Hirdetés

Innovatív ötletek energiái robbantották fel a vidéki várost

A hétvégén zajlott le Magyarország egyik legnépszerűbb vidéki startup eseménye, a győri Ideathon 2.0. Rekord számú résztvevő és ötlet vett részt Start It Up Győr szervezésében létrejött, és az INPUT Program a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Szintézis-Net Kft. főtámogatásával megvalósult három napos rendezvényen. Az Ideathon GYŐR verseny célja, a régió innovatív ötleteinek a következő szintre emelése.

Az Ideathon Győr első alkalommal 2018-ban került megrendezésre azzal a céllal, hogy a helyi ötletgazdák, illetve a startup ökoszisztéma szereplői egy kis betekintést nyerjenek abba az izgalmas folyamatba, mely során egy ötletből üzlet, vagy vállalkozás születhet. Az Ideathon 2.0 ezúttal már három napos volt.

Pénteki programját az ötletbörze határozta meg – itt a közel száz résztvevő összesen 40 innovatív vállalkozási ötlettel állt ki, és osztotta meg a közösséggel az elképzeléseit, majd a pitchek után ebből 13 ötlet került kiválasztásra, ami köré szerveződtek a csapatok, hogy a további napokon ezeket a mentorok segítségével kidolgozhassák. Szombattól tehát megkezdődött az érdemi munka. Vidos Péter faciliátor előadásával indult a nap, ahonnan a csapatok rengeteg inspirációt meríthettek, majd a szakmai mentorok is bemutatkoztak és elindult a csapatmunka érdemi része, melynek keretében végül 11 vállalkozási ötlet került kidolgozásra.

A versenyző csapatok olyan lendülettel álltak bele az új tudás gyakorlati felhasználásába, hogy többen ebédelni is majdnem elfelejtettek. A mentorok különböző szakterületeken kapcsolódtak be a munkába, így tudtak segíteni az üzleti modell kidolgozásában, stratégiában vagy éppen a validálásban, majd a nap végén megérkezett Benkő Vilmos is, aki hazánk egyik legszakavatottabb nyilvános beszéd és pitch szakértője. Előadása nyomán a versenyzők újabb motivációt kaptak, így a közös munka a villámprezentációk előkészítésén éjszakába nyúlóan folytatódott. A kialakult hangulatot Tompa Krisztián, a GYMSKIK nevében így foglalta össze: „Azt éreztem, hogy elképesztő energiák szabadultak fel a verseny alatt, és büszke vagyok rá, hogy ez a Kamara falai közt történt. Hihetetlen jó csapattal szerveztük és fantasztikus résztvevőkkel valósítottuk meg ezt a három napos rendezvényt, amely úgy hozta össze az innovatív gondolkodású ötletgazdákat, mentorokat, befeketetőket, hogy valódi közösséggé kovácsolódtak. Remélem ez a szikra tovább izzik majd és lángra lobbantja a város fiataljainak vállalkozói kedvét” – vélekedett. A közösség összefogásának egyik indikátora az is, hogy a közös vacsora érintetlen maradékait eljuttatták a város hajléktalanjainak.

Vasárnap délelőtt az izgalom csúcsra járatódott. Ekkor ugyanis már időnyomás alatt kellett véglegesíteni a prezentációkat és a pitcheket, az ebédszünet után ugyanis kezdődött a verseny éles része – megérkezett a magasan kvalifikált szakmai zsűri: Bedő Beatrix, a budapesti Impact Hub alapítjója, Csendes Olivér, a Pioneers bécsi vezetője, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, Farkas Andor, a SZINTÉZIS-NET vezetője és Károlyi Antal, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület elnöke. A három perces pitchek után a versenyzők a zsűri által feltett kérdésekre is válaszoltak, majd értékes és építő visszajelzéseket kaptak. Szabó Krisztián, az INPUT Program győri képviselője elmondta, hogy a szervezők irányába is elismerő szavakkal nyugtázták a versenyt.

„Remek visszajelzés számunkra, hogy a hazai és az osztrák szakmai elit elismeri törekvésünket és kifejezték támogatásukat irányunkban.”

mondta Krisztián. Tüske Tamás, az Ideathon és a Start It Up Győr közösség egyik alapítója azt emelte ki, hogy az Ideathon 2.0 bebizonyította, hogy a vállalkozás és az ötlet kortalan műfaj. „Mikor elkezdtük promótálni a rendezvényt a régióban, akkor sokan kérdezték tőlem, hogy ez a verseny szól-e nekik is, jöhetnek-e ha éppen túl fiatalnak vagy idősnek érzik magukat. Utólag is azt kell mondanom, hogy ez a verseny mindenkinek szólt kortól függetlenül, hiszen a legidősebb és a legfiatalabb versenyző közötti életkor különbség 51 év volt.” A rendkívül sokszínű tábor izgatottan várta a végeredményt. Az eredményhirdetéren kiderül, hogy a dobogó harmadik fokára a HOMER került fel, akik egy randiapplikációk elvén működő albérletkereső alkalmazásfejlesztésén dolgoznak. Második helyezett a Game of Languages ötlete végzett, akik online stratégiai játék nyomán erősítenék a fiatalok nyelvtanulási motivációját. Az ő esetükben a zsűri külön kiemelte, hogy a döntésükben a legmeghatározóbb az alapító elszántsága és a szakterület iránti szenvedélye volt. „Olyan volt ez a hétvége, mint egy szélvihar, ami hozott magával tudást, motivációt, inspirációt, fantasztikus embereket és aztán magával ragadott minket is. Egyszerűen hihetetlen, amit most érzek!” – fogalmazott Balassa Réka ötletgazda az érzéseivel kapcsolatban. Az első helyezett pedig az InstaJuice csapata lett, akik liofilizáció útján készítenének vitaminokban gazdag gyümölcs alapú italport. Kerényi Tamás az ötletgazda így foglalta össze az Ideathonon szerzett tapasztalatait:

A legfontosabb dolog, amit az Ideathon adott, az egy olyan keret és sorvezető volt, mely segített minket abban, hogy mindig a következő lépésen gondolkodjunk és ne csapongjunk.”

„Ebben főleg Vidos Péter segített, de úgy egészében az összes mentor, akik nagyon gyorsan felvették a mi tempónkat, pedig ők is folyamatosan ugráltak és segítettek ha elvesztünk a sok megoldási lehetőség között. A validáció, és az utcai kérdőívezés során jó volt későbbi felhasználókkal beszélgetni és megismerni sok-sok beszélgetés mentén a motivációjukat és problémáikat, így közelebb jutottunk ahhoz, hogy a termékfejlesztést elkezdjük.” Tamás elmondta, hogy a verseny nyomán rengeteg megkeresést kaptak és megannyi bíztatást, hogy csinálják tovább, mert az innovatív megoldásukra nagy szükség van.

Szabó Krisztián összegzésképpen elmondta, a szervezőcsapat a résztvevőktől is rengeteg pozitív visszajelzést és további inspirációt kapott a verseny végeztével. „A csillogó szemű sugározó ötletgazdák egytől-egyig arról számoltak be, hogy olyan dolgot tapasztaltak meg, amiért örökké hálásak lesznek. Mindegyik csapat továbbra szeretne menni ötletével és azt mondják első dolguk az lesz, hogy ismerőseinek elmeséljék az Ideathon erejét. Ennél talán nem is kell számunkra nagyobb elismerés!” Tüske Tamást arra a kérdésünkre, hogy hogyan tovább, elmondta: „Az Ideathon Dunántúl legnagyobb ötletversenyévé nőtte ki magát, amelyre az ország különböző pontjairól, sőt még a határon túlról is érkeztek résztvevők. Itt nincs megállás, a következő Ideathont őszre tervezzük és szeretnénk a mostani sikert is túlszárnyalni.” Mi biztosan ott leszünk!

 

 

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben

Hild Imre: Az állam pénzköltő narratívája és a jó példák hiánya tehet arról, hogy nem elég jók a magyar startupok

A magyar állam működésében a pénz határoz meg mindent, és ő akarja megmondani, hogy milyen a jó startup – miközben a szerepe csak az kéne legyen, hogy a szereplők közti kommunikációt biztosítsa. Ráadásul sokszor sem a startupok, sem a tanácsadóik nem tudják, hogy hogyan kéne jó startupot építeni. Erről és még rengeteg másról beszélgettünk Hild

Bővebben