Hirdetés

Ki lesz az év legeredetibb középiskolása?

Nyilvános felhívásban keresi az Év felfedezettjét az InnoGEN Ifjúsági Program, ahol a pályázó középiskolások megmutathatják, miben tudnak valami kiemelkedőt és innovatívat alkotni. A programhoz olyan kivételes magyar fiatalok is csatlakoztak, akik saját példájukkal bíztatják a mai középiskolásokat, hogy merjenek eredetiek lenni: egy USA-ban űrmérnöknek tanuló hallgató, egy vakoknak szenzoros megoldást fejlesztő középiskolás, egy 16 évesen már robotkart építő diák, egy egykori gimnazista barátjával vállalkozást indító mérnökhallgató, és egy 22 évesen világrekordtartó kosaras és videós az InnoGEN nagykövetei.

Hirdetés

A Startup Campus és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szervezésében idén is elindul az InnoGEN Ifjúsági Program. A májusig tartó eseménysorozat az Év felfedezettje díj köré épül, amellyel a szervezők minél több rátermett középiskolás korú fiatalnak akarják megadni a lehetőséget arra, hogy megmutassák, miben tehetségesek. Emellett a program másik kiemelt célkitűzése egy izgalmas digitális közösség kiépítése, ahol tématerülettől függetlenül már sikeres és akár külföldön érvényesülő fiatalok példájukkal és tapasztalatukkal tudják motiválni és bátorítani a jövő generációját, valamint népszerűsíteni az innovációs és vállalkozói szemléletet.

A közel három hónapos programsorozatot a héten egy online kerkasztal-beszélgetés nyitotta. Trunk Tamás, aki 17 évesen két könyv szerzője és számos alkalommal beszélt már saját generácijáról, idén is az InnoGEN házigazdájaként tér vissza. A nyitóeseményen olyan meghatározó szakemberekkel beszélgetett az innovációról, a vállalkozói szemléletről és a fiatal tehetségekről, mint dr. Balázsi Katalin, a Nők A Tudományban Egyesület elnöke, Janosov Milán, fizikus és hálózatkutató, a Datapolis vezető adattudósa, Kölkedi Krisztián, az NKFIH főosztályvezetője, aki a Hivatal ifjúsági innováció ösztönzési és a startup ökoszisztéma fejlesztési törekvéseiért felel, valamint Farkas Dezső, a Jövőt Építők Generációja Egyesület (JÉG) alapítója és elnöke. A beszélgetés során felmerült többek közt, hogy az ötlet vagy a vállalkozói beállítottság határozza-e meg az innovációra épülő startupok sikerét; hogy hol vesznek el a jó ötletek és hol kallódik el a tehetség; hogy milyen tényezők befolyásolják egy-egy ígéretes termék vagy tehetséges ember sikerét.

A Z generációt vizsgáló tanulmányok hihetetlen tempóban sokasodnak” – mutatott rá Trunk Tamás a fiatalok irányában tapasztalt, fokozott vállalati, üzleti érdeklődésre. “Mondani is szoktam, hogy sokszor nem csak rajtunk múlik, milyenek vagyunk – képességeink, affinitásaink megítélését részben ez a “buzz” termeli ki, ami gyakran probléma-fókuszúan közelíti meg a generációnkat. Hogy miért tartom fontosnak ezt megemlíteni? Pontosan emiatt a jelenség miatt örülök azoknak az iránymutató kezdeményezéseknek, mint az InnoGEN, amik abban segítenek, hogy ez a generáció a saját képességei mentén kibontakozzon, és az idősebb generációval kapcsolódva, tudást cserélve hozzájáruljon társadalmunk fejlődéséhez. Csakis egymás egyediségének elfogadásával és nyitottsággal tudjuk felismerni a fiatalok teljesen új megközelítésű ötleteit. Ez az, ami miatt az InnoGEN zseniálisan működik” – tette hozzá.

Az Év felfedezettje felhívással a szervezők azokat az innovatív, középiskolás korú, hazai és határon túli magyar fiatalokat keresik, akik alkotásaikkal, munkásságukkal, hobbijukkal, tehetségükkel, vagy közösségi szerepvállalásukkal valami újszerűt hoztak létre, de egészen idáig még nem kaptak széles körben elismertséget vagy láthatóságot érte. Az Év felfedezettje hat téma köré szerveződik, de szigorúan vett kategóriák nélkül. Ezek az innováció és digitalizáció, a művészet és kultúra, a tudomány és kutatás, a vállalkozás és üzlet, a társadalom és fenntarthatóság, valamint a sport és egészség. A felhívásra április 25. éjfélig lehet jelentkezni, az InnoGEN Ifjúsági Program honlapján.

Ifjúsági nagykövetek bátorítják a Z generációt

Az InnoGEN hat fiatal „nagykövet” népszerűsíti, akik saját területükön kiemelkedő tehetségek, érdekes egyéni karrierutakkal. Ezzel nem csak példát mutatnak a középiskolás tehetségeknek, hanem tanácsaikkal segíteni is tudják őket.

Trunk Tamás az InnoGEN házigazdájaként tér vissza. A 17 éves fiatal előadóként és két könyv szerzőjeként minden alkalmat megragad arra, hogy korosztálya tehetségeit támogassa, és az idősebb generációnak is megmutassa, miért érdemes odafigyelniük a fiatalok ötleteire.

Varga Eszter űrmérnök-hallgató a Virginia Tech Egyetemen, akinek egészen 15 éves koráig meg sem fordult a fejében a tudományos karrier.

Kántor Kristóf autodidakta módon tanult meg programozni, és ezt a tudást használta fel arra, hogy vakok és látássérültek számára a környezetet érzékelő okos-fejpántot tervezzen.

Réti Andor a középiskolában ismerte meg vállalkozótársát, akivel elsőéves egyetemistaként vágtak bele egy fenntartható, hardveres startup elindításába.

Vas Alexa otthonról hozta a mérnöki érdeklődést, amire később a végtaghiányos gyerekeknek szánt robotkart fejlesztő vállalkozást épített.

Molnár Mátyás 22 évesen világrekordtartó extrémsportoló és tartalomgyártó, aki a videózásban találja meg az innovatív nézőpontokat.

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben