Hirdetés

Magyar startup segít angliai egyetemistáknak otthonról tanulni

Három magyar fiatal készítette a Prepaired e-learning platformot, melynek köszönhetően az egyetemi hallgatók online is hatékonyan tudnak tanulni. Az oldal szeptember második felében lesz publikus, elsősorban az angol piacra fókuszálva, ahol egyre több egyetem jelenti be, hogy idén már biztosan online fog folyni az oktatás jelentős része. A piacra lépés mellett, a Seedrs közösségi finanszírozási oldalon gyűjtenek pénzt, hogy a piacra lépést követően minél gyorsabban tudjanak növekedni.

Az e-learning megoldások jelentősége sokszorosára nőtt, mikor a vírus megfékezésére hozott intézkedések miatt a hallgatóknak otthonról kellett folytatni a tanulmányait. A Prepaired célja, hogy visszahozza a tanulásnak azt a közösségi aspektusát, ami java részt megszűnt az egyetemek távoktatásra átállásakor. Amikor a hallgató a tanulás során elakad, akkor egy „study request”-et tehet fel, amelyben meghatározza a tantárgyat és a felmerült kérdéseit. Más felhasználók, akik az adott területen jeleskednek, felajánlhatják hogy elmagyarázzák az adott témát egy videóhívás keretében. Miután a tanuló választ kapott a kérdéseire, a platform egy új társat javasol a tanulónak, hogy tovább tudja adni a tudását. A tanulás ezen egyedülálló peer-to-peer megközelítésével a hallgatók 18-szor jobban sajátítják el a tudást, mint egy hagyományos egyetemi előadás során.

„Körülbelül 1.5 milliárd diáknak kellett távoktatásban tanulnia a járvány alatt. Nagyon nagy a tét. Ez a 1.5 milliárd tanuló fogja hamarosan a globális munkaerőpiac jelentős részét képezni. A különböző kurzusok és e-learning anyagok nem feltétlenül nyújtanak tartós tudást a hallgatók számára. Többre van szükség.

“A Prepairednél azért dolgozunk éjt nappallá téve azért, hogy egy olyan globális tanulóközösséget hozzunk létre, mely biztosítja, hogy minden hallgató készen álljon a jövőre.”

– mondta Jakabos Bálint, CEO, a csapat motivációjáról.

A tanítást mint tanulási módszert használva a diákok a tanított anyag 90%-ára emlékeznek, míg az egyetemi előadások során átlagosan csak 5%-ra. Emellett a tanítás során a diákok fontos soft skilleket is elsajátíthatnak. A Prepaired modellben különösen nagy potenciál van, hiszen a 37 milliárd fontos iparág óriási kihívásokkal és emellett lehetőségekkel néz szembe. A Prepaired egyedülálló koncepciója tökéletesen illeszkedik az egyetemek által bevezetett vegyes oktatási modellbe, ahol az órák nagy része online van megtartva és csak a kisebb szemináriumok személyesen.

A Prepaired alapítói 4 éve dolgoznak különböző e-learning megoldásokon. Egy korábbi, az érettségire félkészítő alkalmazásukat az érettségiző diákok több, mint 20%-a használta, mely 20 ezernél is több diákot jelentett. A Prepaired-en 2020-ban kezdtek el dolgozni és már túl is vannak egy sikeres béta tesztelésen, melyet követően Szeptember 14-én tervezik élesben elindítani a terméket.

A Prepaired a Seedrs közösségi finanszírozási oldalon indított kampányt, ahol egy 50.000 fontos befektetést tűztek ki célul, melynek már 64%-át el is érték alig egy hét alatt. A Seedrs platformon már 10 fonttól be lehet fektetni a cégbe, amiért cserébe részesedés jár. Ez a befektetés biztosítja, hogy már az első pár hónapban több ezer diák tudja kihozni magából a legtöbbet az oldal segítségével.

„Nagyon lelkesek vagyunk a Seedrs-en indított közösségi finanszírozási kampánnyal kapcsolatban, hiszen ez lehetőséget biztosít minden érdeklődőnek, hogy csatlakozzon hozzánk. Hisszük, hogy egy globális problémát közösen tudunk a leggyorsabban megoldani”

– mondta el Kosdi-Kovács Márton, CMO-társalapító. A Prepaired-ről és a közösségifinanszírozási kampányról az alábbi linken lehet többet megtudni: https://www.seedrs.com/prepaired

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben