Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Az együttműködés célja, hogy láthatóvá tegye a magyar startup ökoszisztéma szereplőit – vállalkozókat, inkubátorokat/akcelerátorokat, egyetemeket, állami szervezeteket, valamint a befektetőket – a hazai és globális érdeklődők számára. A nyílt hozzáférésű platformot kifejezetten arra tervezték, hogy támogassa a skálázódó technológiai közösséget megbízható értesülésekkel és újszerű betekintési lehetőségekkel. A Dealroom.co adatszolgáltató által üzemeltetett adatbázis rávilágít az átfogó trendekre, valamint részletes adatokat szolgáltat startupokról, scale-up-okról és az ország vállalkozásairól. A kezdeményezés pozitívan hat a magyar szereplőkre az egymással való kapcsolatfelvételben, valamint szélesebb lehetőséget biztosít a nemzetközi piacról érkező további befektetésekkel kapcsolatban.

A startupokra, növekvő cégekre és a technológiai ökoszisztémára szakosodott Dealroom.co adatszolgáltatóval létrehozott együttműködés keretében az új adatbázis nemcsak a mai magyar technológiai szcénáról, hanem a jelenleg zajló együttműködési projektekről is részletes képet ad.

Bármilyen startup, befektető, vagy az ökoszisztémában érdekelt stakeholder hozzá tudja adni az adatbázishoz a saját cégét, annak részletes adatait, és fejlesztheti profilját, ezáltal nyílt hozzáférést biztosítva a közösség számára a valós idejű információkhoz.

A technológiai és befektetési ipar nagyobb mértékű pontossága és transzparenciája nem csak, hogy az ökoszisztéma lokális kapcsolódásait fogja támogatni, de egyúttal – egy új technológiai és innovációs gyűjtőhelyként – elősegíti a régió nemzetközi feltérképezését.

Kölkedi Krisztián az Express Innovation Agency stratégiai vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta:

„A kezdeményezés nem csak az ügynökségünknek, hanem az egész magyar startup ökoszisztémának is jelentős mérföldköve.”

“Az együttműködés lehetővé tette, hogy Magyarország felkerüljön a nemzetközi innovációs ökoszisztéma térképére és létrejött egy olyan, – az országra fókuszáló adat-felület -, amely szabadon és ingyenesen hozzáférhető bárki számára.”

Az ügynökségnek és kifejezetten a HSUP-nak is az egyik fontos célja a magyar startup-ökoszisztéma építése, az utánpótlásnevelés, a közép- és hosszútávon létrejövő számos sikeres magyar innovatív vállalkozás. Ebben kiemelkedő eszköz lehet a Magyarországra szabott Dealroom adatbázis és adat-felület, amely átláthatóságot is biztosít. Ez utóbbi rendkívül fontos szempont lehet a HSUP csapatok, és kifejezetten a sikeresen fejlődő HSUP csapatok szempontjából, akik az adatbázisban szerepelve könnyebben kerülhetnek hazai és nemzetközi befektetők, valamint más szervezetek (pl. nagyvállalatok, akcelerátorok) radarjára.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben