Hirdetés

Kilenc magyar sportkiválóság segíti a hazai sporttech innovációkat

A SportTech Hungary Programot a magyar sporttechnológiai innovációk nemzetközi piaci felkészítésére, a külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzésére hozta létre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA), az Eximbank, és a Startup Campus Inkubátor. A programban világszinten is sikeres magyar sportolók támogatják a hazai technológiai innovációk sikerét, illetve a magyar külképviseleti hálózatok együttműködését.

Hirdetés

A kezdeményezés mögé kilenc, világszinten is elismert eredményeket elért magyar sportoló állt be sportolói nagykövetként vagy sportdiplomáciai képviselőként. Dzsudzsák Balázs, 108-szoros magyar válogatott labdarúgó, Fucsovics Márton, ATP TOP 50-es teniszező, Hanga Ádám, az FC Barcelona kosárlabda játékosa, Illés Fanni világbajnok paraúszó, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók, és Talmácsi Gábor, világbajnok gyorsaságimotor-versenyző sportolói nagykövetként a nemzetközi kapcsolati hálójuk kiterjedtsége, sikereik globális elismertsége, valamint a sportban mint iparágban való jártasságuk és tapasztalatuk révén segítik a programban résztvevő cégek nemzetközi piaci terjeszkedését. Két további sportoló, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszók diplomáciai nagykövetként támogatják a cégeket, elsősorban sportdiplomáciában, nemzetközi sportszervezetekben képviselik a magyar fejlesztések érdekeit.

Világszínvonalon teljesítő sportolóink vannak, akik mindemellett olyan kapcsolati tőkét halmoznak fel nemzetközi pályafutásuk során, ami felbecsülhetetlen érték egy olyan vállalkozás számára, amely szeretne bekerülni a legnagyobb klubok, sportszövetségek vagy például más sportolók látószögébe. Márpedig a legfrissebb magyar sporttech innovációk igen is ott vannak a globális siker küszöbén, a nagykövetek és a program támogatását kihasználva pedig remélhetőleg célba is érnek. Ez közös érdekünk, hiszen a magyar sportéletnek egyrészt szüksége van azokra az innovációkra, amelyek segítségével tartani tudjuk a tempót a világelittel, másrészt azokra az új megoldásokra is, amik mindenki hétköznapjait teszik egészségesebbé, könnyebbé, vagy éppen szórakoztatóbbá. És van még egy célunk: szeretnénk megteremteni egy olyan vállalkozói kultúrát a sportolók körében, amelyben startupokba fektetni, vagy más módon támogatni feltörekvő innovációkat egy olyan sportolói életpályamodell, ami egy profi aktív évei után vagy akár azzal párhuzamosan is izgalmas kihívásokat és szép sikereket tartogathat. Nagy örömömre szolgál, hogy a KKM támogatja ezt a missziót, amelynek én is tevékeny részese lehetek” – mondta el Vincze Ottó, miniszteri megbízott, a SportTech Hungary Program vezetője.

A SportTech Hungary felkutatja a sporthoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó legfrissebb hazai technológiai vívmányokat, és rendszerszintű támogatást nyújt számukra. A legjobb cégeket nemzetközi kapcsolati tőkével, láthatósággal, nemzetközi piacra lépési jó gyakorlatokkal és mentorációval segíti. Ebben épít a diplomácia, az üzleti és a sportvilág kölcsönösen előnyös együttműködésére is. A program során a Startup Campus inkubátor biztosítja a cégek fejlesztését támogató üzleti képzéseket. Ezek tematikája többek közt lefedi a nemzetközi piacra lépés HR kihívásait, a sportiparra jellemző marketing és PR ismereteket, a német, brit és amerikai piacra való belépési lehetőségeket helyi szakértők előadásain keresztül, valamint a nemzetközi szellemi tulajdon védelmét, és a sporttechnológiai ökoszisztéma bemutatását elismert nemzetközi és magyar szervezetek bevonásával. A cégek kapcsolati tőkéjüket a sportolói nagyköveteken túl a HEPA és a KKM segítségével gazdagíthatják, fontos kapcsolatokat építhetnek ki a HEPA nemzetközi hálózatain keresztül és a külgazdasági attasék által.

A SportTech Hungary Programba beválogatott cégek termékeiket a nemzetközi piacra fejlesztik, világszerte innovatív megoldásokat tudnak biztosítani a sportoláshoz köthető iparágak számára. Kiválasztásuknál fő szempont volt, hogy nemzetközileg validált, innovatív terméket vagy szolgáltatást kínáljanak, amelyet esetleg már külpiacokon is értékesítenek, valamint, hogy már rövid távon is exponenciális növekedési potenciállal rendelkezzenek. A programba az induláskor így öt kiemelt sporttechnológiai cég került be.

A KayakFirst szárazföldi edzésre, számos evezős sporthoz használható ergométert fejlesztett ki. A BeStrong, hazánk egyik legnagyobb fitneszpark és sporteszköz-gyártója, akik már az Amerikai Labdarúgó Szövetséggel is partnerségre léptek. A Rebound Sports pár óra alatt felépíthető és lebontható mobil keményborítású teniszpálya rendszereket készít, amelyeken akár WTA és ATP tornák is rendezhetők. A Seyu – Together for victory! a távolról szurkolók bevonásával nyújt digitális szurkolói élményt, hazai és külföldi sportklubokkal együttműködve. A Yoganotch pedig egy olyan testre illeszthető okoseszközzel rukkolt elő, amely elsősorban a jógagyakorlásban, de más sportágakban is valós idejű elemzést végez és visszajelzést ad a felhasználónak a helyes mozgásról. Emellett további tizenöt olyan, külföldi piacra készülő sporttechnológiai céget segít a SportTech Hungary Program, amelyek szellemitulajdon-védelem alatt álló prototípussal, esetleg hazai értékesítéssel rendelkeznek, vagy pilot fázisban már megkezdték a külföldi értékesítést.

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben