Hirdetés

Jubileumi 240. tanévnyitó a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az első elődintézményének alapítási évfordulóját és elmúlt közel két és fél évszázados történetét ünnepli 2021 szeptemberétől. Az ünnepi tanévben a BME-n született találmányokat, újításokat és a műegyetemi kiválóságokat bemutató látogatóközpont létrehozását készíti elő az intézmény, amelynek tervezésére hallgatói pályázatot hirdettek a Műegyetem tanévnyitó ünnepségén.

Hirdetés

Czigány Tibor rektor beszédében köszöntötte a Műegyetem közel 5000 új, elsőéves hallgatóját, mint mondta: „Az oktatás, a kutatás és az újító innováció egyszerre jelen van Egyetemünkön, hiszen a BME jövőformáló egyetem, közel két és fél évszázada határozzuk meg azokat a technológiai és műszaki újításokat, melyek hazánk és sokszor a világ működését formálják.” Hozzátette: „Legyenek büszkék arra, hogy felvételt nyertek a Műegyetemre, hiszen a BME-n kiemelkedően magas a felvettek átlagpontszáma. Egyetemünk nemzetközi elismertsége, a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye is imponáló, mert a világ egyetemeinek első 5%-ban vagyunk, nem véletlen, hogy 3000 külföldi hallgató tanul nálunk, és számuk évről-évre növekszik.”

A rendezvény díszvendége, Habsburg György nagykövet beszédében az Egyetem történetének a családjához köthető mérföldköveit gyűjtötte egybe. Kiemelte, hogy a Műegyetem az elmúlt évszázadokban a magyar gazdasági fejlődés és műszaki újítások létrehozásának hajtóerejét adta a tehetségek képzésével, és az intézmény jelentősége egyre nő a nemzetközi innovációs együttműködésekben. Habsburg György a Műegyetem díszpolgáraként, valamint az intézmény alapításakor a magyar mérnökképzést felkaroló és támogató Habsburg-család képviseletében is szólt a Műegyetem közösségéhez és kívánt sikeres tanévet az Egyetem diákjainak és oktatóinak. Az eseményen sor került a Műegyetemi Látogatóközpont vendégkönyvének megnyitására, amelybe az első bejegyzést Habsburg György nagykövet írta.

Kotán Attila kancellár  beszédében a jelenlét és részvétel lehetőségét emelte ki, ami a járvány miatti másfél éves bezártság után új lendületet adhat. Beszélt az Egyetem előtt álló fejlesztési feladatokról, amit a „BME Science Park” program foglal össze. Az egyetemen új Innovációs és Fejlesztési Központ épül, Balatonfüreden megnyílik a BME Tudásközpontja, a kampuszon K+F célú 5G hálózat létesül. Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelte a szervezeti és működési struktúra korszerűsítését is, mint az egyetem versenyképességének fontos elemét.

A Műegyetem első elődintézménye, az 1782. augusztus 30-án létrejött Institutum Geometrico-Hydrotechnicum volt az első polgári mérnökképző intézet Európában, amelyben egyetemi szervezetben oktatták a műszaki tudományokat.  Ez az intézmény 1856-tól – a műszaki felsőoktatás fejlesztését szorgalmazó és jelentősen támogató – Habsburg József nádor nevét viselte, majd 1871-ben egyetemi rangot kapott, belőle fejlődött ki a mai Műegyetem. A BME az ünnepi tanévben számos eseménnyel emlékezik az elmúlt évszázadok eredményeire. A BME240 eseménysorozat rendezvényeiről a bme.hu/bme240 oldalon, valamint a bme.hu híroldalán és eseménynaptárában tájékozódhatnak az érdeklődők.

Alapításának 240. évfordulója alkalmából az intézmény létrehozza a Műegyetemi Látogatóközpontot, ahol 2022 májusától megtekinthetők lesznek a BME-hez kapcsolódó kutatási eredmények, érdekességek és egyetemtörténeti mérföldkövek.

Czigány Tibor rektor ezzel kapcsolatban elmondta: „A Látogatóközpont megvalósításába bevonjuk hallgatóinkat, ezért szeptember 3-án hallgatói pályázatot jelentettünk meg a Látógatóközpont tervezésére. Várjuk a leendő építészektől a vegyészekig, a közgazdászoktól a gépészekig, az informatikusoktól az építőmérnökökig a pályázókat, hogy együtt megfogalmazzák azt a gondolatot, amely köré a központ szervezhető. A pályázaton csak olyan, legalább két főből álló hallgatói csapatok indulhatnak, amelyek hallgatói legalább két különböző karról vannak.”

Hirdetés

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben
Hirdetés

Innovatív gyerekjáték csere-bere platform nyerte a startup versenyt

Lezárult az országos Ideathon 4.0 by K&H verseny első fordulója: a hétvégén volt az első győri megmérettetés, amelyen a FoxToy gyerekjátékok cseréjét IT logisztikai módon támogató platformjának pályázata lett a befutó. Az Ideathon 4.0 by K&H célja, hogy a csapatok az innovációra és a fenntarthatóságra fókuszáló bankoláson túli szolgáltatásokra tegyenek javaslatokat.

Bővebben

Az Amazon az MGM filmstúdió felvásárlására készül – de vannak ellenlábasai

Meglepő helyről érkezett ellenvetés az Amazon tervezett üzlete, az MGM felvásárlása kapcsán, négy amerikai szakszervezet arra szólította fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), hogy akadályozza meg a tranzakciót. Közben úgy tűnik, az Amazon egyre komolyabban gondolja médiás terveit, hírek szerint kisebbségi részesedést szerezhetnek az NFL, a profi amerikaifutball-liga médiás érdekeltségeiben.

Bővebben

A jövő magyar startupjait díjazták az AHa!Brainstore Startup 4.0 versenyén

A Demo Day-jel és díjátadóval véget ért az egyik legjelentősebb vállalati startup program idei eseménye, az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0. Az Antenna Hungária által kiírt megmérettetésnek minden résztvevője nyertesnek tekinthető, miután a verseny során jelentős, a későbbiekben jól kamatoztatható, hasznos tapasztalatra tehettek szert.

Bővebben

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup, a Wenerate. A Start it @K&H inkubátorban működő fenntarthatósági startup adatalapú szoftvere a cégek teljes energia-gazdálkodását képes mérni, elemezni és megtalálni azokat a beavatkozási pontokat, amelyekkel szinte azonnal CO2-csökkenést lehet elérni, akár költséges beruházások nélkül is.

Bővebben

Magyarország vonzó a megújuló energiák alkalmazása szempontjából

Magyarország idén bekerült a megújuló energia befektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé. Az EY globális rangsorán elért hazai eredményhez nagyban hozzájárult a napelemes rendszerek állami támogatása. A nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint a hálózatok fejlesztése mellett a szénalapú energiatermelés kiváltása is elengedhetetlen a karbonkibocsátás csökkentéséhez és az uniós célok eléréséhez.

Bővebben

40 millió eurós tőkeemelés a csomagolóanyagos startupnál

A Packhelp, az európai piac vezető, egyedi csomagolásokkal foglalkozó menedzselt piactere lezárta 40 millió eurós Series B tőkeemelési körét, jelentette be a befektetésben részt vevő budapesti székhelyű PortfoLion Capital Partners. A régió egyik és a lengyel piac eddigi legnagyobb Series B befektetésében a PortfoLion és a párizsi székhelyű InfraVia növekedési alapja mellett az FJ Labs

Bővebben