Hirdetés

Európa a legjobb női vállalkozókat keresi agrár-élelmiszeripari ágazatban!

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT Food) a POZI.io-val együttműködve egy 6 hónapos mentorprogramot valósít meg, amelynek célja, hogy átfogó támogatást nyújtson a korai szakaszban lévő női vállalkozóknak. A téma igen aktuális mivel a nők alig töltenek be vezető szerepet ezekben az ágazatokban.

A mostani már a harmadik évada az EWA programnak, amely az előző években hatalmas sikert aratott. A 8 európai országban megvalósított program több mint 250 pályázatot gyűjtött össze.

Az EWA sikerét látva az EIT Food 2022-ben 11 európai országra terjesztette ki a programot: Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Horvátország, Törökorszáés Portugália. A programban való részvételre 10 sikeres pályázót választanak ki.

Az EIT Food az idei évben először Magyarországról is keresi a vállalkozó hölgyeket, hogy jelentkezzenek az agrár-élelmiszeripari ágazatban megvalósuló innovatív üzleti ötlettel vagy az agrár-élelmiszeripari piacon legfeljebb 2 éve működő startup vállalkozással

A program 6 hónapos támogatást, célzott képzést és személyre szabott mentorálást kínál. A sikeres pályázók – országonként 10 fő – esélyt kapnak egy 10 000 euróig terjedő díj elnyerésére is. A pályázatok június 13-ig várják a jelentkezőket. A program júliustól decemberig tart, és teljesen ingyenes.

A kiírók alapvetően női vállalkozókat, illetve többségében női vállalkozásokat keresnek. Alapfeltétel, hogy kéévnél nem régebben indított vállalkozások jelentkezhetnek, az agrár-élelmiszeripari ágazathoz kapcsolódó projektekkel.

Az EWA program célja a jelenlegi nemek közötti szakadék megszüntetése, mivel a nők alig játszanak vezető szerepet ebben az ágazatban. A program a kiválasztott nőket hat hónapon keresztül folyamatosan támogatja egy speciális online képzéssel és személyre szabott üzleti mentorálással. Emellett befektetőkhöz, szakértőkhöés vállalatokhoz is hozzáférnek, hogy vállalkozásukat továbbfejleszthessék.

r Európában több a nő (52%), mint a férfi, a női vállalkozók az önfoglalkoztatóknak csak egyharmadát teszik ki az EU-ban.

A felmérések azt bizonyítják, hogy a vállalkozói lét jelenleg kevésbé vonzó lehetőség a nők számára, mint a férfiak számára. Az Európai Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb statisztikák szerint ez még rosszabb, ha a vidéki területeit és az agrár-élelmiszeripari vállalkozásokat vizsgáljuk. 2016-ban az Európai Unió mezőgazdasági és állattenyésztő gazdaságaiban a nők a vezető pozíciók 28%-át töltötték be, a kelet és közép-európai régiókból származó nők körében pedig feltűnően alacsony volt az arány.

A nők vidéki területeken való képviseletének hiánya nemcsak a vállalkozói tevékenységet érinti, hanem a nők olyan akadályokkal is szembesülnek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy teljes mértékben kibontakozzanak és felelősségteljes pozíciókat válasszanak a vidéki vállalkozásokban. Ezért – különösen a vidéki területeken – a női kreativitás és vállalkozói potenciál a gazdasági növekedés alulhasznosított forrása, amelyet tovább kellene vizsgálni. Az Európai Bizottság az uniós országokkal együttműködve igyekszik leküzdeni ezeket a kihívásokat, és igyekszik több nőt ösztönözni arra, hogy saját vállalkozást alapítson.

A program korábbi sikere után az EIT Food most 11 országban indította el ezt a programot egyidejűleg: Horvátországban, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Görögországban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Törökországban. A program júliustól decemberig tart és teljesen ingyenes.

A jelentkezéseket június 13-ig lehet benyújtani. További információk itt találhatók.   https://pozi.io/competitions/eit-ewa-2022

 

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben