Hirdetés

Hidrogén hajtású hajókat fejlesztő francia startup fontos lépést tett

A Toyota részesedést szerzett a hidrogén meghajtású vízi közlekedés fejlesztését zászlójára tűző EODev (Energy Observer Developments) nevű startup vállalatban, amely számára már eddig is a japán autógyártó szállította a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiát. A Toyota és a francia startup már a kezdetek óta együttműködik a zéró emissziós vízi közlekedésben rejlő potenciált világkörüli úttal demonstráló Energy Observer katamarán kapcsán.

Hirdetés

A Toyota közvetlen tulajdonrészesedést vásárolt az Energy Observer Developments vállalatban. Az innovatív francia startup céggel tovább erősödő partnerség jól mutatja, hogy a Toyota hisz az agilis és fiatalos vállalkozásokban és abban, hogy a közös erőfeszítés felgyorsítja a hidrogénes alkalmazások elterjedését. Az Energy Observer Developments és partnerei európai vezető szerepre törnek a nulla károsanyag-kibocsátású energiarendszerek ipari léptékű tervezése, összeszerelése és forgalmazása területén.

“Nagyon örülünk a Toyota befektetésének, ami fontos lépést jelent a z EODev fejlődése szempontjából. Kapcsolatunk a GEH2 és REXH2 rendszerek közös fejlesztésével indult, ami az Energy Observer hajó révén bizonyította életképességét. Ez a közös munka valódi elismerésének számít, illetve stratégiai gyorsítást jelent az EODev számára.” – fogalmaz a Toyota befektetése kapcsán Lagarrigue, az Energy Observer Developments vezérigazgatója.

2020 elején az EODev és a TME Fuel Cell Business közösen építették be a Toyota élenjáró üzemanyagcellás technológiáját az Energy Observer nevű hajóba, ami ezután átszelte az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt. Az autógyártó részvétele egyúttal azt is jelezte, az egyébiránt vízijármű üzletággal is rendlkező Toyota belép egy új üzleti területre, ahol a vállalat az üzemanyagcellás technológia szállítójaként és integrátoraként működik. A két cég együtt dolgozott a Toyota moduláris üzemanyagcella-rendszerén alapuló termékek kifejlesztésén. Az EODev REXH2 egy tengeri hajózásra tervezett hidrogénalapú energia-megoldás, ami különféle hajókba integrálható, miközben teljes mértékben megfelel a környezetvédelmi és biztonsági szabályozásoknak. A GEH2 telepített áramfejlesztő szintén jó példa a Toyota hidrogéntechnológiáját alkalmazó, nulla emissziójú megoldásokra.

“Rendkívül boldogok vagyunk, amiért lehetőségünk nyílik támogatni a Energy Observer Developments kezdeményezéseit, és szorosabban együttműködni velük. Ez lehetővé teszi majd a két cég mérnökei által kifejlesztett, és a Toyota üzemanyagcella-technológiáján alapuló megoldások ipari léptékű alkalmazását. Mindkét cég magáénak vallja a Fenntartható Fejlődési Célokat, iránymutatásként egy jobb társadalom és jobb világ felé vezető úton. Partnerségünk már eddig is rendkívül sikeres, és a még szorosabb együttműködés segít majd olyan termékeket kifejleszteni, amelyek felgyorsítják a karbonmentesítés folyamatát és a hidrogénalapú társadalom felépítését.” – teszi hozzá Matt Harrison, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója.

A partnerség 2017-ben indult, amikor a Toyota Franciország úgy döntött, hogy támogatja az Energy Observer hajót. Ez a világ első hidrogénhajtású hajója, ami képes nap- és szélenergiát felhasználva, maga előállítani a hidrogént a tengervízből, ezzel gyakorlatilag perpetuum mobileként működve.

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben