Hirdetés

Indulhat a balatoni startup élet! – Megnyílt az első coworking iroda Balatonfüreden

Bár Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egymást érik a jobbnál jobb közösségi irodák, a balatoni régió eddig valamiért kimaradt a sorból. Két fiatal viszont meglátta a lehetőséget Balatonfüred történelmi városrészének egyik helyiségében, és inspiráló közösségi térré, irodává és dizájn bolttá alakították az éveken át üresen álló üzletet.

„Szerettünk volna saját irodát, végül csináltunk egyet másoknak is” – mesélik a füredi Nomád Coworking & Design Shop megálmodói, Varró Anna és Gyana Dániel. Ahogy a projekt tervezése haladt, úgy formálódott a koncepció is.

„Az általunk ismert közösségi irodák jellemzően hatalmas alapterületűek, így könnyű több funkciót biztosítani bennük, a közösségi terektől a kávézón át egészen a tárgyalókig vagy konferencia termekig. Nekünk viszont 42 négyzetméterünk volt megvalósítani és összesűríteni mindazt, amit egy jó közösségi irodáról gondolunk.”

A feladat nem volt egyszerű, hiszen a digitális nomádok – a népes közösség, akiknek csak egy kényelmes székre, stabil internetkapcsolatra és számítógépre van szükségük, hogy dolgozzanak, és a KSH adatai alapján már közel félmillióan vannak itthon – igényei egyre szerteágazóbbak.

Már rég nem elég egy asztal, néhány szék vagy egy puritán tárgyaló. Kell az inspiráló miliő, az összetartó közösség, a változatos programok és az extra szolgáltatások.

A füredi Nomádban egyszerre 10-12 fő tud kényelmesen dolgozni, négyen akár egy privát tárgyaló részen is összeülhetnek, ötletelhetnek, prezentálhatnak.

Külön munkaállomások, nagy terek és termek nincsenek, viszont minden otthonos, közvetlen, a tömör fa bútorok, a végletekig csiszolt részletek – mint például a mobiltöltő állomás, az asztal közepébe rejtett elosztó, vagy az inspiráló könyveket tartalmazó mini-könyvtár – és az aprócska dizájn bolt tovább erősíti a hely pozitív, inspiráló hangulatát.

A Nomád belső terét Indonézia közösségi irodái ihlették, ahol minden részletből a természetesség, a szabadság, a nyers energia sugárzik. Az enteriőrt a tulajdonosok maguk alakították ki, az asztalosmunkában egy borász és egy fotós barátjuk segített.

„Fontos volt, hogy egyedi teret hozzunk létre, és ne tömeggyártott bútorokkal pakoljuk tele az üzletet, pusztán a funkciókra hagyatkozva. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nomádban minden az, aminek látszik: a fa az fa, a bőr az bőr, a fém az fém. Ugyanígy szeretnénk, hogy a hozzánk érkező nomádok is „valódiak” legyenek, és rövidesen már ne csak egy-egy betévedő IT-sról vagy marketingesről, hanem stabil közösségről beszélhessünk.”

A dizájn bolt ötletét szintén külföldi minták és saját igények szülték.
„Többször, amikor meghívtak minket születésnapokra, annyira sokat kellett dolgoznunk – a Nomádon kívül egy marketingcéget üzemeltetünk –, hogy esélyünk sem volt beszerezni az ünnephez és ünnepelthez méltó ajándékot itt, Balatonfüreden.”

A Nomádban akkor is találni egy-egy stílusos vagy finom ajándékot, ha zárásig a monitorra tapadva dolgoznánk. A tulajdonosok egyébként személyesen keresték fel az összes tervezőt, így szinte az egész országot bejárták, hogy megtalálják azt a néhány terméket, amik a polcokra kerültek.

A szortiment szűk, de folyamatosan változik majd, és abban mindig biztosak lehetünk, hogy champagne-t, prémium minőségű, hazai pörkölésű kávét (Casino Mocca), teát (Zhao Zhou, Bazsalikomoskert), natúrkozmetikumot, illatgyertyát, izgalmas könyvet, és jónéhány, a fenntarthatóság jegyében készített terméket, játékot (Printa, Me and My Dog, ArtNatura és még sokan mások) mindig találunk.

Izgalmas fűszere még a helynek, hogy a falak otthont adnak pop-up kiállításoknak is. Az első, hét képből álló sorozat Radisics Milánhoz köthető, aki sikeres reklámügynöksége mellett évtizedek óta foglalkozik fotózással, a National Geographic magazin hazai kiadásában saját rovata van, és WATER.SHAPES.EARTH projektje, amiben az ember természetes vizekre gyakorolt, sokszor negatív hatását mutatja meg, a világ legtávolabbi pontjaira is eljutott.

A Nomád kiállításán Európa több híres szalináját, azaz sópárlóját fedezhetjük fel, szokatlan perspektívából, drónnal fotózva. Bár néhány fotón kivehető a víz és egy-egy különleges madár, a képek nagy része inkább absztrakt festményekre hasonlít. Nem véletlen, a fotós célja az volt, hogy ezekkel a képekkel a neves festőnek, az amerikai Mark Rothkonak is emléket állítson, aki az absztrakt festészet egyik forradalmárának tekinthető. Hogy Rothko a modern festészetben mennyire jelentős név, azt egyébként jól mutatja, hogy leghíresebb képe, az “Orange, red, yellow” 89,6 millió dollárért kelt el egy aukción, néhány évvel ezelőtt.

A kiállítások mellett nem titkolt cél, hogy szűk körű meetupoknak, workshopoknak is helyet adjon a Nomád, vagy akár csak hűs, nyári menedékként szolgáljon azoknak, akik kiszakadnának a parti forgatagból.

Nomád Coworking & Design Shop
8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca 10.
Hétfő – Péntek: 9 –18
Szombat: 9 – 13
Vasárnap: ZÁRVA

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben