Hirdetés

Kell-e diploma, hogy startupunk sikeres legyen?

A rövid válasz az, hogy statisztikailag igen, kell! A Techcrunch gyűjtéséből kiderül, hogy az unikornisok alapítóinak nagy része legalábbis néhány évet eltöltött (elit) egyetemen, mielőtt meghódította a világot (Mark Zuckerberg mellett a leghíresebb diploma nélküli startupperek Steve Jobs, Steve Wozniak és Bill Gates). Magyarországon és a közép-európai régióban még nehezebb végzetség nélküli sikeres startuppert találni, pedig a diplomának gyakran köze sincs az üzleti termékhez. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

A világ egyik leghíresebb inkubátora, az Y inkubátor által finanszírozott startupok közül is, akik később unikornisok lettek, csak a 11%-ban volt olyan alapító, aki nem végzett el legalább egy főiskolát/egyetemet. Ezeknek is a 40% elkezdett egy híres egyetemet, tehát az időbefektetést beletette, hogy felvegyék, csak nem végezte el – derül ki a Techcrunch cikkéből.

Ezért is elvárás, hogy diplomája legyen a startup alapítójának

Természetesen startup gigászaink nem – kizárólag – az egyetemeken kapott gyakorlati tudást használták fel a későbbi sikereikhez, de az egy komoly jelzés, hogy képes volt 3-4-5 évet belerakni és elvégezze az aktuális tanulmányait. befektetői oldalról még az is teljesen irreleváns, hogy pontosan mit tanult, mert sokkal inkább az elkötelezettséget nézzük, nem pedig a konkrét tanulmányokat.

Nagyjából egy kockázati tőke cég az átnézett cégek 1%-ba fektet bele, ezért különösen fontos, hogy valami megragadja a befektető szemét. Mindenki a gyémántot keresi a szénakazalban, akkor pedig egy különleges tapasztalat/diploma sokat segít azon, hogy az alapítók bejussanak az ajtón főleg seed fázisban, amikor a befektetés legnagyobb része még mindig azon múlik, hogy elhiszi-e a befektető, hogy ez a kis cég megtudja-e csinálni azt a nagy álmot, amit mondanak. Természetesen ez csak az ajtón juttattja be, utána már az üzleti modellje viszi tovább.

A Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelőnél sem más a helyzet

Kíváncsiságból megnéztem, hogy ez a mi portfolióinkban, 9 cégnél, hogy alakul és azt kell mondanom, hogy egyetlen egy olyan cégbe sem fektettünk, ahol az alapító/k legalább főiskolai végzettséggel nem rendelkeznek. Ez részben persze azzal is magyarázható, hogy mivel a Vespucci Partners tech és deep tech befektető, ezért szükséges a középfokúnál magasabb végzettség.

Ezen túl ebben a régióban még több száz startup átnézése után is ritka mint a fehérholló, amikor olyan cég jön hozzánk amikor az alapítók még el sem végezték a főiskolát és jó példát is nagyon keveset láthattak abba, hogy hogyan lehet nagyon fiatalon jól és jót építeni. Nem véletlen az sem, hogy kockázati tőke-alapunkkal a Hungarian Startup University Programban (HSUP) kiemelt szerepet vállaltunk.

Ezért, ha másra nem is arra biztosan jó, hogy statisztikailag hamarabb bejuss egy kockázati tőkéshez, ha diplomával rendelkezel.

Balázs Gergely, a Vespucci Partners investment managerének, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben
Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben