Hirdetés

Így segítenék Európa zöld turizmusát a CASSINI Hackathon résztvevői

Te mit tennél, hogy fenntarthatóbbá tedd a kontinens turizmusát? A CASSINI ötletverseny résztvevői űradatokat hívtak segítségül a kérdés megválaszolásához. A győztes csapat megoldása pedig még a 3D nyomtatóknak is szívességet tesz.

Hazánk mellett 8 másik országban futott párhuzamosan a CASSINI Hackathon: Olaszországban, Lengyelországban, Görögországban, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Portugáliában és Franciaországban. Magyarországon a Design Terminal rendezte meg a versenyt, melynek résztvevői európai műholdakból származó adatok felhasználásával hoztak ötletet arra, hogyan tennék fenntarthatóvá a kontinens turizmusát.

A magyarországi fordulóra összesen 54 innovátor jelentkezett, akikből 15-en jutottak be a kétnapos hackathonra. Belőlük végül 5 lelkes, ambíciózus csapat formálódott. A jelentkezők és a bekerült csapatok számát tekintve is remekül teljesített hazánk, hiszen csak az olaszok, a lengyelek és a görögök előztek meg minket, népességarányosan tőlünk jelentkeztek legtöbben.

A CASSINI Hackathons and Mentoring sorozatot szervező Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának szakreferense, Ugo Celestino is részt vett a kétnapos eseményen. Értékelése alapján a Design Terminal bebizonyította, miért esett az európai szervezők választása az innovációs ügynökségre, kiválóra értékelte a budapesti hackathont.

„A szervezők számára mindig az a fő kihívás, hogy a megfelelő irányokat és szakértelmet biztosítsák a résztvevő csapatoknak a fejlődéshez. Az első napon azt láttam, hogy a srácok elég merész ötletekkel érkeztek, de az üzleti és technikai mentorálás valamint a pitch felkészítők a megfelelő irányba terelték a gondolkodásukat.”

Nézd meg a hackathonról készült videót itt!

A hackathon második helyezett csapata a Gentle Night lett. Applikációjuk a legteljesebb csillagászati-turisztikai élményt biztosítja a kirándulóknak azzal, hogy fényszennyezéstől mentes területekre irányítja őket, ahol tökéletesen látszódnak a csillagképek.

Kiri Hunor (ReFilamer) és Dobsa Beáta (Tripful) a verseny során álltak össze közös ötleten dolgozni, és végül az ő csapatuk vihette haza a fődíjat. A ReFilamer olyan gépet fejleszt, amely hulladékból állít elő 3D nyomtatók számára alapanyagot. A Tripful közösségi alkalmazás a Z generációs női utazókat célozza, akik kapcsolatba léphetnek egymással az útjuk során. Közös megoldásuk, a TrashUp műholdfelvételek segítségével olyan turista útvonalakra irányítja az utazókat, amelyek műanyaghulladékkal erősen szennyezettek, a felhasználók pedig segíthetnek a szemét újrahasznosításában a ReFilamer gépeknek köszönhetően.

Amellett, hogy a csapat elnyerte a Wizz Air által felajánlott, 1500 euró értékű utazási vouchert és a Design Terminal szakmai mentorálását, a TrashUpnak lehetősége nyílt az ötletet az európai pitchversenyen is bemutatni, ahol minden szervező ország nyertes csapata együtt versengett.

A magyarországi CASSINI Hackathon fő támogatója a Magyar Turisztikai Szövetség, szakmai partnerei a Központi Statisztikai Hivatal és a Lechner Tudásközpont voltak. A Wizz Air, az OTP Bank, az Innobay, a Brain Bar jövőfesztivál és a Design Terminal értékes nyereményeket ajánlott fel a csapatoknak.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben