Hirdetés

Megérkezett Magyarországra a Lightyear – korlátlan hozzáférést biztosít a tőzsdékhez, rejtett díjak nélkül

A Lightyear, az ex-TransferWise alapítói által létrehozott európai befektetési platform, ma bejelentette magyarországi indulását. A platform az első olyan eurózónán kívüli terjeszkedése, amely lehetővé teszi, hogy felhasználói többdevizás számlájukkal korlátlan hozzáférést kapjanak a globális tőzsdékhez, miközben elkerülik a rejtett díjakat. A Lightyear eddig már 35 millió dolláros befektetést vonzott be, befektetői között olyan nagy nevek találhatók, mint a Lightspeed Venture Partners és Sir Richard Branson. A magyarországi indulás újabb lépést jelent a cég globális terjeszkedésében, amelynek célja, hogy az európai befektetési piac meghatározó szereplője legyen.

A Lightyear, amelyet a TransferWise korai alkalmazottai, Martin Sokk és Mihkel Aamer alapítottak, felrázza az európai lakossági befektetési környezetet azáltal, hogy a világ legnagyobb részvénypiacaihoz való hozzáférést alacsony, átlátható árazással kombinálja. Az alapító páros 2020 nyarán kezdett el dolgozni az ötleten, miután rájöttek, hogy ugyanúgy látják: Európában a befektetések még mindig nehezen elérhetőek a lakosság nagy részének.

Hagyományosan, ha az európai befektetők a nemzetközi piacokhoz akartak hozzáférni, különféle díjakkal szembesültek, például tranzakciós és letétkezelési díjak, de leginkább rejtett deviza átváltási díjak. Miután a Wise-nál eltöltött idő alatt megszüntették a külföldre való pénzutalás problémáit, Martin és Mihkel most hasonlóan tesznek a befektetésekkel. A Lightyear teljes csapata pedig olyan fintech óriások ex-alkalmazottaiból áll, mint a Wise, a Robinhood és a Revolut.

A Lightyear 2022 júliusában indult az eurózónában, milliók számára elérhetővé téve a globális részvénypiacokat. Azóta a platform iránt egyre nagyobb az érdeklődés Magyarországon is, már közel ötszázan iratkoztak fel a magyar várólistára. A Lightyear terjeszkedését mindig a kereslet vezérli, és Magyarország olyan piacnak bizonyult, ahol a befektetők lelkesen kutatják az egyszerű, olcsó befektetési módokat.

Több egyéb probléma mellett az olcsó, és a felhasználóbarát megoldások hiánya is hozzájárult a magyar befektetők eddigi rossz pozíciójához – a lokalizált élmény szintén nem volt része az elsősorban bankokon, illetve kisebb részben neobrókereken keresztül zajló befektetéseknek.

A Lightyear megoldást jelent ezekre a problémákra. A platform könnyen használható felülete lehetővé teszi a különböző tapasztalattal rendelkező befektetők számára, hogy a legtöbbet hozzák ki befektetéseikből.

A Lightyear 0,35%-ot számít fel valutaátváltáskor, 0,1%-os díjat (1 dollárban maximalizálva) a dollár alapú részvényekért, és 1 font /1 euró átalánydíjat az egyesült királyságbeli és európai részvényekért. Az ETF-ek (Exchange Traded Fund, magyarul: Tőzsdén Kereskedett Alap) a Lightyear végrehajtási díjai alól teljesen mentesülnek, így a gazdasági növekedéshez akár extra díjak nélkül is hozzáférhet bárki. A Lightyear töredékrészvény kínálatán keresztül pedig a felhasználók már 1 eurótól megkezdhetik a befektetést.

A pénzügyi megoldás alacsony és átlátható árazása, valamint a platformon kínált piaci és befektetési adatok célja, hogy olcsóbbá és mindenki számára elérhetővé tegye a globális részvénypiacokon történő befektetést. A fenti előnyök díjnyertes design-nal párosulva  kiemelkedő befektetési lehetőséget kínálnak Európa-szerte.

A Lightyear platform olyan egyedi funkciókat tartalmaz, mint a többdevizás számla. A felhasználók 12,25%-os kamatot kaphatnak a be nem fektetett pénzük után forintban. Az euróban, fontban vagy dollárban tartott összegek kamata a jegybankok, az Egyesült Államokban pedig a jegybank szerepét betöltő Fed által meghatározott alapkamatokon alapul: jelenleg 4% USD-nél, 3,5% GBP-nél és 2,25% EUR-nál.

Martin Sokk, a Lightyear társalapítója és vezérigazgatója, a következőket nyilatkozta: „Másfél évvel ezelőtt indítottuk el a Lightyear-t az Egyesült Királyságban az első felhasználók számára.  Mindössze kilenc hónappal ezelőtt pedig egyszerre 19 európai országban tettük elérhetővé az applikációt. Ezzel a Lightyear az első neobróker, ami Európa ekkora részét átfogja, és elérhetővé teszi az alacsony költségű, egyszerű befektetési lehetőségeket. Magyarország egy nagyon izgalmas új lépés számunkra, hiszen ez az első euróövezeten kívüli terjeszkedésünk. És ami a legfontosabb, hogy ügyfeleink, a magyarországi helyi befektetők kértek minket, hogy induljunk itt!”

Somogyi Flóra, kutatási vezető, hozzáteszi: „Magyarként nem is örülhetnék jobban, hogy Magyarországgal megtesszük az első lépésünket az eurózónán túlra. Magyarország egy olyan piac, ahol a befektetés nem olyan elterjedt, mint szeretnénk és hisszük, hogy lennie kellene. Többek között ez abból adódik, hogy nem lehet könnyedén hozzáférni befektetési lehetőségekhez. A Lightyear-rel létrehoztunk egy többvalutás számlát, amely lehetővé teszi a magyarok számára, hogy forintos számlát nyissanak az applikációban, és egyszerűen fektethessenek be az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, illetve Európa különböző piacain. A Lightyear végre a hétköznapi befektetőknek is elhozza azokat a szolgáltatásokat, amelyekhez eddig csak a szakemberek fértek hozzá.”

Sir Richard Branson, a Virgin Group alapítója a Lightyear-ről: „A pénzügyi piacok túl sokáig működtek túlságosan összetetten, magas belépési korlátokkal és nehezen érthető szakzsargonokkal. Martin, Mihkel és a Lightyear csapata lerántja a leplet a befektetések világáról – átláthatóbbá teszi azt, miközben edukáció által segít az embereknek abban, hogy a számukra leginkább megfelelő termékeket válasszák.”

 

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben

Ha az EU nem szabályozná a mesterséges intelligenciát, könnyen elharapózhatna a félelem, és megfojtanánk az innovációt

Márciusban fogadta el az Európai Parlament a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását. Miért volt szükség az ún. AI Act-re? Tartanunk kell-e a robotok lázadásától, vagy attól, hogy a kormány AI-eszközökkel követi a mindennapjainkat? Mit fog érzékelni a felhasználó, és mennyi időbe telhet, mire a jog utoléri a gyorsan fejlődő technológiát? Interjúnk dr. Pokó Diána mesterséges intelligencia

Bővebben

Mi az: 42, és nem az élet értelme?

Az európai startup-ökoszisztéma az idei első negyedévben 42 darab, egymillió dollárt meghaladó befektéssel büszkélkedhet. 2022 második negyedéve óta nem volt ilyen magas ez a szám, és már 2024 első három hónapjában majdnem fele annyi úgynevezett megaround történt Európában, mint tavaly összesen.

Bővebben

Hozz egy jó ötletet egy elhagyott terület újrahasznosítására, és nyerj hárommillió forintot!

A CheckINN Revitalizátor ötletpályázat célja, hogy a befektetők helyett a felsőoktatásban tanuló diákok álmodják meg, hogy a funkcióját vesztett, elhanyagolt épületek, területek hogyan teremthetnének újra értéket, új külsővel és turisztikai jelentőséggel is felruházva őket.

Bővebben

Virtuális prototipizálást, szervezetfejlesztést és inkubációt is ad a projektednek a Technocatalyst program

A Technocatalyst olyan projektek jelentkezését várja, amelyek lelassultak vagy elakadtak, de a következő szintre szeretnének lépni, legyen szó a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséről, piacra viteléről vagy a szükséges pénzügyi támogatás megszerzéséről. A program három szereplő különböző szolgáltatási portfólióját hozza tető alá, így a résztvevők ott kapnak segítséget, ahol a leginkább szükségük van rá.

Bővebben

A startup-ökoszisztémát is megszólítja idén a SMART Konferencia

Az IVSZ által szervezett innovációs és üzleti konferencia, a SMART a startup-ökoszisztémát is megcélozza: a fő eseménnyel párhuzamosan futó SMARTup Konferencián, melyet az InnoMaker Partners csapatavál együttműködésben állítanak színpadra, a startupvilág aktuális kérdésit járhatják körbe a résztvevők. A SMART-on ráadásul a Startup Online csapatának köszönhetően egy 360 fokos szelfigépet is kipróbálhatsz.

Bővebben

Újrahasznosított műanyagból készült kompozit, kertészeti rendszer, ultrahatékony növénystimuláló szer – ilyen projektek mutatkoztak be a Startup Plastic Surgery pitch versenyén

A Startup Plastic Surgery és a Klímainnovációs Közösség inkubációs programjában olyan projekteket karolnak fel, amelyek a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi problémákra kínálnak megoldásokat. A program hagyományosan egy pitch versennyel zárul, amin a Startup Online is jelen volt. Fotóriportunkat láthatjátok.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások