Hirdetés

Mesterséges intelligenciával hozhat áttörést az őrzés-védelemben a magyar startup 

Napjainkban a biztonságtechnikai iparág – és azon belül a távfelügyelet – egyik legnagyobb problémájának számít, hogy nagyon sok a téves riasztás. A piacon lévő kamerás rendszerek többnyire viszonylag egyszerűbb mozgásdetekciós mechanizmusokkal működnek, éppen ezért komoly többletmunkát jelent az észlelések manuális validálása. Ebben kíván előrelépést hozni a hazai fejlesztésű U-Alarm, amely a gépi tanulás alkalmazásával jelentős mértékben csökkenti a téves riasztások számát.

Hirdetés

A napokban jelentette be új szoftververziójának kereskedelmi indulását az Ultinous Zrt. A 2017-ben indult startup vállalkozás saját platformján a gépi tanulás módszerével fejlesztette új üzleti alkalmazását. Az U-Alarm magyar fejlesztőmérnökök nemzetközileg is elismert szoftvere, amely hatékonyan elemzi a videomegfigyelő rendszerek képeit. Ennek megfelelően szinte valós időben képes megkülönböztetni az emberek mozgását a tárgyakétól, meg tudja számolni a képen lévő személyeket és a felismert objektumokat, illetve azonnali riasztás indít az elemzés eredményéről a megtanult szabályrendszer alapján.

„Akár nemzetközi szinten, akár hazai szinten nézzük, a biztonságtechnika egy igen konzervatív iparágnak számít. A mesterséges intelligencia legújabb eredményeinek alkalmazása a videomegfigyelő rendszerekben jelenleg még csak egy-két százalék körül van. Ugyanakkor az elmúlt évek látványos trendje, hogy szinte exponenciális fejlődés zajlik a képfeldolgozás terén. Ma már elérhetők olyan pontosságú programok, amelyek négy-öt évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak. Éppen ezért arra számítok, hogy már idén áttörést hozhat a mesterséges intelligencia a videoanalitika területén” – mondta Balogh György, az Ultinous Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az általuk alkalmazott gépi tanulás lényege, hogy az algoritmus nagy adathalmazok alapján tanul. „3 millió kép megtanításával kimagasló pontosságot értünk el a humán detekció terén, és platformunkon gyorsan taníthatóak más objektumok – például járművek, hajók – észlelése is, de rendszerünk képes akár annak a felismerésére, ha az építkezés területén tartózkodók nem viselnek munkavédelmi sisakot. Az U-Alarm eddigi éles tesztjeink alapján 300 méteres távolságból kiemelkedően nagy megbízhatósággal ismeri fel az emberi mozgást akár éjszakai körülmények között is, álló és mozgó kamerák esetében egyaránt” – részletezte Balogh György.

Fejlesztésük úgynevezett deep learning – mélytanulási – modelleket és mesterséges neuronhálót is alkalmaz. „Ezt úgy képzeljük el, mint egy olyan elemzést, amely az emberi agyhoz hasonlóan működik, tehát nagyon sok rétegen, egyre absztraktabb formában megy keresztül az információ. A számítási komplexitást érzékelteti, hogy napjainkban már nagyon nagy – akár 500 millió – paraméterszámú modellekről is beszélhetünk. Ezeknek a mélytanuló algoritmusoknak az osztályozási pontossága is folyamatosan javul, így a gép már van, amiben jobban teljesít, mint az ember, vagy megközelíti az emberi percepció szintjét” – fejtette ki az ügyvezető igazgató.

Az U-Alarm alkalmazást jelenleg partnercégeik 6 országban – Magyarország mellett Svédországban, Angliában, Izraelben, Olaszországban és Görögországban – tesztelik.

„Egy svédországi kocsiszínben például gyakori probléma, hogy a metrószerelvényeket graffitikkel firkálják össze. Emiatt egy 400 méter sugarú körben kell megfigyelni éjszaka a kijelölt telephelyet. Szoftverünk egy háromkomponensű rendszer része: először egy radar jelzi az észlelt mozgást, majd PTZ biztonsági kamerák zoomolnak rá az adott területre, végül pedig az U-Alarm klasszifikálja, hogy milyen eseményről van szó. A megoldásunk eredményességét mutatja, hogy gyakorlatilag nullára sikerült lecsökkenteni a korábban napi 100 téves riasztást” – említett a szakember egy valós példát arra, hogy a gépi intelligenciával hogyan válhatnak még megbízhatóbbá a biztonságtechnikai szolgáltatások.

Az U-Alarm az őrzés-védelemben kamerás távfelügyelettel foglalkozó vállalkozások számára segít optimalizálni a humánerős védelem létszámát is, amely szintén komoly költségtényező. A felhasználóbarát alkalmazás segítségével jobb minőségű, hatékonyabb szolgáltatást tudnak nyújtani a cégek, biztonsági szakembereik pedig a komplexebb feladatokra tudnak fókuszálni.

Hirdetés

A kkv-k felét érte már kibertámadás

A mikro-, kis- és középvállalkozások felét érte már támadás az interneten. Leginkább adathalász levelekkel bombázták őket, de nagyjából minden nyolcadik cégnek törték már fel weboldalát, közösségi média felületét vagy próbálkoztak meg ezzel. Legnagyobb veszélyben a középvállalkozások vannak, de a K&H kutatásából az is kiderül, hogy a kkv-k mindössze tizedének okoztak anyagi kárt a rosszindulatú támadások.

Bővebben

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben
Hirdetés

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben