Hirdetés

Hidrogén hajtású hajókat fejlesztő francia startup fontos lépést tett

A Toyota részesedést szerzett a hidrogén meghajtású vízi közlekedés fejlesztését zászlójára tűző EODev (Energy Observer Developments) nevű startup vállalatban, amely számára már eddig is a japán autógyártó szállította a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiát. A Toyota és a francia startup már a kezdetek óta együttműködik a zéró emissziós vízi közlekedésben rejlő potenciált világkörüli úttal demonstráló Energy Observer katamarán kapcsán.

Hirdetés

A Toyota közvetlen tulajdonrészesedést vásárolt az Energy Observer Developments vállalatban. Az innovatív francia startup céggel tovább erősödő partnerség jól mutatja, hogy a Toyota hisz az agilis és fiatalos vállalkozásokban és abban, hogy a közös erőfeszítés felgyorsítja a hidrogénes alkalmazások elterjedését. Az Energy Observer Developments és partnerei európai vezető szerepre törnek a nulla károsanyag-kibocsátású energiarendszerek ipari léptékű tervezése, összeszerelése és forgalmazása területén.

“Nagyon örülünk a Toyota befektetésének, ami fontos lépést jelent a z EODev fejlődése szempontjából. Kapcsolatunk a GEH2 és REXH2 rendszerek közös fejlesztésével indult, ami az Energy Observer hajó révén bizonyította életképességét. Ez a közös munka valódi elismerésének számít, illetve stratégiai gyorsítást jelent az EODev számára.” – fogalmaz a Toyota befektetése kapcsán Lagarrigue, az Energy Observer Developments vezérigazgatója.

2020 elején az EODev és a TME Fuel Cell Business közösen építették be a Toyota élenjáró üzemanyagcellás technológiáját az Energy Observer nevű hajóba, ami ezután átszelte az Atlanti-óceánt és a Csendes-óceánt. Az autógyártó részvétele egyúttal azt is jelezte, az egyébiránt vízijármű üzletággal is rendlkező Toyota belép egy új üzleti területre, ahol a vállalat az üzemanyagcellás technológia szállítójaként és integrátoraként működik. A két cég együtt dolgozott a Toyota moduláris üzemanyagcella-rendszerén alapuló termékek kifejlesztésén. Az EODev REXH2 egy tengeri hajózásra tervezett hidrogénalapú energia-megoldás, ami különféle hajókba integrálható, miközben teljes mértékben megfelel a környezetvédelmi és biztonsági szabályozásoknak. A GEH2 telepített áramfejlesztő szintén jó példa a Toyota hidrogéntechnológiáját alkalmazó, nulla emissziójú megoldásokra.

“Rendkívül boldogok vagyunk, amiért lehetőségünk nyílik támogatni a Energy Observer Developments kezdeményezéseit, és szorosabban együttműködni velük. Ez lehetővé teszi majd a két cég mérnökei által kifejlesztett, és a Toyota üzemanyagcella-technológiáján alapuló megoldások ipari léptékű alkalmazását. Mindkét cég magáénak vallja a Fenntartható Fejlődési Célokat, iránymutatásként egy jobb társadalom és jobb világ felé vezető úton. Partnerségünk már eddig is rendkívül sikeres, és a még szorosabb együttműködés segít majd olyan termékeket kifejleszteni, amelyek felgyorsítják a karbonmentesítés folyamatát és a hidrogénalapú társadalom felépítését.” – teszi hozzá Matt Harrison, a Toyota európai elnök-vezérigazgatója.

A partnerség 2017-ben indult, amikor a Toyota Franciország úgy döntött, hogy támogatja az Energy Observer hajót. Ez a világ első hidrogénhajtású hajója, ami képes nap- és szélenergiát felhasználva, maga előállítani a hidrogént a tengervízből, ezzel gyakorlatilag perpetuum mobileként működve.

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben