Hirdetés

Félmillió forintot érhet egy jó ötlet a győri versenyen

Az elmúlt 2 évben a helyi startup ököszisztéma nagyot változott Győrben, márciusban szervezték meg 16. alkalommal Startup Szerdát, melynek célja a helyi vállalkozókedvű fiatalokat, startuppereket összehozni, hogy meginduljon a kapcsolatépítés. Ennek nyomán rendezik meg a hónap végén a második Ideathont a megyeszékhelyen, amelyre még tart a jelentkezési időszak.

Hirdetés

„Az elmúlt időszakban jó volt látni, hogy egymást után nőttek ki a startup csapatok az ököszisztémából. A tavalyi Ideathonból kiindulva úgy látjuk, hogy egy ilyen ötletverseny nagyon felgyorsítja a helyi startupok fejlődését. A tavalyi díjazott startupok között vannak olyanok is, akik azóta befektetést kaptak. Az Ideathon2.0 még rangosabb lesz, mint a tavalyi” – mondta el Szabó Krisztián az INPUT Program helyi koordinátora.

Ennek bizonyságára elég talán a zsűri névsorát megnézni: Csendes Olivér, a Pioneers vezetője, Bedő Beatrix, az Impact Hub alapítjója, Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője, Farkas Andor, a SZINTÉZIS-NET vezetője és Károlyi Antal, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület elnöke.

Az Ideathon Győr első alkalommal 2018-ban került megrendezésre azzal a céllal, hogy a helyi ötletgazdák, illetve a startup ökoszisztéma szereplői egy kis betekintést nyerjenek abba az izgalmas folyamatba, mely során egy ötletből üzlet, vagy vállalkozás születhet.

„Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez a kezdeményezés ilyen nagysikerű lesz. Ehhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a győri startup közösség már megteremtette azt a miliőt, melyben egy ilyen esemény sikeressé válhat. Érdekes volt látni, amikor ismeretlen emberek egy közös cél érdekében 4-5 fős csapatokat alkottak, és másfél napon keresztül dolgoztak azon, hogy övék legyen a legjobb pitch, a legjobb üzleti modell! Az Ideathon során olyan személyes kapcsolatok alakultak ki, melyek akár hosszú távon is gyümölcsözőek lehetnek – mondta el Molnár Pál a Szintézis-NET innovációs igazgatója. Elmondása szerint rengeteg pozitív visszajelzést kaptak az első eseményről, ezért úgy döntöttek, hogy kibővült szervezői csapattal, támogatók toborzásával újra megszervezik az Ideathon-t – azzal a különbséggel, hogy 1 nappal hosszabb lesz és a díjazottak idén pénzjutalmat is kapnak. „Bízunk abban, hogy a 3 napos kihíváson visszatérő és új ötletgazdák is megjelennek. Célunk, egy olyan rendezvénysorozat megvalósítása, melynek keretein belül valós piaci/üzleti problémákra lehet megoldást találni akár 2-3 nap alatt is. Bízunk abban, hogy inspirálni tudjuk azokat, akik már hosszú idő óta az ötleteiken gondolkoznak, de nem igazán tudják, hogyan is valósítsák meg azokat” -tette hozzá Molnár Pál.

Mindenképpen unikális az a tény, hogy a pezsgő budapesti startupéleten túl vidéki nagyvárosban is sor kerül ilyen eseményre. Ezzel kapcsolatban Tüske Tamás a Start IT Győr alapítója nyilatkozott a Startup Magazinnak.

„Hasonló ötletversenyen eddig csak Budapesten, illetve külföldön volt lehetőségem részt venni. A Start IT up Győr csapatával úgy gondoljuk, hogy régiós szinten is teret kell engednünk a fiataloknak, hogy egy-egy hackathon keretében megvalósítsák ötleteiket.”

“Az Ideathon2.0 a Dunántúl legnagyobb ötletversenye lesz 2019-ben. Viszont, itt nem szeretnénk megállni hiszen már gondolkozunk azon, hogy jövőre egy nemzetközi ötletversenyt hozzunk el városunkba. Az ilyet ötletversenyek nem jöhetnének létre a városban serényen tevékenykedő ökoszisztéma szereplőktől, mint a Győri Kereskedelmi és Iparkamara, a SZINTÉZIS-NET vagy az INPUT program. De a szakma partnerek mellett említhetném a HEINEKEN HUNGÁRIÁT is, akik a hétvégén keresztül biztosíját a prémium minőségű italokat a jelentkezőknek, vagy a BURN Energy-t, akik a fáradhatatlan ötletgazdák energiapótlásáról gondoskodnak majd. Az imént említett szereplők és a helyi proaktív ökoszisztémaépítő fiatalok nagyon sok mindent elfognak Győrben érni, mely hosszútávon meg fog mutatkozni a régiós gazdasági számokban.”

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerepvállalása a helyi startup ököszisztémában szinte példátlan Magyarországon, azonban a helyi szervezet ebben a városban nagyon elkötelezett, és kiemelt célcsoportként kezeli a győri fiatalokat.

Az esemény létrejöttének nagy szerepet játszik az az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektje, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A tavalyi Ideathon-ra majdnem 60-an jöttek el. Remélem ezt a számot idén sikerül túlszárnyalnunk. Az biztos, hogy a jelentkezők teljes ellátásáról gondoskodni fogunk.” – mondta el Tompa Krisztián az Iparkamara nevében.

„Sok szeretettel várjuk a jelentkezőket. Ha az ország távolabbi részéről jössz, tudunk segíteni a szállással kapcsolatban. A hétvége alatt mindenről mi gondoskodunk, hogy Neked tényleg csak az ötleted megvalósítása legyen a legfontosabb” – erősítette meg és összegezte az INPUT Program részéről is a célkitűzést Szabó Krisztián. A nyeremény a versenyen az első helyezett esetében félmillió fornit, melyet az ötlet megvalósítására fordíthat, a második legjobb ötlet 300.000 forintot a harmadik pedig 200.000-et érhet.

A regisztráció: https://ideathon.ticketninja.io/

Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/2248664485344990/

 

Hirdetés

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben
Hirdetés

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben

Kriptovalutázó startupokat támadnak a hekkerek

Kis és közepes méretű vállalkozások elleni támadássorozatra bukkantak a Kaspersky szakértői. A fejlett állandó fenyegetésekkel támadó BlueNoroff hekkercsoport támadásai következtében az áldozatok komoly kriptovaluta-veszteségeket szenvednek el világszerte. A SnatchCrypto nevű kampány célpontjai olyan vállalatok, amelyek a tevékenységük jellegéből adódóan kriptovalutákkal és okos szerződésekkel, decentralizált finanszírozással (DeFi), blokklánc technológiával és a FinTech iparággal foglalkoznak.

Bővebben

A környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt a házigazda MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Bővebben