Hirdetés

Ma már két év alatt megtérül a mesterséges intelligenciába fektetett pénz

A deep learning napjainkban már mindenkinek ismerősen cseng, széles körben elterjedt és gyakran hallunk újabb korszakalkotó áttörésekről a technológia területén. A vállalatok mérnökei számára azonban még ma sem általános az elérhetősége. Sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan alkalmazható az egyes területeken, mit nyerhetnek vele és hogyan térül meg a befektetett idő és pénz. 

Hirdetés

Tény, hogy a mesterséges intelligencia már nem a Szilícium-völgy privilégiuma, és nem csak magasan képzett kutatók és programozók alkalmazhatják a gyakorlatban, hanem számítástechnikában jártas, de a deep learning területét mélyen nem ismerő mérnökök is fejleszthetnek AI megoldásokat. A McKinsey által végzett kutatás, melynek során iparágak képviselőit kérdezték a mesterséges intelligencia következő három évben várható hatásairól, alátámasztja azt, hogy éveken belül megkerülhetetlenné válik az integrációja és alkalmazása. Ahogy az alábbi ábra is szemlélteti, az ipari, gyártási és logisztikai területeken a válaszadók relatív többsége azt várja, hogy

az AI segítségével automatizálhatóak munkahelyek, míg a high-tech iparban és a szakmai szolgáltatásoknál inkább növekedni fog a munkaerő.

Ennek a pozitív hatásaként várható, hogy a munkaerő a gépi intelligencia fejlődésével egyre inkább a kreatív szektorok és munkakörök felé áramlik majd.

A fenti kutatással feltárt tényeken túl a költségoptimalizálás szempontjai is a mesterséges intelligencia mellett szólnak. Érdemes megfontolni alkalmazását annak tükrében, hogy egy tipikus gyártósori minőségellenőri munkakör betöltése egy műszakra évente átlagosan 5 millió forint költséget jelent a cégnek, amennyiben a közép-kelet európai régió átlag bérezését vesszük alapul.

A tapasztalatunk az, hogy a beruházás már két év alatt megtérül mindazok számára, akikkel a munkaerő kiváltásán dolgozunk együtt. Igaz ez a digitalizáció elején járó cégek esetében is, akiknek egyedi megoldásokat fejlesztettünk, de a digitálisan érettebb vállalatok is erről számoltak be, akiknél a cég dedikált mérnökei a platformunkon keresztül emelték be megoldásaikat a saját rendszereikbe

mondta el Agod Attila Machine Intelligence Zrt. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a pénzügyi megtérülést tovább javítja a mérethatékonyság, tehát ha egyforma gyártósorok dolgoznak párhuzamosan, mert csak a hardver komponenseket kell többször megvenni, hiszen a szoftveres megoldás másolható. Szintén a megtérülést javítja a járványokra való kisebb kitettség, a felgyorsult döntéshozatal és az időbeli konzisztens teljesítmény.

A magyarországi bázisú Machine Intelligence Zrt. azt tűzte ki célul, hogy a magyar ipar, élelmiszeripar és feldolgozóipar szereplőinek megmutassa, hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát a termelésükben. A digitalizáció elején járó cégeknek jellemzően egyedi megoldásokat fejlesztenek, viszont a digitálisan érettebb vállalatok mérnökeinek megtanítják, hogyan fejlesszenek AI megoldásokat maguknak a MInD platform segítségével.

A magyar mérnökök által fejlesztett Machine Intelligence Designer (MInD) platformon olyan mesterséges agyakat lehet építeni és üzemeltetni, melyek kameraképek vagy szenzorok jeleit olvasva tudnak döntéseket hozni vagy előrejelzéseket tenni a jövőre.

“Egy ilyen digitális agy neuronjainak számát tekintve egy hangya vagy egy méh agyához hasonlítható. Ugyan komplexitásában még elmarad az élőlényekétől, de a betanított feladatokat megbízhatóan és gyorsan oldja meg”

– magyarázta el Agod Attila.

“A MInD platformmal épített agy egy olyan program, melyben neurális hálózatok vannak kombinálva az emberi tudást leíró szabályokkal”

– tette hozzá Velkei Szabolcs a cég technológiai vezetője.

Világszerte mintegy húsz helyen használják termelésben az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia megoldásokat – többek között lézerdiódák, üvegszálak vagy elektromos csatlakozók gyártásánál mér és dönt a gép az ember helyett. Céljuk a monoton emberi munka kiváltása elsősorban az ipari minőségellenőrzés, mérés és előrejelzés területén. A hosszú távú víziójuk pedig az, hogy a humán munkaerő a legértékesebb kreatív kapacitását használhassa ki azzal, hogy a monoton feladatokat átengedik a mesterséges intelligencia számára.

A vállalat céljai között szerepel továbbá, hogy minél szélesebb ipari közönségnek ismertesse a mesterséges intelligenciával való problémamegoldás lehetőségeit. Legközelebb a 2020. október 19-22. között megrendezésre kerülő Automotive Hungary kiállításra készülnek egy installációval, ahol a MInD platformmal készült AI megoldásokkal lehet majd részletesebben megismerkedni. A standjuknál minden érdeklődőt várnak a Hungexpo csarnokban.

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben