Hirdetés

Magyar csapat innovációja segítheti a vívás döntéshozatali mechanizmusát

A sportbíráskodásban újdonságnak számító, eddig nem használt komplex informatikai rendszer fejlesztését kezdte meg a közelmúltban az Alpha Machine Kft. Az innováció alapvetően a vívásban, azon belül is a kardvívás döntéshozatali mechanizmusában hozhat előrelépéseket. A cél ugyanis egy olyan összetett, informatikai rendszer felállítása, amely a jelenlegi lehetőségeket kiegészítve és kitágítva, objektívebbé, a szurkolók számára pedig nyomonkövethetővé és egyértelműbbé teszi a bíráskodást.  

Hirdetés

Az Alpha Machine fejlesztése és a kutatása alapvetően annak a problémának a feloldására irányul, hogy a kardvívásban, de emellett megannyi sportágban is a bíráskodás során a döntéshozónak számos, a másodperc tört része alatt, egymással párhuzamosan zajló eseménysort kell követnie. Az így érzékelt információk alapján kell aztán ítéletet hoznia. Bár ma már több sportágban is rendelkezésre áll videóbíró, amelynek felvételei visszanézhetőek, ám sok esetben még így is rejtve maradnak olyan tények, amelyeknek alapvető hatással kellene lenniük a döntésre.

A csapat olyan szenzorrendszer kidolgozását tűzte ki célul, amely segítségével a sportolók mozgását valós időben lehet követni, a lezajlott esemény pedig ezredmásodperces pontossággal időrendbe állítható. Az eredmények a kapcsolódó informatikai rendszerben tárolódnak el. Ezek után a hálózat részét képező mesterséges intelligencia ­– amely az adott sportág szabálykönyvéből képzett algoritkusokból áll össze – a kérdéses akciót képes elemezni és döntési javaslatot tenni a zsűri, bíró, ítélethozó számára.

A fejlesztés egyszerűen szólva egészen hasonlatos lenne egy olyan baleseti helyszíneléshez, amikor a megsérült autók a megfelelő szenzoroknak köszönhetően a kiérkező rendőröknek képesek lennének ezredmásodperc töredékére bontva rekonstruálni, valamint elemezni, hogy pontosan mi is történt az ütközés során. Így a helyszínelők számára azonnal megállapítható lenne a felelős személye.

Ezzel a rendszerrel a kardvívás jelenlegi találati megoldásait kiegészítve olyan informatikai hálózat jöhet létre, amely a bírói döntés megalapozottságát megkérdőjelezhetetlenné teszi.

A fő célok megvalósítása mellett a fejlesztők egy további célt is kitűztek. A rendszer által rögzített vívói mozgásokat olyan módon is meg kívánják jeleníteni, amelyek a sportág televíziós közvetítését is élvezetesebbé és a jelenleginél jóval szélesebb közönség számára érhetőbbé teszik. Ezt felismerve a Magyar Vívószövetség is támogatja az Alpha Machine innovációját.

Az innováció egyébként már pénzügyi szubvenciót is elnyert. A Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Innovációs Alap részéről ugyanis mintegy 105 millió forintot folyósítottak az összesen csaknem 174 millió forintra tett projekt számára.

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben