunk elő az ötletünk megvalósításához.” – mondta Sury Dalma, a Balkon Design csapatának tagja a verseny után.

A verseny után a mentorok, valamint a szervezők is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak. Sokak számára hiányzott Győrben egy ilyenfajta ötletverseny és kíváncsian várják az ideathon folytatását. Kövesd te is a győri startup közösség Facebook oldalát, hogy le ne maradj a következőről!

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósul meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások