Hirdetés

Egyre több guruló robot jelenhet meg az utcákon

Ugyan az Amazon csomagszállító drónja elhasalt a szigorú jogi környezetben, nem adták fel az utolsó kilóméteres csomagszállítás automatizálását. Ezen a héten mutatkozott be az Amazon Scout (Felderítő) névre keresztelt hatkerekű csomagszállító automata robot.

Az automata tájékozódásra képes Scoutokból első körben hat darab indul útnak Washington államban. A guruló robot közepes méretű dobozok szállítására van kapacitálva. A projektet az Amazon Prime előfizetéssel rendelkező vállalkozó szellemű vásárlói próbálhatják ki.

A Scoutokat emberi felügyelő kíséri egyelőre a tesztidőszak alatt, hogy a lehetséges problémák feltérképezze és elhárítsa, ha úgy adódik. A járművek csak hétköznap nap közben fognak csavarogni, szóval valóban nem a legrugalmasabb megoldás még. Technikai részletek egyelőre nem derültek ki róla, de amennyiben a tesztek sikeresnek bizonyulnak, úgy valószínűleg egyre több dolog derül majd ki Scout képességeiről.

Nem szabad elfelejtkezni azonban arról, hogy az Amazon megoldása nem átütő innováció – hogy is lenne az – Európában ugyanis lassan két éve működik a Skype alapítóinak ötlete alapján megvalósult Starship Technologies – hívja fel a figyelmet a BitPort. Az észt szakemberek szintén a csomagszállítás utolsó néhány méterének automatizálására kínálják a szintén hatkerekű robot megoldását. Többek között London, Bern és Hamburg utcáit járva már 100 ezer kilométer feletti távot tettek meg az önjáró, távolról felügyelt, az Amazonénál okosabb és gyorsabb járművek.

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben

Hild Imre: Az állam pénzköltő narratívája és a jó példák hiánya tehet arról, hogy nem elég jók a magyar startupok

A magyar állam működésében a pénz határoz meg mindent, és ő akarja megmondani, hogy milyen a jó startup – miközben a szerepe csak az kéne legyen, hogy a szereplők közti kommunikációt biztosítsa. Ráadásul sokszor sem a startupok, sem a tanácsadóik nem tudják, hogy hogyan kéne jó startupot építeni. Erről és még rengeteg másról beszélgettünk Hild

Bővebben