Hirdetés

Jubileumi 240. tanévnyitó a Műegyetemen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az első elődintézményének alapítási évfordulóját és elmúlt közel két és fél évszázados történetét ünnepli 2021 szeptemberétől. Az ünnepi tanévben a BME-n született találmányokat, újításokat és a műegyetemi kiválóságokat bemutató látogatóközpont létrehozását készíti elő az intézmény, amelynek tervezésére hallgatói pályázatot hirdettek a Műegyetem tanévnyitó ünnepségén.

Hirdetés

Czigány Tibor rektor beszédében köszöntötte a Műegyetem közel 5000 új, elsőéves hallgatóját, mint mondta: „Az oktatás, a kutatás és az újító innováció egyszerre jelen van Egyetemünkön, hiszen a BME jövőformáló egyetem, közel két és fél évszázada határozzuk meg azokat a technológiai és műszaki újításokat, melyek hazánk és sokszor a világ működését formálják.” Hozzátette: „Legyenek büszkék arra, hogy felvételt nyertek a Műegyetemre, hiszen a BME-n kiemelkedően magas a felvettek átlagpontszáma. Egyetemünk nemzetközi elismertsége, a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye is imponáló, mert a világ egyetemeinek első 5%-ban vagyunk, nem véletlen, hogy 3000 külföldi hallgató tanul nálunk, és számuk évről-évre növekszik.”

A rendezvény díszvendége, Habsburg György nagykövet beszédében az Egyetem történetének a családjához köthető mérföldköveit gyűjtötte egybe. Kiemelte, hogy a Műegyetem az elmúlt évszázadokban a magyar gazdasági fejlődés és műszaki újítások létrehozásának hajtóerejét adta a tehetségek képzésével, és az intézmény jelentősége egyre nő a nemzetközi innovációs együttműködésekben. Habsburg György a Műegyetem díszpolgáraként, valamint az intézmény alapításakor a magyar mérnökképzést felkaroló és támogató Habsburg-család képviseletében is szólt a Műegyetem közösségéhez és kívánt sikeres tanévet az Egyetem diákjainak és oktatóinak. Az eseményen sor került a Műegyetemi Látogatóközpont vendégkönyvének megnyitására, amelybe az első bejegyzést Habsburg György nagykövet írta.

Kotán Attila kancellár  beszédében a jelenlét és részvétel lehetőségét emelte ki, ami a járvány miatti másfél éves bezártság után új lendületet adhat. Beszélt az Egyetem előtt álló fejlesztési feladatokról, amit a „BME Science Park” program foglal össze. Az egyetemen új Innovációs és Fejlesztési Központ épül, Balatonfüreden megnyílik a BME Tudásközpontja, a kampuszon K+F célú 5G hálózat létesül. Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelte a szervezeti és működési struktúra korszerűsítését is, mint az egyetem versenyképességének fontos elemét.

A Műegyetem első elődintézménye, az 1782. augusztus 30-án létrejött Institutum Geometrico-Hydrotechnicum volt az első polgári mérnökképző intézet Európában, amelyben egyetemi szervezetben oktatták a műszaki tudományokat.  Ez az intézmény 1856-tól – a műszaki felsőoktatás fejlesztését szorgalmazó és jelentősen támogató – Habsburg József nádor nevét viselte, majd 1871-ben egyetemi rangot kapott, belőle fejlődött ki a mai Műegyetem. A BME az ünnepi tanévben számos eseménnyel emlékezik az elmúlt évszázadok eredményeire. A BME240 eseménysorozat rendezvényeiről a bme.hu/bme240 oldalon, valamint a bme.hu híroldalán és eseménynaptárában tájékozódhatnak az érdeklődők.

Alapításának 240. évfordulója alkalmából az intézmény létrehozza a Műegyetemi Látogatóközpontot, ahol 2022 májusától megtekinthetők lesznek a BME-hez kapcsolódó kutatási eredmények, érdekességek és egyetemtörténeti mérföldkövek.

Czigány Tibor rektor ezzel kapcsolatban elmondta: „A Látogatóközpont megvalósításába bevonjuk hallgatóinkat, ezért szeptember 3-án hallgatói pályázatot jelentettünk meg a Látógatóközpont tervezésére. Várjuk a leendő építészektől a vegyészekig, a közgazdászoktól a gépészekig, az informatikusoktól az építőmérnökökig a pályázókat, hogy együtt megfogalmazzák azt a gondolatot, amely köré a központ szervezhető. A pályázaton csak olyan, legalább két főből álló hallgatói csapatok indulhatnak, amelyek hallgatói legalább két különböző karról vannak.”

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben