Hirdetés

Magyar startup is van a legjobban finanszírozottak között

2014 óta 90 milliárd dollár került ki startupokhoz Európában, ebből pedig néhány tíz millió Magyarországra is jutott – az önvezető technológiákat fejlesztő AImotive a huszadik a CBInsights listáján.

Hirdetés

A CBInsights egy friss kutatás során összegyűjtötte azokat az európai startupokat, melyek eddig a legtöbb befektetést kapták. Bár a lista élen azok a cégek állnak, melyek a fontosabb európai startupközpontokban – Londonban, Berlinben vagy például Stockholmban – működnek, az elemzés hangsúlyozza:

a technológiai fellendülés egyre jobban szétterjed a kontinensen.

Jelentős francia, spanyol, portugál – sőt magyar – startupok is felnőttek az elmúlt öt évben. Az összesítésben csak azokat a technológiai startupokat vették figyelembe, melyek ez idő alatt legalább egymillió dollár finanszírozást kaptak. Így végül 36 vállalat került fel a listára, melyek az elmúlt egy évben összesen mintegy 9 milliárd dollár tőkét tudtak bevonni. Az elmúlt öt évben egyébként összesen közel 90 milliárd dollár kockázati tőke érkezett az európai startupokhoz, ez 18 ezer ügylet között oszlik meg, de ennek jelentős része néhány száz céghez érkezett.

A lista élén rit telekommunikációs vállalkozás, az OnWeb. A cég, melyet 2012-ben alapítottak Londonban WorldVu Satellites néven, műholdakra épülő, nagy sávszélességű és alacsony késleltetésű globális internetszolgáltatást épít 650 műholdra alapozva. A vállalat eddig 3,5 milliárd dollár forrást tudott bevonni, amivel messze vezeti a listát.

A két másik dobogós – amúgy mindkettő fintech – együttesen is kevesebb mint felét kapta ennek az összegnek eddigi működése során. A szintén unikornis stockholmi székhelyű Klarna a felmérés lezártáig 920 millió dollár tőkét vont be (a Cruchbase szerint 1,2 milliárdot) – idén már három tőkebevonási körön is túlestek. A német N26 eddig több mint 680 millió dollárt kapott, legutóbb júniusban 170 milliót.

Magyarországról az AImotive került fel a listára, amely tavaly januárban zárta eddigi története legnagyobb tőkebevonási akcióját, akkor 37,9 millió dollárt adott össze többek között a Cisco Investments, a Samsung Catalyst Fund és a Robert Bosch Venture Capital.

A magyar cég az önvezetést célzó fejlesztések jelentős globális szereplőjévé vált. A kezdetektől a (gépi) vizuális érzékelés kiteljesítésében látták az önvezetés megvalósításának leggyorsabb és leggazdaságosabb módját. Fejlesztéseiknél nagyban támaszkodnak a repülőipar megoldásaira. A cég vizuális szenzorokból és mesterséges intelligencia által támogatott feldolgozó egységekből álló rendszerét úgy alakították ki, hogy az könnyen és jelentős fejlesztés, extra kiadások nélkül összekapcsolható legyen minél több járműgyártó és egyéb szenzorokat készítő beszállító megoldásával.

Hirdetés

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben
Hirdetés

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben

Kriptovalutázó startupokat támadnak a hekkerek

Kis és közepes méretű vállalkozások elleni támadássorozatra bukkantak a Kaspersky szakértői. A fejlett állandó fenyegetésekkel támadó BlueNoroff hekkercsoport támadásai következtében az áldozatok komoly kriptovaluta-veszteségeket szenvednek el világszerte. A SnatchCrypto nevű kampány célpontjai olyan vállalatok, amelyek a tevékenységük jellegéből adódóan kriptovalutákkal és okos szerződésekkel, decentralizált finanszírozással (DeFi), blokklánc technológiával és a FinTech iparággal foglalkoznak.

Bővebben

A környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt a házigazda MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Bővebben