Hirdetés

EIT Manufacturing Hub alakult Magyarországon

Az idei évtől már hazánkban is jelen van az Európai Innovációs és Technológiai Intézet gyártástechnológiai innovációkat támogató ágazata, az EIT Manufacturing egy helyi képviseleten, a Hubon keresztül. Az EIT Manufacturing Hub Hungary az EIT Manufacturing nemzetközi központja és a releváns hazai szereplők közötti közvetítő szervezet. A Hub aktívan tevékenykedik a hazai gyártási kiválóság előmozdításáért, így a termelő vállalatok innovációs képességének és hozzáadott értékének növelésért, mellyel új iparágak és munkahelyek teremtését segíti elő. 

Hirdetés

A Hub célja, hogy megtalálja, összekösse és együttműködésre ösztönözze a legkiválóbb ötletgazdákat és vállalkozókat a gyártási és termelő szektorokon belül. Célkitűzései között szerepel gyártástechnológiára fókuszáló partnerségek kialakítása egyetemekkel és kutatóintézetekkel, melyek ötvözik az EIT Manufacturing értékeit és a nemzeti technológiai prioritásokat. A célok elérése érdekében a Hub információs és nyílt napokat szervez.

A nagy innovációs és növekedési potenciállal rendelkező startupok sem maradnak ki a fókuszból. A Hub kiemelt feladata az innovációban és digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása a gyártásra fókuszáló hazai startupok támogatásával, ezért a Hub az EIT Manufacturing szempontjából releváns startupokat segíti a nemzetközi versenyekre felkészülésben, valamint elősegíti a startupok bekapcsolódását az EIT nemzetközi ökoszisztémájába.

A startupvonalért felelős StartITup Győr csapata mindig törekszik innovatív megközelítéseket alkalmazni. A Hub-hoz kötődően azt tűzték ki célul, hogy rendhagyó módon a hazai termelő és feldolgozó (“manufacturing”) cégekbe belecsempésszék a startupokra jellemző jó gyakorlatokat. Jelenleg 5 céggel kötöttek megállapodást, hogy a jövő évben a cégek egy rájuk szabott intrapreneurship programot fognak kipróbálni. Intrapreneurship alatt azt értjük, amikor egy munkatárs a cégen belüli vállalkozóként viselkedik, integrálja a kockázatvállalási és innovációs megközelítéseket, valamint a jutalmazási és motivációs technikákat, amelyek hagyományosan a vállalkozói jellemzők.

Az idei év egyik nagy sikerét a győri kötődésű SD Robot csapata érte el. Dezinfekciós robotmegoldásukkal harmadik helyet szereztek az EIT Manufacturing CLC East bécsi központja által megrendezett BoostUp! verseny “CREATE” kategóriájában.

A Hub megvalósításában résztvevő stratégiai partnerek: PBN – Pannon Business Network, Budapesti Műszaki Egyetem, Gépipari Tudományos Egyesület és a StartITup Győr Egyesület. A Hub programjait és a megvalósító szervezetek az alábbi linken érhetőek el:

http://eit.pbn.hu/hu/index.php

Mi az az EIT Manufacturing?

A EIT Manufacturing legfőbb céljai a hozzáadott érték növelése a hazai feldolgozóipar szereplőinek gyártási folyamataiban; gyártási készségek fejlesztése és tehetségek nevelése; a hatékony gyártási innovációs környezet létrehozása; a gyártás teljes digitalizálása; a vevőközpontú gyártás megvalósítása agilis és rugalmas gyártás segítségével, valamint a társadalmilag és környezetileg fenntartható gyártás megteremtése. Az EIT Manufacturing három fő pillére, mely köré a tevékenységei épülnek: oktatás, innováció  és vállalkozások létrehozása.

 

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben