Hirdetés

Háború, járvány, infláció: kiderül, mi a jó válasz a kockázati tőkét érő kihívásokra.

Egy gazdaság, iparág vagy üzleti szektor várható teljesítményét alapvetően a szereplők közti együttműködési képesség, illetve az azt tükröző bizalmi indexek határozzák meg. A kockázati tőke iparág egyik legfontosabb adottsága is az, hogy az egyébként szükségszerűen magas vállalkozási és befektetési kockázatokat milyen mértékben képes ellensúlyozni a szereplők közti bizalom és együttműködés szintje.

Hirdetés

Az elmúlt időszak gazdasági és egészségügyi megpróbáltatásai eleve próbára tették minden iparág ezen képességeit, az aktuálisan kialakult üzleti és pénzügyi környezet pedig végképp kikezdheti a bizalmi viszonyokat – véli Dr. Oszkó Péter, az OXO Technologies Holding Nyrt. alapítója, aki március 24-én egyike lesz azoknak, akik Magyarország tavaszi kockázatitőke csúcskonferenciáján, a 8. Venture Capital Summit-on az iparág előtt álló kihívásokat és az elmúlt időszak tanulságait boncolgatják majd. Az OXO alapítója egyrészt globális kitekintést is ad szektorra jellemző tendenciákról, illetve összehasonlító jellemzést is prezentál arról, hogy a hazai iparág amúgy is szórványos, jellemzően csak kisebb csoportokban kialakuló és egyéni érdekviszonyoktól tördelt együttműködéseiben milyen folyamatok láthatók és mik várhatók a közeljövőre nézve.

Lehetőségek azért persze a nehézségek közepette is akadnak bőven. Így dr. Szabó Kornél, a Sárhegyi & Társai Ügyvédi Iroda partnere arról beszél majd, hogy – főként csúcstechnológiás iparágakba történő befektetések esetén – milyen lehetőségeket rejt az ágazatspecifikus alapkezelés. A szakember részletesen elemzi, pontosan milyen előnyöket biztosít az ágazati specifikáció és az ezzel járó mély szakmai tudás, illetve network háttér, de szót ejt az aktuális favorit, az űripar kínálta különleges lehetőségekről is.

A jövő többi iparágáról így dr. Szabó Kornél többek között és dr. Sárhegyi Istvánnal, a Herius Capital vezetőjével és Szűcs Gergellyel, a Cashline Csoport kockázati tőkebefektetésekért felelős vezetőjével. Az utóbbi szakember a Cashline Csoporthoz tartozó Valor Capital vezérigazgatója is, ők egyébként az MFB Invest Zrt. hozzájárulásával például olyan, elsősorban zöld energiára fókuszáló private equity projekteket valósítanak meg, amelyek a pozitív pénzügyi megtérülésén túl pozitív környezeti hatással is járnak, emellett segítik, vagy legalábbis nem sértik a társadalom érdekeit.

A rendezvényen terítékre kerül az is, hogy hol van az állam és a piaci befektető szerepe egy találmány vagy innovatív szolgáltatás különböző ciklusaiban, minderről Torsten Braner (TaylorWessing) cserél majd eszmét beszélgetőtársaival, Kölkedi Krisztiánnal (Express Innovation Agency), Kukoda Péterrel (Antenna Hungária Innovációs) és dr. Oszkó Péterrel (Oxo Tech Ventures).

A nyilvános piacra lépés buktatóiról és tanulságairól pedig dr. Perger Gábor (Aegis Legal) szakmai vezetésével aktív tőkepiaci szereplők, így többek között Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese értekezik majd, míg az egyre inkább előtérbe kerülő ESG szempontokról, valamint az MNB Zöld Programjának főbb elemeiről Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője tart előadást.

Arról is szó esik majd dr. Fenyvesi Bulcsú (Oppenheim) moderelásával, hogy a vagyonkezelők és pénzpiaci alapkezelők mikor, milyen szempontok szerint, miért raknak pénzt kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó struktúrákba? A pandémia megváltoztatta a befektetési szempontokat, hiszen a venture capital piac szereplőinek kezelni kellett a krízist és a válságot, és sajnos ez most sincs másképpen, amikor nem a vírus ellen folyik a háború. Az persze kérdés, milyen hatások lesznek átmenetiek, melyek tartósak, és ez milyen következményekkel jár mindez a befektetők számára – ezekre keresi a választ dr. Szabó Pál (Bird & Bird) és Nyitrai Zsolt (XANGA Ventures) egy másik panelbeszélgetés keretében.

A CO-Investmenttel kapcsolatban pedig Horváth Marcell (Solus Capital) árulja el, akarják-e a befektetők vagy nem, de kiderül az is, felgyorsíthatják-e a társbefektetések a befektetésmegtérülést ezen a területen a válság után, és az is, milyen tényezők akadályozzák a VC-ket a társbefektetésekben való részvételben, és hogyan lehet ezeket leküzdeni. A 8. Venture Capital Summit-on bemutatkozik az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0 győztese is, Kovács Balázs a Marketyour.store képviseletében.

A 8. Venture Capital Summit weboldala: https://vcs.ap.hu

Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben
Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben