Hirdetés

Elég volt az ötletpazarlásból?

Sokáig azt gondoltuk, hogy az ötletversenyek és a hackathonok segítségével születnek meg a jövő sikerstartupjai, de a két-három napos, intenzív ötletelésekből nagyon ritkán születik kézzelfogható eredmény. Ezen kíván változtatni egy új nemzetközi innovációs közösség a Pozi.io.

Hirdetés

Pozi.io ötletgazdái egy évtizede innovációs versenyeken születő ötletekkel kívánták megteremteni a startupvilág utánpótlását. Látva a Covid19 járvány által karanténba kényszerített startup vállalkozókat, arra a felismerésre juttattak, hogy a válság problémáira úgy találnak működő megoldásokat, ha hatékonyabbá teszik az ötletek megvalósulását segítő rendszereket. Az innovációs rendszereket is fenntarthatóvá kell tenniük, ahhoz, hogy a válságból kiutat találjunk.

Az alapprobléma az, hogy a sok évvel ezelőtt kialakult és általánosan használt ötletverseny, a hackathon-formátum láthatóan sehol sem generál elegendő, életképes projektet. A rendezvényeken együttműködő fiatalok ugyan 2-3 napig nagyon intenzíven dolgoznak az ötleteiken, de azok többsége – még a legjobbak is – néhány héten belül a feledés homályába merül.  Sokszor előfordul, hogy egy következő eseményen ugyanazt a problémát már egy másik csapat próbálja megoldani, napokig ötletelve, tervezve. A végeredmény legtöbbször itt is hasonló. Az ötletek halandósága a startup világban sokszorosa az elfogadhatónak.

Nagy ötletverseny – hatalmas pazarlás?
A sikeres nagyvállalatok és bankok évek óta keresik a legjobb ötleteket, startupokat. A globális versenyekre akár több ezer ötlet is beérkezik, azonban a végeredmény ezeken a reflektorfényben zajló rendezvényeken is siralmas. A győztesek, a zsűri által kiválasztott legjobbak és a többiek között legtöbbször nagyon kicsi a különbség. A tíz nyertes és akár több ezer kudarcot vallott nevező között ugyanúgy ott lehetnek a jövő tehetségei.

„Az ilyen innovációs rendezvényeken, hackathonokon nem csak ötleteket pazarlunk, hanem tehetségeket is, akiket egyébként a nagyvállalatok lámpással keresnek az egyetemeken. – nyilatkozta Kovács Roland, a Pozi.io CEO-ja. –  A verseny végeredménye egy Excel táblázat, amelyet idővel elfelejtenek a szervezők. Az ötletek sosem kerülnek publikálásra és egy hónap múlva már senki sem emlékszik majd rájuk.”

Mitől lesz hatékonyabb a megvalósulás?
Az ötletek, startupok többsége a validálás hiányában bukik el. Ha az ötletgazdák saját problémáikat megoldva, a piac megkérdezése nélkül próbálnak sikeresek lenni, az legtöbbször kudarcot eredményez. Mi lenne, ha az ötletgazdák, a leendő co-founderek, tanácsadók, szakértők, egyetemisták, befektetők egy helyen elérhetővé válnának? Egy helyen, ahol a startup ökoszisztéma szereplői bemutatkozhatnának, találkozhatnának, beszélgethetnének, vitázhatnának, valódi online közösségként működhetnének. Egy helyen, ahol az ötletek nem vesznek el többé, és a hasonló gondolkodású, de különböző nemzetiségű innovátorok projektjeikhez, könnyen és gyorsan társakat találhatnának. Az új innovációs közösségi oldal minden funkciója ezt szolgálja, az mátrix alapú kereséstől, a projekteknek kínált hatékony one-pager generátorig.

A buborék kipukkasztása
A Pozi.io újragondolta a szokványos közösségi média modellt is, a Facebook, Linkedin barátság alapú kapcsolati hálót nyitottságra cserélte, ahol az innovátorok érdeklődési kör alapján jutnak az információkhoz. Már a regisztrációkor is szokatlan módon térképezik fel a közösség tagjait. Itt nem számít az egyetemi végzettség, a korábbi munkahelyek sokasága, vagy a nyelvtudás szintje. Sokkal inkább az érdeklődési kör, a képességek és startup világban betöltött szerep alapján válnak kereshetővé az ökoszisztéma tagjai.

Egyetemek, inkubátorok és nagyvállalatok
A Pozi.io a Restrat2020 elnevezésű Covid19 elleni ötletversennyel indította el a közösségének felépítését, de ma már több célcsoport számára is kínál szolgáltatásokat. Az oldal kiválóan használható kisebb-nagyobb lokális, vagy nemzetközi rendezvények megszervezésére, utánkövetésére. Az Y és Z generáció tagjai is szívesen csatlakoznak, sőt a POZI.io az egyetemi innovációs szervezetek számára speciális csoportokat is tervez, amelyben azok ötletversenyeket is rendezhetnek. Az oldalon találkozhatnak a nagyvállalati innovációs kihívások az ötletgazdák ötleteivel, akár speciális problémákra is megoldások születhetnek.

„Egyesek szerint az ötlet semmi, a megvalósítás minden… – Mi úgy gondoljuk a Pozi-nál, hogy minden ötlet mögött egy értékes ember áll, akik megérdemlik, hogy jobban odafigyeljünk az ötleteikre és rájuk. – mondta Kovács Roland.

A Pozi.io az ötletek hatékonyabb megvalósulásának eszközeként, egy új generációs innovációs találkozási pontként határozza meg magát. Egy oldal, ahol mindenki megszólítható és mindenkiről pontosan lehet tudni, hogy mi a „Pozi”-ja.

Hirdetés

Innovatív gyerekjáték csere-bere platform nyerte a startup versenyt

Lezárult az országos Ideathon 4.0 by K&H verseny első fordulója: a hétvégén volt az első győri megmérettetés, amelyen a FoxToy gyerekjátékok cseréjét IT logisztikai módon támogató platformjának pályázata lett a befutó. Az Ideathon 4.0 by K&H célja, hogy a csapatok az innovációra és a fenntarthatóságra fókuszáló bankoláson túli szolgáltatásokra tegyenek javaslatokat.

Bővebben

Az Amazon az MGM filmstúdió felvásárlására készül – de vannak ellenlábasai

Meglepő helyről érkezett ellenvetés az Amazon tervezett üzlete, az MGM felvásárlása kapcsán, négy amerikai szakszervezet arra szólította fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (FTC), hogy akadályozza meg a tranzakciót. Közben úgy tűnik, az Amazon egyre komolyabban gondolja médiás terveit, hírek szerint kisebbségi részesedést szerezhetnek az NFL, a profi amerikaifutball-liga médiás érdekeltségeiben.

Bővebben
Hirdetés

A jövő magyar startupjait díjazták az AHa!Brainstore Startup 4.0 versenyén

A Demo Day-jel és díjátadóval véget ért az egyik legjelentősebb vállalati startup program idei eseménye, az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0. Az Antenna Hungária által kiírt megmérettetésnek minden résztvevője nyertesnek tekinthető, miután a verseny során jelentős, a későbbiekben jól kamatoztatható, hasznos tapasztalatra tehettek szert.

Bővebben

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup

Az energiafelhasználás nyomonkövetésének új korszakát hozza el egy magyar startup, a Wenerate. A Start it @K&H inkubátorban működő fenntarthatósági startup adatalapú szoftvere a cégek teljes energia-gazdálkodását képes mérni, elemezni és megtalálni azokat a beavatkozási pontokat, amelyekkel szinte azonnal CO2-csökkenést lehet elérni, akár költséges beruházások nélkül is.

Bővebben

Magyarország vonzó a megújuló energiák alkalmazása szempontjából

Magyarország idén bekerült a megújuló energia befektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé. Az EY globális rangsorán elért hazai eredményhez nagyban hozzájárult a napelemes rendszerek állami támogatása. A nemzetközi tanácsadó cég tanulmánya szerint a hálózatok fejlesztése mellett a szénalapú energiatermelés kiváltása is elengedhetetlen a karbonkibocsátás csökkentéséhez és az uniós célok eléréséhez.

Bővebben

40 millió eurós tőkeemelés a csomagolóanyagos startupnál

A Packhelp, az európai piac vezető, egyedi csomagolásokkal foglalkozó menedzselt piactere lezárta 40 millió eurós Series B tőkeemelési körét, jelentette be a befektetésben részt vevő budapesti székhelyű PortfoLion Capital Partners. A régió egyik és a lengyel piac eddigi legnagyobb Series B befektetésében a PortfoLion és a párizsi székhelyű InfraVia növekedési alapja mellett az FJ Labs

Bővebben

Évről-évre töretlen az érdeklődés az akár 20 millió forintos befektetést kínáló HFDA Startup Program iránt 

Idén harmadik alkalommal valósult meg a HFDA Startup Program a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA), a Startup Campus innovációs ügynökség és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkealap-kezelő szervezésében. A közel 50 jelentkező között szerepelnek olyanok, akikre már a nemzetközi márkák is felfigyeltek, de rengeteg fenntarthatóság jegyében született projekt is pályázik az akár 20 millió forintos tőkebefektetésre. 

Bővebben

Ezek az év legjobb és legszerethetőbb munkahelyei

Ötödik alkalommal hirdette meg a DreamJo.bs a Szerethető Munkahelyek díjat, ahol idén is azokat a cégeket jutalmazták, amelyeket a szavazók a legvonzóbbnak találtak. A tavalyi 1100 nevezőhöz képest, most 1600 munkahely mérettette meg magát, ráadásul idén nemcsak magyarországi, illetve erdélyi cégek, de Románia más részén működő vállalatok is indultak a versenyen. A díj iránti egyre nagyobb érdeklődést az is mutatja, hogy a szavazók száma is emelkedett: idén már 68.000 szavazat érkezett a pályázókra. Az elismerést a legjobb eredményt elérő 150 KKV-nak, 35 nagyvállalatnak és 15 romániai cégnek ítélték oda, a díjátadót pedig ebben az évben is ingyenes konferencia kísérte.

Bővebben