Hirdetés

Kétezer euróra pályázhatnak magyar innovátorok az élelmiszeriparban

Magyarországon első ízben kerül megrendezésre a EIT Food Challenge Labs. A verseny célja, hogy az indulók innovatív ötleteket kutassanak fel az élelmiszeripar aktuális kihívásaira és ezzel egyidőben kidolgozzák a potenciális megoldásokat is. Az eseménysorozat első három napja során design thinking és service design trainerek lesznek a résztvevők segítségére, ötleteiket pedig élelmiszeripari mentorok támogatásával dolgozhatják ki. A negyedik alkalommal már a prezentációkra kerül a sor, a versenyzőknek egy pitch verseny keretén belül kell bemutatniuk munkájukat a zsűrinek. A résztvevőkre különféle szakmai díjak várnak, míg a legjobb csapat 2000 euró vissza nem térítendő támogatásban részesül. A programra november 3-ig lehet jelentkezni.

Hirdetés

Az EIT Food az Európai Innovációs és Technológiai Intézet élelmiszer-szakterülettel foglalkozó, tudományos és innovációs közössége, amelynek feladatai közé tartozik többek között az élelmiszeripari és mezőgazdasági területre fókuszáló oktatási, innovációs és vállalkozásfejlesztési programok szervezése. Az EIT Food legfontosabb küldetésének a fenntartható gazdasági növekedést tartja, mindehhez pedig azzal járul hozzá, hogy startupokat és innovátorokat támogat ötleteik megvalósításában. A közösség hat fő területre fókuszál: alternatív fehérjék, fenntartható mezőgazdaság, célzott táplálkozás, fenntartható akvakultúra, digitális nyomonkövethetőség, valamint a körforgásos élelmiszerláncok.

Az program során olyan fókuszterületek kerülnek majd kiválasztásra, amelyek jelenleg Magyarországon a legaktuálisabbak, így a csapatok valós, jelenkori élelmiszeripari problémákra és kihívásokra kereshetik az innovatív megoldásokat.

A Challenge Labs célja, hogy a résztvevők társaik és iparági szakértők segítségével, innovatív módszereket alkalmazva olyan újszerű ötleteket hozzanak létre és teszteljenek, amelyek valós élelmiszeripari kihívásokra jelenthetnek megoldást.

A programra elsősorban olyan hallgatók, már lediplomázott fiatalok és szakemberek jelentkezését várják, akik táplálkozásra, biotechnológiára, mezőgazdaságra, élelmiszer-tudományokra, informatikára, pszichológiára és üzleti tanulmányokra szakosodtak. Emellett várják azon érdeklődők jelentkezését is, akik úgy érzik, hogy megfelelő szakmai tudással rendelkeznek és eszköztárukkal hozzá tudnak járulni a kreatív élelmiszeripari megoldások tervezéséhez.

Az EIT Food Challenge Labs magyarországi programsorozata az online térben zajlik, a résztvevők négy héten át, hétfőnként találkoznak egymással. Az aktuális kihívás ismertetését követően a csapatok a design thinking és service design metodika elsajátítása során ötletelnek, kutatnak, prototípust építenek, a mentorok visszajelzései alapján fejlesztik ötleteiket, majd a legvégén szakmai zsűri előtt prezentálják azokat.

A program a következőképpen épül fel:

  • Az első alkalom során (november 8-án) a résztvevők megismerik a kihívást, 4-5 fős csoportokat alkotnak, majd új módszertanok és különböző tervezői eszközök kipróbálása után kidolgozzák a fő kutatási kérdéseket.
  • A második alkalommal (november 15-én) az ötletelésen és a prototípus elkészítésén lesz a fókusz.
  • Harmadik alkalommal (november 22-én) élelmiszeripari mentorok segítségével fejleszthetik tovább koncepcióikat.
  • Az eseménysorozat november 29-én egy pitch versennyel zárul, amely során minden csapat bemutatja ötleteit a szakmai zsűri előtt. A győztes az EIT Food jóvoltából egy 2000 euró összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül, de további értékes szakmai díjak is kiosztásra kerülnek.

Az EIT Food magyarországi, a Campden BRI Magyarország által végzett Hub tevékenységét a PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. vállalkozásfejlesztési tevékenységével támogatja.

Az EIT Food Challenge Labs programról további információ a Klímainnovációs Közösség honlapján található: https://klimainnovacio.hu/hu/program/eit-food-challenge-labs-2021

A programra november 3-ig várják az érdeklődők jelentkezését az alábbi jelentkezési lap kitöltésével: https://bit.ly/EIT-Food-Challenge-Labs-jelentkezes

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben