Hirdetés

Megemelte a befektetéseit a Hiventures – 15 millióról indulnak

A Hiventures a kezdő 9 millióját most, június 1-től 15 millió forintra emeli, arra hivatkozva, hogy a 9 millió forintos induló tőke ma már nem feltétlenül elég ahhoz, hogy eljussanak az első felhasználóik eléréséig, vagy ahhoz sem, hogy képesek legyenek tovább lépni a következő szakaszba.

Ahogy az korábbi interjúnkból is kiderül a Hiventures összesen 67 milliárd forinttal indult ebből, 2018 végéig 15 milliárd forint került befektetésre. Közel 2000 jelentkező közül egy 200 céges portfóliót válogatott össze magának az ígéretes ötletekbe invesztálva a tőkealap, így itthon ők számítanak a legnagyobbnak. Érettségük szerint három szinten fektetnek be a startupokba, melynek részleteit szintén ismertettük – a mai nappal azonban bejelentették: minden szakaszban emeltek az összegeken. Kiderült az is, hogy az inkubációs szakaszban

továbbra is 9 százalék részesedést kérnek majd, de az eddigi 9 millió feletti 6 milliót tagi kölcsönként adják.

Ez azt jelenti, hogy egyedi elbírálás alapján ezt az összeget is részesedéssé konvertálhatják az együttműködés egy adott pontján.

Az Inkubációs fázisban egy ötletet, illetve a piaci igény valamilyen indikátorát várják továbbra is, ha ezzel megbírkozik a csapat, akkor viszonylag könnyű feltételekkel hozzájuthatnak a korábban 30 milliós Inkubáció+ befektetéshez – amit most szintén megemeltek, méghozzá 65 millió forintra.

Ha ezzel a körrel megtörténik a prototípus létrehozása, akkor az életszakaszt sikeresen teljesítették, és jöhet a Magvető befektetésről a döntés. Ez ezidáig 50 és 150 millió forint közötti befektetést jelentett, most azonban 100 millió forinttal emelték a limitet, 250 millió lett a plafon. Ha ebben a fázisban már fizető ügyfeleket is szerez a startup, valamint körvonalazódik a skálázhatóság mikéntje akkor további együttműködésre számíthatnak: jöhet a Növekedési szakasz, ahol a nyártól már akár 3 millió eurót is a scaleupok rendelkezésére bocsátanak a részesedésért csarébe. A mai közleményből kiderült, hogy ide is várják a portfóliójukon kívülről érkező érettebb cégeket, akiknek az esetében jól látszik a skálázódás és nemzetközi piacról érkező bevételen is túl vannak már. A Forbes beszámolójából kiderül, hogy a nagyobb összegek nem feltétlenül jelentenek nagyobb százalékot, ugyanazon standardok szerint értékelik majd fel a leendő portfóliócégeket, mint eddig. Stratégiai céljuk pedig a továbbiakban is az, hogy befektetőként kisebbségben maradjanak

 

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben