Hirdetés

EIT Manufacturing Hub alakult Magyarországon

Az idei évtől már hazánkban is jelen van az Európai Innovációs és Technológiai Intézet gyártástechnológiai innovációkat támogató ágazata, az EIT Manufacturing egy helyi képviseleten, a Hubon keresztül. Az EIT Manufacturing Hub Hungary az EIT Manufacturing nemzetközi központja és a releváns hazai szereplők közötti közvetítő szervezet. A Hub aktívan tevékenykedik a hazai gyártási kiválóság előmozdításáért, így a termelő vállalatok innovációs képességének és hozzáadott értékének növelésért, mellyel új iparágak és munkahelyek teremtését segíti elő. 

Hirdetés

A Hub célja, hogy megtalálja, összekösse és együttműködésre ösztönözze a legkiválóbb ötletgazdákat és vállalkozókat a gyártási és termelő szektorokon belül. Célkitűzései között szerepel gyártástechnológiára fókuszáló partnerségek kialakítása egyetemekkel és kutatóintézetekkel, melyek ötvözik az EIT Manufacturing értékeit és a nemzeti technológiai prioritásokat. A célok elérése érdekében a Hub információs és nyílt napokat szervez.

A nagy innovációs és növekedési potenciállal rendelkező startupok sem maradnak ki a fókuszból. A Hub kiemelt feladata az innovációban és digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása a gyártásra fókuszáló hazai startupok támogatásával, ezért a Hub az EIT Manufacturing szempontjából releváns startupokat segíti a nemzetközi versenyekre felkészülésben, valamint elősegíti a startupok bekapcsolódását az EIT nemzetközi ökoszisztémájába.

A startupvonalért felelős StartITup Győr csapata mindig törekszik innovatív megközelítéseket alkalmazni. A Hub-hoz kötődően azt tűzték ki célul, hogy rendhagyó módon a hazai termelő és feldolgozó (“manufacturing”) cégekbe belecsempésszék a startupokra jellemző jó gyakorlatokat. Jelenleg 5 céggel kötöttek megállapodást, hogy a jövő évben a cégek egy rájuk szabott intrapreneurship programot fognak kipróbálni. Intrapreneurship alatt azt értjük, amikor egy munkatárs a cégen belüli vállalkozóként viselkedik, integrálja a kockázatvállalási és innovációs megközelítéseket, valamint a jutalmazási és motivációs technikákat, amelyek hagyományosan a vállalkozói jellemzők.

Az idei év egyik nagy sikerét a győri kötődésű SD Robot csapata érte el. Dezinfekciós robotmegoldásukkal harmadik helyet szereztek az EIT Manufacturing CLC East bécsi központja által megrendezett BoostUp! verseny “CREATE” kategóriájában.

A Hub megvalósításában résztvevő stratégiai partnerek: PBN – Pannon Business Network, Budapesti Műszaki Egyetem, Gépipari Tudományos Egyesület és a StartITup Győr Egyesület. A Hub programjait és a megvalósító szervezetek az alábbi linken érhetőek el:

http://eit.pbn.hu/hu/index.php

Mi az az EIT Manufacturing?

A EIT Manufacturing legfőbb céljai a hozzáadott érték növelése a hazai feldolgozóipar szereplőinek gyártási folyamataiban; gyártási készségek fejlesztése és tehetségek nevelése; a hatékony gyártási innovációs környezet létrehozása; a gyártás teljes digitalizálása; a vevőközpontú gyártás megvalósítása agilis és rugalmas gyártás segítségével, valamint a társadalmilag és környezetileg fenntartható gyártás megteremtése. Az EIT Manufacturing három fő pillére, mely köré a tevékenységei épülnek: oktatás, innováció  és vállalkozások létrehozása.

 

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben