Hirdetés

Hogyan növeljük a transzparenciát és csökkentsük a költségeket, ha építkezünk?

A Keystone megoldása már a tervezési fázis során gyors és automatikus költségbecslési támogatást nyújt az építőipari tervekhez, ezzel időt, pénzt és adminisztrációs terhet spórolva az ügyfeleknek. A magyar startup pitch-ét a PropTech Konferencián hallgattuk meg.

Magyarországon az uniós átlaghoz képest 30-40 százalékkal alacsonyabb a BIM, azaz a building information modeling használata, amellyel lehetővé válik az épületek összes szerkezeti elemének beazonosíthatósága és kimutathatósága már a tervezési szakaszban (például az építőanyagok tulajdonságai, rendeltetése, az építőipari termékek jellemzői és az épületelemek árai), valamint az épületek 3D-ben történő, virtuális modellezése is.

Pedig pont a BIM eszközök használata lenne az, ami egy csomó fejfájástól megkímélhetné az építkezések kapcsán együttműködő feleket, az építészt, a kivitelezőt és a beruházót.

Például attól, hogy a rossz kommunikáció és a transzparencia hiánya miatt az építésznek újra kelljen terveznie az épületet, vagy attól, hogy a beruházónak az elszabaduló költségekkel kelljen hadakoznia.

Erre a piaci problémára ad megoldást egy magyar építészeti startup, a Kesystone, amely a májusi PropTech Konferencián mutatta be megoldását.

Költségbecslés a laikus és a professzionális felhasználóknak egyaránt

A Keystone-t az építőiparban szerzett tapasztalatok alapján azzal a céllal hozta létre Ágon Mátyás Attila és csapata, hogy fejlett, a gyakorlatban is jól alkalmazható digitális megoldásokat tegyen elérhetővé, amelyek képesek az építőipari projektek transzparenciájának növelésére.

A Keystone platform alapja egy olyan BIM-modell, amely a tervezési fázis során gyors és automatikus költségbecslési támogatást nyújt az építőipari tervekhez, ezzel időt, pénzt és adminisztrációs terhet spórolva ügyfeleinek.

A platform tehát az építészeti alapadatok és tervek alapján azonnal biztosítja a pontos, egyedi költségkalkulációt, így a beruházás kezdeti fázisában azonosítva a várható költségeket.

A platform használata a regisztráció után válik elérhetővé: már a beruházás legfontosabb koncepcionális adatainak megadása után is kaphat a laikus felhasználó egy megközelítő értéket a költségek volumenéről. A professzionális szereplők pedig részletesebb adatokat és a projekt tervezéséhez készített IFC fájlt használhatnak a még pontosabb eredményért. Így a Keystone hasznos betekintést nyújt akkor is, ha mérnöki diploma hiányában szeretnél tájékozódni arról, hogy álmaid otthonának felhúzása mekkora anyagi terhet róhat rád, vagy akkor is, ha szakmai felhasználóként pontos, tételes költségbecsléssel akarod transzparensebbé tenni az építkezés folyamatát.

Ahogyan a Keystone a pitch-ében elmondta: programjuk jelenleg családi házakra, nyaralókra, illetve kisebb társasházakra tud precíz költségbecslést készíteni, de folyamatban van az egyéb épületekre vonatkozó funkciók fejlesztése is.

Kiviteli terv szintű költségvetés elkészítésére egyelőre nincsen lehetőség, e tekintetben a Keystone csapata egyedi ajánlattal tud segíteni.

A startup egyúttal kiegészítő szolgáltatásokkal is ellátta platformját:

  • a költségbecslés a tételes kimutatásokkal különböző devizákban is exportálható,
  • össze lehet hasonlítani az egyes beruházások költségvonzatait,
  • BIM-re vonatkozó jogi tanácsadás is igénybe vehető,
  • valamint egy szakmai névjegyzékben lehet böngészni a Keystone-t használó szereplők között.

A Keystone-ról további információkat ide kattintva olvashatsz, a PropTech Konferencián készült további cikkeinket pedig itt és itt találod meg.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Startup Online

Amíg nem sikerül skálázni az újságírók számát, addig a média kihagyott ziccer marad a startup-ökoszisztéma számára

Nagy szükség lenne egy virágzó, plurális médiakörnyezetre a startupvilágban, ami tisztítani tudja az ökoszisztémát, és ami rendszerszinten képes betölteni az ökoszisztéma fejlesztését szolgáló funkciók sokaságát. A közéletben az újságírók képesek ilyesfajta hatást elérni – csak az ottani piac éppenséggel nem kong úgy az ürességtől, mint a startupmédia.

Bővebben

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben