Hirdetés

Ma már két év alatt megtérül a mesterséges intelligenciába fektetett pénz

A deep learning napjainkban már mindenkinek ismerősen cseng, széles körben elterjedt és gyakran hallunk újabb korszakalkotó áttörésekről a technológia területén. A vállalatok mérnökei számára azonban még ma sem általános az elérhetősége. Sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan alkalmazható az egyes területeken, mit nyerhetnek vele és hogyan térül meg a befektetett idő és pénz. 

Hirdetés

Tény, hogy a mesterséges intelligencia már nem a Szilícium-völgy privilégiuma, és nem csak magasan képzett kutatók és programozók alkalmazhatják a gyakorlatban, hanem számítástechnikában jártas, de a deep learning területét mélyen nem ismerő mérnökök is fejleszthetnek AI megoldásokat. A McKinsey által végzett kutatás, melynek során iparágak képviselőit kérdezték a mesterséges intelligencia következő három évben várható hatásairól, alátámasztja azt, hogy éveken belül megkerülhetetlenné válik az integrációja és alkalmazása. Ahogy az alábbi ábra is szemlélteti, az ipari, gyártási és logisztikai területeken a válaszadók relatív többsége azt várja, hogy

az AI segítségével automatizálhatóak munkahelyek, míg a high-tech iparban és a szakmai szolgáltatásoknál inkább növekedni fog a munkaerő.

Ennek a pozitív hatásaként várható, hogy a munkaerő a gépi intelligencia fejlődésével egyre inkább a kreatív szektorok és munkakörök felé áramlik majd.

A fenti kutatással feltárt tényeken túl a költségoptimalizálás szempontjai is a mesterséges intelligencia mellett szólnak. Érdemes megfontolni alkalmazását annak tükrében, hogy egy tipikus gyártósori minőségellenőri munkakör betöltése egy műszakra évente átlagosan 5 millió forint költséget jelent a cégnek, amennyiben a közép-kelet európai régió átlag bérezését vesszük alapul.

A tapasztalatunk az, hogy a beruházás már két év alatt megtérül mindazok számára, akikkel a munkaerő kiváltásán dolgozunk együtt. Igaz ez a digitalizáció elején járó cégek esetében is, akiknek egyedi megoldásokat fejlesztettünk, de a digitálisan érettebb vállalatok is erről számoltak be, akiknél a cég dedikált mérnökei a platformunkon keresztül emelték be megoldásaikat a saját rendszereikbe

mondta el Agod Attila Machine Intelligence Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a pénzügyi megtérülést tovább javítja a mérethatékonyság, tehát ha egyforma gyártósorok dolgoznak párhuzamosan, mert csak a hardver komponenseket kell többször megvenni, hiszen a szoftveres megoldás másolható. Szintén a megtérülést javítja a járványokra való kisebb kitettség, a felgyorsult döntéshozatal és az időbeli konzisztens teljesítmény.

A magyarországi bázisú Machine Intelligence Zrt. azt tűzte ki célul, hogy a magyar ipar, élelmiszeripar és feldolgozóipar szereplőinek megmutassa, hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát a termelésükben. A digitalizáció elején járó cégeknek jellemzően egyedi megoldásokat fejlesztenek, viszont a digitálisan érettebb vállalatok mérnökeinek megtanítják, hogyan fejlesszenek AI megoldásokat maguknak a MInD platform segítségével.

A magyar mérnökök által fejlesztett Machine Intelligence Designer (MInD) platformon olyan mesterséges agyakat lehet építeni és üzemeltetni, melyek kameraképek vagy szenzorok jeleit olvasva tudnak döntéseket hozni vagy előrejelzéseket tenni a jövőre.

“Egy ilyen digitális agy neuronjainak számát tekintve egy hangya vagy egy méh agyához hasonlítható. Ugyan komplexitásában még elmarad az élőlényekétől, de a betanított feladatokat megbízhatóan és gyorsan oldja meg”

– magyarázta el Agod Attila.

“A MInD platformmal épített agy egy olyan program, melyben neurális hálózatok vannak kombinálva az emberi tudást leíró szabályokkal”

– tette hozzá Velkei Szabolcs a cég technológiai vezetője.

Világszerte mintegy húsz helyen használják termelésben az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia megoldásokat – többek között lézerdiódák, üvegszálak vagy elektromos csatlakozók gyártásánál mér és dönt a gép az ember helyett. Céljuk a monoton emberi munka kiváltása elsősorban az ipari minőségellenőrzés, mérés és előrejelzés területén. A hosszú távú víziójuk pedig az, hogy a humán munkaerő a legértékesebb kreatív kapacitását használhassa ki azzal, hogy a monoton feladatokat átengedik a mesterséges intelligencia számára.

A vállalat céljai között szerepel továbbá, hogy minél szélesebb ipari közönségnek ismertesse a mesterséges intelligenciával való problémamegoldás lehetőségeit. Legközelebb a 2020. október 19-22. között megrendezésre kerülő Automotive Hungary kiállításra készülnek egy installációval, ahol a MInD platformmal készült AI megoldásokkal lehet majd részletesebben megismerkedni. A standjuknál minden érdeklődőt várnak a Hungexpo csarnokban.

Hirdetés

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben
Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben