Az új termék gyógyhatását egy GABA jelű, nyugtató hatású gamma-amino-vajsav megnövelt tartalma révén fejti ki, amely megelőzi a magas vérnyomás kialakulását. A hagyományos paradicsomfajták rendelkeznek egy olyan génnel, amely a GABA szintet korlátozza. Ezt a gént az új fajtából eltávolították – számolt be a thejapannews.com alapján az Agroinfo.

Másfél évvel ezelőtt az egészségügyi minisztérium megállapította, hogy a génszerkesztéssel előállított élelmiszer alapanyagok a hagyományos nemesítéssel előállítottakkal azonos elbánásban kell részesíteni, azaz az ilyen anyagok nem tekintendők génmódosítottnak. A japán egészségügyi hatóságokkal folytatott tárgyalás és egy szakértői panel döntése után a feltaláló vállalat engedélyt kaphat az új fajta termesztésére és forgalmazására.

Ez lehet Japánban az első termesztésre és fogyasztásra engedélyezett génszerkesztett növényfajta, mivel ezt az eljárást a közelmúltig tiltották az élelmiszer termékek módosításában. Az eljárás hasznosságára az idei kémiai Nobel-díj nyertese hívta fel a figyelmet. A megfelelő engedélyek megszerzésére azonban legalább egy vagy másfél évet kell várni.