Együttműködési megállapodást írt alá a Heineken Hungária Zrt. a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel az Agrárminisztériumban, annak érdekében, hogy a sörgyártás hazai alapanyagok felhasználását részesítse előnyben. Ezzel nem csak a gyártás ökológiai lábnyoma csökken, de hátrányos helyzetű családjai munkalehetőséghez jutnak, és a nagymúltú magyar komlótermesztés is új értelmet nyerhet.
A hazai árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb magyar alapanyaggal gazdagodhat Magyarország legnépszerűbb söre, a Soproni sör ízvilága – ez az egyik célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet 2018. május 22-én írtak alá az Agrárminisztériumban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a Heineken Hungária képviselői.
A stratégiai megállapodásnak köszönhetően ez a program lehet az ugródeszka ahhoz, hogy a nagy múltú komlótermesztési kultúra ismételten felkerülhessen a magyar mezőgazdaság palettájára.
Amellett, hogy a kezdeményezés megvalósulását a Heineken Hungária 30 millió forinttal támogatja, a cég azt is vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működést és a hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését.
Három éve hasonló együttműködés tette lehetővé, hogy a Soproni sör kizárólag hazai árpából készülhessen. Ez ugyanúgy egybevágott a magyar mezőgazdaság érdekeivel, mint a hazai alapanyagokat egyre inkább preferáló fogyasztói igényekkel. Most a komlón a sor, amelyet a múlt században több ezer hektáron termesztettek Magyarországon, a rendszerváltást követően azonban az utolsó ültetvényt is felszámolták.
A Heineken világszerte arra törekszik, hogy a helyből beszerzett alapanyagok minél nagyobb arányt képviseljenek a söreiben. Ezzel egyszerre csökkenti a gyártás ökológiai lábnyomát és járul hozzá a helyi gazdaság megerősítéséhez.