Hirdetés

Ki lesz az év legeredetibb középiskolása?

Nyilvános felhívásban keresi az Év felfedezettjét az InnoGEN Ifjúsági Program, ahol a pályázó középiskolások megmutathatják, miben tudnak valami kiemelkedőt és innovatívat alkotni. A programhoz olyan kivételes magyar fiatalok is csatlakoztak, akik saját példájukkal bíztatják a mai középiskolásokat, hogy merjenek eredetiek lenni: egy USA-ban űrmérnöknek tanuló hallgató, egy vakoknak szenzoros megoldást fejlesztő középiskolás, egy 16 évesen már robotkart építő diák, egy egykori gimnazista barátjával vállalkozást indító mérnökhallgató, és egy 22 évesen világrekordtartó kosaras és videós az InnoGEN nagykövetei.

Hirdetés

A Startup Campus és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szervezésében idén is elindul az InnoGEN Ifjúsági Program. A májusig tartó eseménysorozat az Év felfedezettje díj köré épül, amellyel a szervezők minél több rátermett középiskolás korú fiatalnak akarják megadni a lehetőséget arra, hogy megmutassák, miben tehetségesek. Emellett a program másik kiemelt célkitűzése egy izgalmas digitális közösség kiépítése, ahol tématerülettől függetlenül már sikeres és akár külföldön érvényesülő fiatalok példájukkal és tapasztalatukkal tudják motiválni és bátorítani a jövő generációját, valamint népszerűsíteni az innovációs és vállalkozói szemléletet.

A közel három hónapos programsorozatot a héten egy online kerkasztal-beszélgetés nyitotta. Trunk Tamás, aki 17 évesen két könyv szerzője és számos alkalommal beszélt már saját generácijáról, idén is az InnoGEN házigazdájaként tér vissza. A nyitóeseményen olyan meghatározó szakemberekkel beszélgetett az innovációról, a vállalkozói szemléletről és a fiatal tehetségekről, mint dr. Balázsi Katalin, a Nők A Tudományban Egyesület elnöke, Janosov Milán, fizikus és hálózatkutató, a Datapolis vezető adattudósa, Kölkedi Krisztián, az NKFIH főosztályvezetője, aki a Hivatal ifjúsági innováció ösztönzési és a startup ökoszisztéma fejlesztési törekvéseiért felel, valamint Farkas Dezső, a Jövőt Építők Generációja Egyesület (JÉG) alapítója és elnöke. A beszélgetés során felmerült többek közt, hogy az ötlet vagy a vállalkozói beállítottság határozza-e meg az innovációra épülő startupok sikerét; hogy hol vesznek el a jó ötletek és hol kallódik el a tehetség; hogy milyen tényezők befolyásolják egy-egy ígéretes termék vagy tehetséges ember sikerét.

A Z generációt vizsgáló tanulmányok hihetetlen tempóban sokasodnak” – mutatott rá Trunk Tamás a fiatalok irányában tapasztalt, fokozott vállalati, üzleti érdeklődésre. “Mondani is szoktam, hogy sokszor nem csak rajtunk múlik, milyenek vagyunk – képességeink, affinitásaink megítélését részben ez a “buzz” termeli ki, ami gyakran probléma-fókuszúan közelíti meg a generációnkat. Hogy miért tartom fontosnak ezt megemlíteni? Pontosan emiatt a jelenség miatt örülök azoknak az iránymutató kezdeményezéseknek, mint az InnoGEN, amik abban segítenek, hogy ez a generáció a saját képességei mentén kibontakozzon, és az idősebb generációval kapcsolódva, tudást cserélve hozzájáruljon társadalmunk fejlődéséhez. Csakis egymás egyediségének elfogadásával és nyitottsággal tudjuk felismerni a fiatalok teljesen új megközelítésű ötleteit. Ez az, ami miatt az InnoGEN zseniálisan működik” – tette hozzá.

Az Év felfedezettje felhívással a szervezők azokat az innovatív, középiskolás korú, hazai és határon túli magyar fiatalokat keresik, akik alkotásaikkal, munkásságukkal, hobbijukkal, tehetségükkel, vagy közösségi szerepvállalásukkal valami újszerűt hoztak létre, de egészen idáig még nem kaptak széles körben elismertséget vagy láthatóságot érte. Az Év felfedezettje hat téma köré szerveződik, de szigorúan vett kategóriák nélkül. Ezek az innováció és digitalizáció, a művészet és kultúra, a tudomány és kutatás, a vállalkozás és üzlet, a társadalom és fenntarthatóság, valamint a sport és egészség. A felhívásra április 25. éjfélig lehet jelentkezni, az InnoGEN Ifjúsági Program honlapján.

Ifjúsági nagykövetek bátorítják a Z generációt

Az InnoGEN hat fiatal „nagykövet” népszerűsíti, akik saját területükön kiemelkedő tehetségek, érdekes egyéni karrierutakkal. Ezzel nem csak példát mutatnak a középiskolás tehetségeknek, hanem tanácsaikkal segíteni is tudják őket.

Trunk Tamás az InnoGEN házigazdájaként tér vissza. A 17 éves fiatal előadóként és két könyv szerzőjeként minden alkalmat megragad arra, hogy korosztálya tehetségeit támogassa, és az idősebb generációnak is megmutassa, miért érdemes odafigyelniük a fiatalok ötleteire.

Varga Eszter űrmérnök-hallgató a Virginia Tech Egyetemen, akinek egészen 15 éves koráig meg sem fordult a fejében a tudományos karrier.

Kántor Kristóf autodidakta módon tanult meg programozni, és ezt a tudást használta fel arra, hogy vakok és látássérültek számára a környezetet érzékelő okos-fejpántot tervezzen.

Réti Andor a középiskolában ismerte meg vállalkozótársát, akivel elsőéves egyetemistaként vágtak bele egy fenntartható, hardveres startup elindításába.

Vas Alexa otthonról hozta a mérnöki érdeklődést, amire később a végtaghiányos gyerekeknek szánt robotkart fejlesztő vállalkozást épített.

Molnár Mátyás 22 évesen világrekordtartó extrémsportoló és tartalomgyártó, aki a videózásban találja meg az innovatív nézőpontokat.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia már a pénzügyeinket is támogatja

A mesterséges intelligencia (MI) már nem a fantasztikus filmek izgalmas látványeleme, hanem egyre inkább a mindennapjaink részét képezi, hiszen az orvostudománytól kezdve a pénzügyekig számos területen jelen van. Az ilyen irányú fejlesztések azonban még meghatározóbbak lesznek a jövőben, amelyet az is mutat, hogy világszerte egyre több forrást szánnak az MI támogatású megoldásokra a befektetők. A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol: a Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő csapatok többek között a mesterséges intelligencia segítségével újítják meg a kriptokereskedést, a könyvelést és a videójátékok világát. A K&H innovatív megoldásai pedig a pénzügyi folyamatokat és platformokat helyezik új alapokra – hangzott el a Startup Szerda eseményen.

Bővebben

A startupok harmada külföldi terjeszkedésre készül

A hazai startup ökoszisztéma életerős, a külpiacok felé orientálódik és épít a nagyvállalati partnereivel való, kölcsönösen előnyös együttműködésekre – derül ki a Startup Hungary felméréséből, amely a Microsoft támogatásával készült. A válaszok részben érdekes meglepetésekkel szolgáltak, részben alátámasztották a korábbi feltételezéseket. Döntő többségük a külpiacokra épít, de még nem döntötték el, hol képzelik el az üzleti működést.

Bővebben
Hirdetés

Lantos Csaba: innovatív ötletekben szerencsére nincs hiány Magyarországon

Lantos Csaba befektető, 2007 óta a saját befektető cégét a Lantos Vagyonkezelő Zrt vezeti, döntően az egészségügy és az élettudományok területére fókuszál. Emellett jelenleg a Richter Gedeon Ny Rt. igazgatósági tagja, valamint a MET Holding AG Igazgatóságának elnöke. Nagy örömünre a szakember részt vett a TOP 15 legígéretesebb startup lista összeállításában, ennek apropóján kérdezte őt Simon Krisztián.

Bővebben

A this is Redy intim női alsónemű nyerte el a Startup Innovációs Díjat

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot, további hét innovációs díjat, valamint az év Startup Innovációs Díját is odaítélte. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény. Az innovációs nagydíjas társaság kiválasztását titkos szavazással döntötte el.

Bővebben

A Startup Safari társalapítója a Startup Maffia következő adásában

Van pár dolog, ami nélkül már lehetetlen elképzelni a hazai ökoszisztémát, ezek egyike pedig a Startup Safari. Minden év tavaszán megnyitják ajtajaikat a cégek, startupok, befektetők és inkubátorok az érdeklődők előtt. A számos érdekes program keretében bárki betekinthet a magyar startup világ működésébe pár nap erejéig. A kezdeményezés óriási sikert aratott, évről évre számos résztvevővel büszkélkedhet a Startup Safari – és habár idén online kerül megrendezésre, a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a résztvevők átélhessék az eredeti Safari-élményt.

Bővebben

Egyetemi startupoknak ad 20 milliós befektetést a Startup Campus University

Kilencedik alkalommal indul el a Startup Campus és az MFB csoporthoz tartozó Hiventures közös, egyetemi innovációkat felkaroló inkubációs programja. A vállalkozásfejlesztési képzésre és 20 millió forintos kezdőbefektetésre épülő kezdeményezés mögé egyetemi partnerként a győri Széchenyi István Egyetem, szakmai partnerként pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Hungarian Startup University Program, valamint az Adria Port is beállt. Az inkubációra iparágtól függetlenül bármilyen ötlettel lehet jelentkezni, emellett pedig a 2021-as tavaszi-nyári program kihívásait az Adria Port határozta meg logisztika, kikötői technológia és tengeri közlekedés témakörében.

Bővebben

A startupok 80 százaléka hisz saját nemzetközi sikereiben

Elkészült a magyarországi startup világot feltérképező, eddigi legátfogóbb jelentés. A Startup Hungary által indított kutatás célja az volt, hogy következtetéseket vonjon le a hazai ökoszisztémáról és arról, mitől működhetne hatékonyabban a szektor mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Izgalmas eredményeket summáz a riport.

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások