Hirdetés

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Hirdetés

Az egész világot érintő koronavírus-világjárvány miatt 2021-ben csak online, azonban idén január 5. és 8. között már negyvenezernél is több látogató személyes részvételével rendezték meg a Las Vegas-i CES technológiai showt, amelyre összesen 119 országból érkeztek a technológiai és az innovációs iparág elsőszámú szakemberei. A magyarországi innovációs ökoszisztémát a Vespucci Partners csapata – köztük Sohajda Júlia és Macher Péter társ-alapítók és partnerek, Zsigmond Levente befektetési igazgató és Balázs Gergely befektetési menedzser –, valamint a magyar-amerikai hibrid üzleti modelljéről ismert kockázati tőkealap-kezelő három portfóliócége, a Haris Digital, a Mollia és az IMM-DATA képviselte.

A Haris Digital díjnyertes Ipar 4.0-s megoldásával volt jelen

Az Ipar 4.0 területén tevékenykedő Haris Digital egy gyártás-digitalizációs megoldással érkezett az eseményre, amelynek segítségével gyakorlatilag 24 órán belül, bármilyen gépet, berendezést képesek „felokosítani”. A Haris Digital USA-ban is díjazott megoldását egy pici szenzorként kell elképzelni, amelyet felhelyeznek a gép egy adott pontjára, hogy az számolja a rezgés és mozgásadatokat, hogy ezt követően IoT szenzorokkal és AI alapú algoritmusokkal felmérjék a gépek termelését. Az így kinyert adatok hasznos információval szolgálnak a gyártóvállalatok termelési szakembereinek, hogy növelni tudják a hatékonyságukat, ezáltal csökkentve a környezetterhelést is.

A Mollia forradalmi eljárás hoz a robotok tanításában

A 2016-ban alapított Mollia célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. A magyar startup fejlesztésének legfontosabb és legizgalmasabb újdonsága egy nyelvszerű tanulási rendszer, amely az emberi mozgást geometriai építőelemek egységes rendszerében írja le. Ugyanis a Mollia alapítóinak víziója szerint a robotok idővel egy átlag család számára is elérhetőek lesznek, a ma még utópisztikus vízió realizálásáig pedig játékot fejlesztenek, amelyben meg lehet tanítani a robotot különböző mozgásokra, aminek köszönhetően megnövekedhet a mozgáskészlet, amit később egy fizikai robotba lehetne átültetni.

Adatokkal növeli a hatékonyságot az IMM-DATA

Az IMM-DATA termelő vállalatoknak segít csökkenteni a költségeiket, egyúttal növelni a hatékonyságukat egy a termelő gépekről és perifériákról valós idejű adatokat szolgáltató megoldás segítségével, amely lényegében három fő – egy hardveres, egy szoftveres, valamint egy bevezetési vagy alkalmazási tanácsadásból – részből áll. Az IMM-DATA hardverei saját fejlesztésűek, a szoftvere pedig bármilyen eszközön futó böngészőből elérhető, különböző elemekkel kiegészülve, ráadásul a szolgáltatásaikat a Microsoft Azure felhő környezetben működtetik, ezáltal is garantálva a gyors és rugalmas bevezethetőséget.

„A magyar startupoknak ott a helye a világ élvonalában”

„A Vespucci Partners csapatának több célja is volt a rendezvényen való részvétel kapcsán. Kockázati tőkelapként szerettük volna a világ vezető szakembereitől megtudni, melyek az innovációs iparág legforróbb trendjei, személyesen meggyőződni arról, hol tart a világ azokon a területeken, ahol a Vespucci Partners portfóliócégei működnek. Ugyanakkor fontos volt az is, hogy megtudjuk, a világ különböző piacain mely iparágakba, technológiákba fektetnek a legtöbben, hiszen miután egy startupba invesztálunk, az adott vállalkozásnak két-három körön keresztül további befektetéseket kell kapnia, majd exitelnie. Ehhez olyan területekre szükséges befektetnünk, amelyek vagy aktuálisan, vagy három-öt év múlva illeszkednek a trendekbe. A Las Vegas-i show bebizonyította, hogy a magyar startupoknak ott a helye a világ élvonalában” – mondta Suhajda Júlia, a Vespucci Partners társalapítója.

Magyar építkezés az USA-ban az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezésében

A CES-en, valamint az azt követő tanulmányúton való részvételt és kapcsolódó szakmai programokat az INPUT Program és az Express Innovation Agency szervezte és biztosította. A két szervezet közös célja, hogy minőségi és releváns szakmai eseményeken, üzleti találkozókon biztosítson részvételt hazai innovatív vállalkozások számára, ezáltal elősegítve sikeres külpiacra lépésüket. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részét érintő tanulmányútra a szervezők nyílt felhívás keretében, több körben választották ki a résztvevőket. A zsűri értékelése alapján végül tizenkét startup pallérozódott az Amerikai Egyesült Államokban.

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben